12 °C Budapest

Jócskán csökkent a befektetési alapokban lévő vagyon: ekkora a zuhanás

MTI
2020. április 15. 21:24

Márciusban 7 százalékkal, 456 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6024 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) szerdán.

A tőkeáramlások eredője az elmúlt hónapban mínusz 261 milliárd forint volt. Tőkebeáramlás csak a pénzpiaci és a származtatott alapoknál volt tapasztalható, a többi kategória esetében jelentős visszaváltások voltak. A pénzpiaci alapoknál a tőkebeáramlás értéke elérte a 9 milliárd forintot, így a vagyonuk 18,5 százalékkal, 89,9 milliárd forintra nőtt.

A származtatott alapokba a hónapban 1,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be, a vagyonuk azonban 5,7 százalékkal, 141,16 milliárd forintra csökkent. A kötvényalapoknál volt a legnagyobb a tőkekiáramlás, ami elérte a 86,5 milliárd forintot. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 7,9 százalékkal csökkent, 1290 milliárd forint volt a hónap végén.

A vegyes alapoknál a tőkekiáramlás mértéke elérte a 46 milliárd forintot. Az óvatos vegyes alapoknál 15,5 milliárd forintos, a kiegyensúlyozott vegyes alapoknál 26,5 milliárd forintos, a dinamikus vegyes alapoknál pedig 4 milliárd forintos tőkekivonást tapasztaltak. A kedvezőtlenül alakuló hozamok és a tőkekivonások eredőjeként a vegyes alapok vagyona 6,8 százalékkal, 1131 milliárd forintra csökkent.

A részvényalapoknál minimális, 1,4 milliárd forint értékű tőkekiáramlást figyeltek meg, de az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona jelentősen, 13,7 százalékkal, 362,5 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapokból 160,1 millió forintot vontak ki és mivel itt nem voltak a hozamok esetében sem nagy mozgások, így a vagyon 1,8 százalékkal visszaesett, értéke 101,4 milliárd forintot tett ki.

Az abszolút hozamú alapokból a hónapban 35 milliárd forintnyi tőke távozott, ráadásul a hozamok ezúttal sem alakultak kedvezően, aminek következtében a vagyon nagysága 16,1 százalékkal 708,9 milliárd forintra mérséklődött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ingatlanalapokból márciusban 85 milliárd forint tőkét vontak ki. A hozamok részben tompítani tudták a vagyonvesztést, de a nettó eszközérték így is 4 százalékkal csökkent, így az alap vagyona 1512 milliárd forintot tett ki.

Az árupiaci alapoknál 9 milliárd forintos tőkekivonást figyeltek meg, ám a hozamok ezt nagymértékben ellensúlyozni tudták, így a vagyon csak 2,5 százalékkal esett vissza, értéke 54,8 milliárd forint volt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban 6,1 milliárd forintos tőkekiáramlást tapasztaltak, az alap vagyona 0,9 százalékkal, 594,8 milliárd forintra csökkent.

A BAMOSZ 25 tagja közel 9400 milliárd forint vagyont kezel, ezen belül közel 6000 milliárd forintot befektetési alapokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 18:33
Bár a napokban eltüntették Magyar Márton, Magyar Péter testvérének nevét a Fidesz-közeli, az Indexet...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm