Jócskán csökkent a befektetési alapokban lévő vagyon: ekkora a zuhanás

Jócskán csökkent a befektetési alapokban lévő vagyon: ekkora a zuhanás

MTI
2020. április 15. 21:24

Márciusban 7 százalékkal, 456 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6024 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán.

A tőkeáramlások eredője az elmúlt hónapban mínusz 261 milliárd forint volt. Tőkebeáramlás csak a pénzpiaci és a származtatott alapoknál volt tapasztalható, a többi kategória esetében jelentős visszaváltások voltak. A pénzpiaci alapoknál a tőkebeáramlás értéke elérte a 9 milliárd forintot, így a vagyonuk 18,5 százalékkal, 89,9 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapokba a hónapban 1,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be, a vagyonuk azonban 5,7 százalékkal, 141,16 milliárd forintra csökkent. A kötvényalapoknál volt a legnagyobb a tőkekiáramlás, ami elérte a 86,5 milliárd forintot. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 7,9 százalékkal csökkent, 1290 milliárd forint volt a hónap végén.

A vegyes alapoknál a tőkekiáramlás mértéke elérte a 46 milliárd forintot. Az óvatos vegyes alapoknál 15,5 milliárd forintos, a kiegyensúlyozott vegyes alapoknál 26,5 milliárd forintos, a dinamikus vegyes alapoknál pedig 4 milliárd forintos tőkekivonást tapasztaltak. A kedvezőtlenül alakuló hozamok és a tőkekivonások eredőjeként a vegyes alapok vagyona 6,8 százalékkal, 1131 milliárd forintra csökkent.

A részvényalapoknál minimális, 1,4 milliárd forint értékű tőkekiáramlást figyeltek meg, de az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona jelentősen, 13,7 százalékkal, 362,5 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapokból 160,1 millió forintot vontak ki és mivel itt nem voltak a hozamok esetében sem nagy mozgások, így a vagyon 1,8 százalékkal visszaesett, értéke 101,4 milliárd forintot tett ki.

Az abszolút hozamú alapokból a hónapban 35 milliárd forintnyi tőke távozott, ráadásul a hozamok ezúttal sem alakultak kedvezően, aminek következtében a vagyon nagysága 16,1 százalékkal 708,9 milliárd forintra mérséklődött.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingatlanalapokból márciusban 85 milliárd forint tőkét vontak ki. A hozamok részben tompítani tudták a vagyonvesztést, de a nettó eszközérték így is 4 százalékkal csökkent, így az alap vagyona 1512 milliárd forintot tett ki.

Az árupiaci alapoknál 9 milliárd forintos tőkekivonást figyeltek meg, ám a hozamok ezt nagymértékben ellensúlyozni tudták, így a vagyon csak 2,5 százalékkal esett vissza, értéke 54,8 milliárd forint volt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 6,1 milliárd forintos tőkekiáramlást tapasztaltak, az alap vagyona 0,9 százalékkal, 594,8 milliárd forintra csökkent.

A BAMOSZ 25 tagja közel 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül közel 6000 milliárd forintot befektetési alapokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20