7 °C Budapest

Rengeteg melóst keresnek: 160 ezres nettó, 8 általános is elég

2018. április 13. 11:03

Meglehetősen nehéz dolga van azoknak az álláskeresőknek, akik ma nem valamelyik online felületen próbálkoznak. A Pénzcentrum górcső alá vette az egyik utolsó, kifejezetten apróhirdetésekre, köztük álláshirdetésekre specializálódott nyomtatott sajtóterméket.

Meglehetősen nehéz dolga van azoknak az álláskeresőknek, akik ma nem valamelyik online felületen próbálkoznak. Az Expressz 2014-es megszűnésével ugyanis minimálisra redukálódott azon nyomtatott lapok száma, amelyek kifejezetten apróhirdetésekre, köztük álláshirdetésekre szakosodtak. Az egyik utolsó, ha nem az utolsó, ilyen országos terjesztésű lap az 1990-ben alapított "Irányár", amelyet - az újság netes felületén elérhető impresszum alapján - hetente több tízezren olvasnak.

Ez az olvasottsági adat nem kevés. Különösen, hogy egyes szakértők szerint még az online állásportáloknak sincs igazán jövője. Mint azt a digitalizáció párti szakértők mondják, a pályázók profilját egyre könnyebben érhetik el a vállalatok a legnagyobb internetes portálokon, így a HR-osztályok munkatársai maguk is fel tudják majd kutatni a potenciális jelölteket.

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, a Pénzcentrumnak adott interjújában Tóth Tamara, a Monster Magyarország Kft. operatív vezetője például úgy fogalmazott: "Szerintem nagyobb szükség van toborzási szolgáltatókra, mint valaha. A HR és a recruitment vagy toborzás-kiválasztás egyre inkább elválik egymástól. Korábban elmuzsikáltak egymás mellett, de ezek most már inkább párhuzamosan futó folyamatok, területek. Nem gondolom, hogy egy közepes méretű cégnek, ahol felvesznek egy évben 15-25 kollegát, vagy még ennél is kevesebb új munkavállalót, feltétlenül kell, hogy legyen in house tudása és kapacitása arra, hogy ezeket az adatokat hatékonyan tudja elemezni, és hogy kifizesse azokat a szakembereket és eszközöket, akik ezzel hatékonyan tudnak dolgozni."

Egyre inkább el fog a toborzás menni a szolgáltatás irányába, ahol a cégek megveszik a szolgáltatást, amikor igényük van rá, és egy fix költségből egy változó költséget csinálnak úgy, hogy optimális esetben magasabb szintű szolgáltatást kapnak. Ezekre az összetettebb igényekre kell az állásportáloknak is reagálniuk, ahogyan tesszük azt folyamatosan mi is, már nem csak állásportálként, hanem komplex toborzási szolgáltatóként

- tette hozzá Tóth Tamara.

Állások belföldön és külföldön

Visszatérve az Irányárhoz, a hétfői lapszám 144, ebből 2 külföldi álláshirdetést; míg a csütörtökön megjelent szám 148, ebből 6 külföldi álláshirdetést számlál. Ugyan a belföldi állások túlsúlya egyértelmű, mindkét szám címlapjára jutott a külföldi munkalehetőségekből is: az április 9-én megjelent szám címlapján egy (gyári csomagoló állás Ausztriában), míg az április 12-i szám nyitóoldalán kettő (a hétfői számban hirdetett csomagoló állás mellett uniós munkára keresnek sofőröket) olyan álláshirdetést találtunk, amelyben nem magyarországi munkavégzésre várnak jelentkezőket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A héten megjelent számokat lapozgatva több következtetést levonhatunk, illetve akadnak érdekességek is. Egyértelműen kijelenthető például, hogy a nyomtatott álláshirdetések között főként kékgalléros munkakörökre keresnek munkavállalókat; de az is jól látható, hogy a cégek - szemben a kiskereskedelmi láncoknál megfigyelhető trenddel - nem szívesen teszik közzé a pozícióhoz tartozó béreket. Vannak persze kivételek, az április 12-én megjelent számban például bruttó 1080 forintos órabérrel keres magyar telephelyére gyártósori összeszerelőket egy svéd tulajdonban lévő multi; míg Üllő-Monor térségében havi nettó 130-160 ezer forintos nettóval lehet elhelyezkedni összeszerelő opertároként  egy másik cégnél.

Ugyan az imént egy multitól is hoztunk példát, az apróhirdetéseket szondázva többnyire nem teljesen egyértelmű, hogy ki is a munkáltató, jellemzően ugyanis csak a munkavállalás helyszíne, illetve a pozíció van korrektül feltüntetve. Ha pedig az ismert munkáltatóknál tartunk, mindenképp érdekesség, és egyben elgondolkodtató, hogy a KFC gyakorlatilag minden megyében keres munkavállalókat. Mint azt a régiós bontásban megjelent toborzószövegükben írják:

KFC éttermeinkbe keresünk dolgozókat országosan. Téged keresünk, ha egy barátságos légkörű munkahelyre vágysz. Bejelentett, hosszú távú munkát kínálunk rugalmas munkaidővel. Bónuszt, cafeteriát és borravalót is adunk, gyors fejlődési lehetőséget biztosítunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm