18 °C Budapest

Ennyi a nyugdíja Trokán Péternek, a Szomszédok sztárjának

2011. június 15. 04:47

Nyugdíjáról vallott Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész: a Szomszédok egykori sztárja -saját bevallása szerint- nyugodtan néz a jövőbe.

"Én jól éreztem magam 40 évig ezen a pályán, nem akarok elmenni nyugdíjba. Már korkedvezményes nyugdíjas vagyok, bár én nagyon rossz rendőr lennék, mert nekem csak 70 ezer forint a nyugdíjam, abból én vígan megélek, bármi fog történni. Én nyugodtan nézek a jövőbe." - mondta a Hír TV Civil kaszinó című műsorában Trokán Péter, Jászai Mari-díjas, 64 éves színművész, aki a mai napig aktívan dolgozik. 


 

A Szomszédok c. sorozat egykori sztárja ezzel előkelő helyet foglal el a Pénzcentrum.hu celebnyugdíjasainak listáján, hiszen nagyjából ugyanannyit kap havonta, mint Choli Daróczi József, igaz, messze van még Verebes István várható 114 ezer forintjától, illetve Vágó István havi 160 ezrétől.


Érdekes, hogy a napokban ismét előkerült a színésznyugdíjak ügye, miután múlt hétfőn elfogadta az Országgyűlés a Lázár János-Balsai István féle alkotmánymódosítási javaslatot, amely szerint a jövőben akár meg is lehet szüntetni az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt folyósított nyugellátást. Így veszélybe kerülhetnek a korkedvezményes színésznyugdíjak, így akár a 48 éves Gesztesi Károly havi 40 ezres juttatása is.

KATTINTS! Rezsicsapdában a magyar celeb: negyedmilliós tartozás

A jövőben az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki - áll a parlament által megszavazott alkotmánymódosításban. Az indítvány szerint a korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást lehet megállapítani, de "az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

Korábban: Eladó a legendás magyar színész palotája

A jogszabály-módosítás megalapozza a kormány további törvénymódosításait. A szakszervezeti egyeztetéseken is hangoztatott tervek szerint a jövőben a szolgálati nyugdíjat már nem nyugdíjnak hívnák, hanem keresetpótló juttatásnak minősítenék át. Ez kell ahhoz, hogy meg lehessen adóztatni az öregségi nyugdíjkorhatár előtti juttatásokat. A rendvédelmi dolgozók továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy nyugdíjnak hívják az őket megillető szolgálati nyugdíjat, egyelőre hiába.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legendás magyar rockzenész drámája: súlyos tartozások a háttérben - KATTINTS!

A kormány nem tágít attól az elképzelésétől, hogy az 57. életévüket még be nem töltött korkedvezményes nyugdíjasoknak vagy vissza kell menniük dolgozni ugyanazért a nettó bérért, mint amennyi a nyugdíjuk, vagy személyi jövedelemadót kell fizetniük a nyugdíjuk után. A Kormányzati Kommunikációs Államtitkárság a Blikk kérdésére azt írta, akár a színész- vagy a bányásznyugdíjak rendszere is megváltozhat majd. De úgy vélik, hogy ez nem visszamenőleges hatályú lesz, mint a rendvédelmiseknél. Így elvileg aki már kapja a nyugdíjat nem jár rosszabbul, de a visszavonulást megnehezíthetik.

Korábban: Elképesztő! 24 szoba 32 négyzetméteren + videó

Gesztesi Károly színművész egy éve minősül nyugdíjasnak: 18 éves kora óta van színpadon. "Egyszer az életben szerettem volna megragadni a lehetőséget, amit az állam ad - nyilatkozta tavaly, miután havi 40 ezer forint járandóságot állapítottak meg neki. Ám a hétfői alkotmánymódosítások miatt nem kizárt, számos kollégájával együtt neki is búcsút kell intenie a járandóságnak. Hiszen a változtatás elméletileg erre is lehetőséget ad.

"Remélem, nem születik ilyen döntés, hiszen alig néhány száz korkedvezményes nyugdíjas kollégám van. Nem az én pénzemért aggódom, amikor ezt mondom, hanem az övékért" - mondta a színész.

Címlapkép: Weöres Sándor Színház Szombathely; Pygmalion - fotó: Mészáros Zsolt

PC BLOGGER & PODCASTER
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem