3 °C Budapest

Nyugdíjasok százezrei akasztanak adósságot gyermekeik nyakába

2016. október 31. 13:04

Előbb-utóbb mindenki szembesül azzal, hogy a temetkezés manapság már nem olcsó mulatság, könnyen milliókat is elkölthetünk a szertartásokra. Emiatt viszont nem árt előre felkészülni az elkerülhetetlenre, akár előtakarékossággal, akár biztosítással. Összegyűjtöttük, milyen lehetőségeink vannak.

Sokan vannak úgy, hogy határozott elképzelésük van arról, hogyan nézzen ki a saját temetésük, de akinek nincs, az sem szeretne (sokan mégis adósságot és egyéb pénzügyi terheket hagynak maguk után) nagy terhet tenni a gyerekeire ezzel. Mivel már számos lehetőségünk van arra, hogy megtervezzük a temetésünket, ezért összeszedtük, hova fordulhatunk ilyenkor.

Hogyan gondoskodhatunk a temetésünkről?

Több módszer is van arra, hogy gondoskodjuk a temetésünk költségeiről. Természetesen fordulhatunk ahhoz a temetkezési vállalkozóhoz, akihez a család szokott, ilyenkor a számlát előre rendezhetjük és a gyerekeinknek csak ezt kell felmutatni ahhoz, hogy a vállalkozó mindenről gondoskodjon. Erre persze nem biztos, hogy minden cég hajlandó, ebben az esetben más megoldást kell keresnünk.

Magyarországon az önsegélyező pénztárak kifejezetten abból a célból jöttek létre, hogy váratlan, de mindenki életében bekövetkező események esetén nyújtson segítséget. Az ide befizetett összegből így a temetésünket is kifizethetik az utódaink. Azért érdemes ezt választani, mert a befizetett összegek után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk.

A Jószív önsegélyező pénztárba befizetés esetén (kedvezményezettként a pénztárat megjelölve) viszont a szolgáltató a megtakarított összeg erejéig állja a temetkezési költségeket. Ennek részleteiről EBBEN a korábbi cikkünkben írtunk.

Aki viszont nem jogosult adójóváírásra, mert például már nyugdíjas, annak van más lehetősége is, a temetkezésre már előre lehet biztosítást kötni. Egy félmilliós térítéshez az ötvenes éveinkben nagyjából 3 ezer forintot, a hetvenes éveinkben pedig 6 ezer forint körüli összeget kell fizetnünk, persze a térítés mértékét mi választhatjuk meg. Ezeknél a biztosításoknál nem életünk végéig kell fizetni, a díjakat általában 85 éves korunk után már nem kell fizetni.

Lehetőség van egyösszegű életbiztosítás megkötésére is, amelyen akkora összeg áll majd rendelkezésére az utódoknak, amekkorát hagyunk számukra a biztosításon. Míg a bankszámlákon lévő pénz hagyatéki tárgyalás részét képezi, addig az életbiztosítás összegéhez már halálunk után hozzáférhet a kedvezményezett. Arra azért nem árt figyelni, hogy az életbiztosításról a kedvezményezett is tudjon, mivel a pénz gyors igényléséhez a kötvényre is szüksége lesz.

Mit kell eldönteni halálunk előtt?

Halálunk előtt egyébként számos dologról döntenünk kell, ami majd többek között a temetési költségeket és ezáltal az erre szánt összeget is meghatározza. A legfontosabb kérdés, hogy koporsós temetést, hamvasztást kérünk, vagy esetleg felajánljuk tudományos célokra a testünket. A koporsós temetések a legdrágábbak, de a hamvasztás is több százezer forintba kerül.

Ha viszont tudományos célra felajánljuk a testünket, akkor magát a temetkezés procedúráját megspórolhatjuk (ez utóbbiról halálunk előtt kell rendelkezni).

Azt is el kell döntenünk, hogy szeretnénk-e egyházi temetést, jellemzően ennek is van költsége. Ha nincs egyházi szertartás, a temetkezési vállalkozót ilyenkor is ki kell fizetni.

A sírhelyet is meg kell fizetni, ahova temetnek minket, ennek az ára leginkább a sírhely elhelyezkedésétől függ. Egy kis faluban már 30 évre is vásárolhatunk helyet pár tízezer forintból, a fővárosi Új Köztemetőben pedig jobb (bejárathoz közeli) hely ára elérheti a milliós tételt is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 11:33
Mivel a PestiSrácok elszabolta a vele szemben meghozott jogerős bírósági ítélet végrehajtását a bíró...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Holdblog  |  2023. január 27. 06:06
Zöldülés van. Városból kiköltözés van. Vissza a természetbe van. Úgyhogy marihuána termesztés és ker...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?