21 °C Budapest

Rengeteg fiatalt keresnek: 7000 forintos órabér, diplomát sem kérnek

2018. szeptember 15. 07:04

Nem csak a nyár elején, de a szorgalmi időszak első heteiben is megugrik a munkát kereső diákok száma. Egyre szűkebb az a réteg, aki nappali tagozatosként csupán a szülei segítségével fenn tudja tartani magát - derült ki egy az év elején publikált európai kutatásból. Emellett persze a magyar cégeknek is jól jön a friss, olcsó munkaerő. Megnéztük havonta átlagosan mekkora kiadassál kell számolnia egy diáknak, és azt is, mennyit lehet keresni árufeltöltéssel, "békázással", vagy utasbiztonsági sormenedzserként.


Az aktív dolgozók, a nyugdíjasok és a kismamák mellett a magyar cégeknek egyre nagyobb szükségük van a legfiatalabb munkavállalókra is, azokra a diákokra, akik tanulás mellett heti pár órában dolgozni tudnak. Persze nekik is jól jönnek ezek a lehetőségek, hiszen ma már a felsőoktatásban tanulók egy nagyon szűk rétege tudja csak saját kereset nélkül fenntartani magát.

Az idén januárban közzétett Eurostudent VI. gyorsjelentésből, mely többek között a felsőoktatásban résztvevő hallgatók szociális hátterével, életkörülményeivel, munkavállalásával és anyagi forrásaival foglalkozik, kiderült, hogy

minden harmadik magyar egyetemista egész évben dolgozik azért, hogy fedezni tudja a kiadásait.

Közülük minden második hallgató nyilatkozott úgy, ha nem dolgozna, képtelen lenne tanulni. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében (ez a legfrissebb elérhető statisztika) 187 ezer nappali tagozatos hallgatója volt a felsőoktatásnak, e szerint több mint 62 ezer diákot dolgozik valamilyen formában a főiskola, egyetem mellett.

Az Eurostudent VI. adataiból az is kiderül, hogy az átlagos havi megélhetési és tanulmányi költségek összesen 133 625 forintot tesznek ki azoknak, akik nem a szüleikkel élnek, és 91 013 forintot azok számára, kik a családi otthonban laknak. Ezt a pénzt pedig elő is kell teremteni valahonnan.

Iskolaszövetkezetek: indul a szezon

Jellemzően szeptember közepén, végén indul meg a kereslet az iskola mellett is végezhető diákmunkák iránt

 - mondta el a Pénzcentrumnak Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője. Amint lemegy a beiratkozás és kialakulnak az órarendek, a diákok egy jelentős része munka után néz. A nyár eleji nagy dömpinghez ugyan nem hasonlítaná ezt az időszakot a cégvezető, inkább élénk érdeklődésként jellemezné. Elmondása szerint a fővárosban és az egyetemi nagyvárosokban kifejezetten könnyen találhatnak maguknak munkát a diákok, az országosan tapasztalható munkaerőhiánynak köszönhetően. A magyar cégek nagy bajban vannak, szükségükvan a friss, olcsó munkaerőre.

Főleg egyszerűbb munkákra keresnek diákokat, árufeltöltésre, pénztárosnak, adminisztrációs és adatfeltöltő munkák. Ezekért átlagosan bruttó 1100-1200 forintot fizetnek óránként. Ám ha valaki jól beszél legalább egy nyelvet, esetleg kifejezetten speciális tudás van a birtokában, akár 1700-1800 forintot is megkereshet óránként. Ez egy hónapban heti 20 óra munkával számolva 88 és 136 ezer forint közötti bevételt jelenthet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szetlák Tamás az Atlasz Csoport igazgatója is hasonló tendenciáról számolt be: a jelentkezők számán már érezhető, hogy a napokban elkezdett aktivizálódni a diákság. Az általuk közvetített munkák 48 százaléka irodai, 48 százaléka fizikai és 4 százaléka hostess jellegű. Tapasztalata szerint, aki akar, az talál magának diákmunkát, még úgy is, hogy az elmúlt három évben nagyjából a duplájára nőttek a diákfizetések.

Az bérek náluk is hasonlóan alakulnak nettó 1000-1250 forint között, a fizikai munkákért általában többet fizetnek. Ám ha valakinek speciális tudása van, mondjuk informatikusnak, webfejlesztőnek tanul és tudja is már használni a tudását,

annak a cégek akár 7000 forintot is fizetnek óránként.

Az iskolaszövetkezeten túl

Ma már nem csak diákszövetkezeteken keresztül találhatnak a diákok munkát, de számtalan Facebook oldal és csoport is gyűjti ezeket az ajánlatokat - minden létező platformon hirdetnek a cégek. Szinte bármilyen munkát találhat az, aki tényleg dolgozni szeretne. A kreatívnak kicsit sem nevezhető adminisztráción, leltározáson, árufeltöltésen, csomagoláson túl elhelyezkedhetnek a diákok érdekesebb feladatkörökben is:

  • luxusautók karbantartójának 1200 forintot fizetnek egy órára
  • "Békázásért" (logisztikai központ termékeinek rendezgetése hidraulikus raklapemelővel) 1224 forintot lehet keresni óránként
  • játékbolti hostessként 800 forintot
  • utasbiztonsági sormenedzserként (a kézipoggyász vizsgálatának előkészítése) 1256 forintot

A pénzkeresésen túl

A pénzkeresésen túl egyéb is előnyei vannak, ha valaki egyetemi, főiskolai tanulmányaival párhuzamosan elhelyezkedik a munka világában, pláné akkor, ha az valamilyen módon kapcsolódik a tanulmányaihoz. Kölcsönös elégedettség esetén ugyanis jó eséllyel helyezkedhet el ott véglegesen. Nem csak anyagi előnyei származhatnak, de komoly élet- és munkatapasztalatra is szert tehet, és legalább nem egy üres önéletrajzzal érkezik majd élete első állásinterjújára. Felsőoktatásban tanulókat keresnek komoly pozícióra is, persze nem ingyen, átlagosan 1400-1500 forintos órabérért:

  • HR gyakornok
  • Üzleti tanácsadó gyakornok stratégia és innováció területen
  • Marketing gyakornok
  • Social media manager gyakornok
  • junior könyvelő
  • 3D modellező
  • junior szoftverfejlesztő
  • Gépész gyakornok
  • Pénzügyi gyakornok
  • Webfejlesztőt gyakornok

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem