18 °C Budapest

Ennyi fiókot zártak be, ennyi embert rúgtak ki a magyar bankok

Pénzcentrum
2013. február 4. 13:36

Szó sincs arról, hogy feleződött vagy akár harmadával csökkent volna a magyar bankoknál dolgozók létszáma az elmúlt öt évben. A fiókok számáról ez még kevésbé mondható el, dacára a válságnak és a drasztikus kormányzati intézkedések sorozatának. Tömeges fiókbezárásokra lényegében csak tavaly került sor. A helyzet összességében jobb, mint sokan gondolnák: a létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal csökkent 2007 óta a Portfolio.hu által számba vett bankoknál. Az átlag persze nagy szórást takar: a CIB mérete negyedével csökkent, az OTP-é viszont alig változott az elmúlt fél évtizedben. Volt olyan bank is, amelyet dinamikus fiók- és létszámnövelés közben ért a válság. A féket azóta jellemzően mindenki behúzta, és valószínűleg néhány évig még behúzva is tartja.

Összesített adatok

Összesen 12 nagyobb méretű hazai bankot kérdezett meg a Portfolio.hu létszám- és fiókszám-adataikról. Közülük az FHB felvásárolta az Allianz Bankot (így növelve 2010-2011-es számait), ezért az összesített adatokban nem szerepel. Rajta kívül a létszámadatait 9, a fiókszám-adatait 11 bank árulta el. Ezek összesítéséből kiderült: 2012 végén közel 27 ezren dolgoztak a bankoknál, a fiókszám pedig 1383 volt. A létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal alacsonyabb a 2007-es adatnál.

A létszámot tekintve az OTP a legnagyobb magyarországi bank, őt a K&H és a Budapest Bank követi (a K&H esetében a 2011-es adat a legfrissebb). A fiókszám szempontjából az OTP után szintén a K&H következik, a harmadik helyet viszont e téren az Erste Bank foglalja el. A létszám szempontjából a Budapest Bank és a CIB helyet cserélt a 3-4. helyen (előbbi lépett előbbre), a fiókszám tekintetében viszont nagyobb volt a mozgás: a CIB a 4.-ről a 6. helyre esett, az UniCredit viszont többeket megelőzött.


Létszám

A portál Megnézte, melyik banknál és mikor következtek be a legnagyobb létszámleépítések az elmúlt öt évben. A Raiffeisen alkalmazotti létszáma 2009-ben 18,5 százalékkal csökkent, aminél nagyobb elbocsátási hullámot nem találtunk. Az FHB esetében a 2011-es nagy létszámcsökkenést az Allianz Bank korábbi megvásárlása magyarázza, a CIB-től pedig a dolgozók több mint egytizede távozott még 2009-ben. Egyedül az UniCreditnél nem találtak 5 százaléknál nagyobb éves létszámcsökkenést.

Tíz bankból négynél nőtt a létszám az elmúlt öt évben, hatnál csökkent. Az FHB első helyét elsősorban az említett akvizíció magyarázhatja, az UniCreditnél és a Volksbanknál tapasztalható növekedés pedig még a 2008-as év számlájára írható. Az MKB-nál a válság kitörését megelőző létszámnövekedés hatását nem oltotta ki a nagyrészt tavaly bekövetkezett létszámcsökkentés. A legnagyobb leépítés a CIB-nél következett be, ahol 25 százalékkal dolgoznak ma kevesebben, mint 2007-ben.

Természetesen más sorrendet ad a relatív, és mást az abszolút létszámváltozás. Megállapítható: a létszámnövekedést elérő bankoknál (UniCredit, FHB, Volksbank, MKB) öt év alatt több mint 700-zal nőtt, a létszámcsökkenést elszenvedőknél (OTP, K&H, Erste, Raiffeisen, BB, CIB) pedig csaknem 3 200 fővel csökkent az alkalmazottak létszáma. Hogy melyik bank melyik kategóriába került, azt jellemzően az egyedi üzletpolitika, és nem valamilyen közös jellemző (pl. devizahitel- vagy projekthitel-túlsúly) döntötte el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fiókszám

A portál megnézte azt is, melyik banknál és mikor következtek be a legnagyobb fiókbezárások az elmúlt öt évben. Ilyen szempontból az Axa tavalyi éve vezeti a sort, hiszen egy évvel korábbi 18 ügyfélcentrumából 2012 végére mindössze 8 maradt. A többi bank legnagyobb arányú fiókbezárásai szintén a 2012-es évhez köthetők: az Erste fiókjainak 22 százalékát, a CIB fiókjainak 16 százalékát szüntették meg tavaly. 2012 a nagy fiókbezárások éve volt: nettó értelemben 119 bankfiók szűnt meg, szemben a 2010-es 34-gyel és a 2011-es 45-tel. Tavaly minden banknál csökkent vagy stagnált a fiókszám.

A létszámváltozáshoz hasonlóan tíz bankból négynél nőtt a fiókszám 2007 és 2012 között, de nem ugyanannál a négy banknál. Az UniCredit az első ebben, amely épp 2008-2009-ben növelte meg nagymértékben a fiókszámát, de azóta ezek közül néhányat (főleg tavaly) bezárt. A harmadik helyen álló MKB-ra kisebb mértékben, de ugyanez áll, a második K&H viszont nem nagyon kényszerült fiókbezárásra. A már említett Axánál történteket figyelmen kívül hagyva a legnagyobb, 28 százalékos mértéken az Erste Bank fiókszáma csökkent fél évtized alatt, méghozzá a 2010-es és 2012-es fiókbezárások hatására.

Számosságát tekintve a legtöbb fiókbezárás sorrendben az Ersténél, a CIB-nél és az Axánál történt, az UniCredit, a K&H és az FHB viszont a legtöbb új fiókot nyitotta meg (utóbbi esetében pontosabban megvásárlásról beszélhetünk). A fióknyitások döntő része 2008-ra és 2009-re, a fiókbezárások nagy része 2010-2012-re koncentrálódott. Ezért ami 2007-hez képest 4 százalékos csökkenést jelent a fiókszámok tekintetében (FHB nélküli összesített), az 2009-hez képest 12,5 százalékos esés.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?