2019. január 23. szerda Zelma, Rajmund
HR Centrum

Hiába vagy jobb szakember, ezért kap előbb fizetésemelést a kollégád, mint te

  • HRcentrum
  • 2018. október 25. csütörtök 14:00

Soft skillek nélkül ma már nehéz előrébb jutni egy munkahelyen. Ha valaki nem tudná, a fogalom alatt a szociális készségeket, kommunikációs készségeket, karaktert, attitűdöt, társadalmi és érzelmi intelligenciát, viselkedést értjük, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy eligazodjanak környezetükben, képesek legyenek másokkal együttműködni, céljaikat elérni.

"Milyen tréning lesz ez? Aha, szoftszkillsz." - Általában ennél a mondatnál gondolok arra, hogy most van a pillanat, amikor mindenki azt hiszi, ugyanarról beszél és mindenki teljesen másra gondol" - írja a Pénzcentrum számára írt szakértői anyagában Nagy Andrea. A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója, a Collins Dictionary alapján hozzátette:

A soft skillek alatt a szociális készségeket, kommunikációs készségeket, karaktert, attitűdöt, társadalmi és érzelmi intelligenciát, viselkedést értjük, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy eligazodjanak környezetükben, képesek legyenek másokkal együttműködni, céljaikat elérni.

"És mint a képzés-fejlesztés történetében oly sok esetben, most sem kell messze mennünk a hadseregek történelmétől" - vélekedik Nagy Andrea. Mint írja, ezúttal az amerikaiak felelnek az ügyért: 1972-ben jött a nagy ötlet, hogy osszuk fel a világot hard és soft skillekre. Mint azt lassan 5 évtizeddel ezelőtt kitalálták,

in other words, those job functions about which we know a good deal are hard skills and those about which we know very little are soft skills.

Azaz mindaz, amiről keveset tudtak, már ment is a kikönnyített kategóriába, egy olyan elnevezés gyűjtődobozába, ami 46 évvel később is életben van, amely Nagy Andrea szerint kellően komolytalan, kevésbé hangsúlyos színben tünteti fel minden tagját. Mint azt szakértői anyagában megjegyzi:

  • "Így lett a 'Hard skill' a szakmai tudás, a professzió, a mérhető, kézzelfogható végzettségek valódi eredmények gyűjtőszava.
  • A 'Soft skill' pedig a kissé megfoghatatlan, "úri mulatságok" kifejezése. Ahová olyasmik tartoznak, amelyeket józan paraszti ésszel simán kikövetkeztethetünk. Amelyeket nyugodtan beírhatunk az önéletrajzunkba akkor is, ha valójában sosem foglalkoztunk velük. Ugyan már! Hiszen ki ne tudna együttműködni vagy hatékonyan kommunikálni, kinek kellene a problémamegoldást gyakorolni. Nem kell ezeket megismerni, megtanulni, begyakorolni... "hát ha nem tudnám, hogy boldogulnék az életemben??" Valami ilyesmi lett a kifejezéshez kapcsolt valódi jelentés- és érzéscsomag."

Mindeközben egy Harvard tanulmányban azzal szembesítenek minket - hívja fel a figyelmet Nagy Andrea, hogy a munka világában elért eredményeink 80 százaléka a soft skillek eredménye és mindössze 20 százalék a hard skillek szerepe. Miközben...

  • Mindeközben mindennap találkozhatunk vezetőkkel és HR szakemberekkel, akik elmondják, hogy elsődleges prioritást élvez a kiválasztásnál az attitűd, a kommunikáció, a problémamegoldás, a kreativitás és másodlagos a szakmai tudás szintje. "Mert megfelelő hozzáállással minden megtanulható."
  • Mindeközben megtapasztaljuk, mennyire sok mindent kell megtanulnunk a poroszos iskolarendszerünkből kikerülve. Abból a rendszerből, ahol csak annak van múltja, gyakorlata és presztízse, amit mérni, számolni tudunk. Hogy hány évszámot vágsz fejből? Milyen matematikai szabályok gyakorlati alkalmazására vagy alkalmas? El tudod-e szavalni azt a verset? Minden, ami tény, lexikális tudás alapú, az fontos. Nem fontos, hogy tudsz-e úgy kommunikálni, hogy a másik azt az üzentet értse meg, amit Te átadni szerettél volna. Nem fontos, hogy tudod-e megtervezni egy napod, egy heted, egy célod elérését. Nem fontos, hogy fel tudsz-e oldani egy konfliktust, tudod-e kezelni a stresszt, felelősséget vállalni... Nem sorolom tovább. A mi iskolarendszerünkben nem fontos. Sok másikban az. De ez most rajtunk nem segít.
  • Mindeközben nem a fantázia szülte a helyzetet, amelyben a vezetői képzés első alkalmán, a vezető visszafogott hangon kérdezte a trénert: "ez olyan spirituális dolog lesz?" Mert őt is félrevezette a világ és nem tudta, hogy a 'Soft skillek' valójában a tudomány egyik legfontosabb részét képezik és szakmai utunk elengedhetetlen részei. Már ha sikeres szakmai utat szeretnénk.

"Szóval összefoglalva, munkatársaid, vezetőid túlnyomó többsége is abból a világból jön, ahol a munka világához szükséges kompetenciákat nem tanulta meg. Egy olyan világból, ahol ezeknek a skilleknek az értéket, fontosságát, mérési módját nem tapasztalta meg, sajátította el. Ugyanakkor a céged bukik majd el, ha ezeket a kompetenciákat nem tanuljak meg a kollégáid" - rögzíti Nagy Andrea. A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója hozzáteszi:

Így nem maradt más lehetőségünk, mint feloldani a feloldhatatlannak tűnő helyzetet! Mert rengeteg dolgot változtattak már meg a világtörténelem során, ami elsőre megváltozhatatlannak tűnt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 26 778 forintos törlesztőrészlettel a Cetelem nyújtja (THM 13,96%), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE 27 826 forintos törlesztőt (THM 17,16%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank, a K&H, valamint a Raiffeisen konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hrdoktor
2019. 01. 21. 11:37
A kutyás cégkultúra pozitív hatásai

Manapság egyre több cég törekszik arra, hogy minél otthonosabbá tegye a munkahelyi környezetet...

jobangel
2019. 01. 21. 11:00
Beleírjam-e az önéletrajzba, hogy kisgyerekes anya vagyok?

Elvileg az önéletrajz egy szakmai bemutatkozás, így, hogy  van-e gyereke, és milyen idős, max....

perfekt
2019. 01. 21. 09:00
A BREXIT hatása a vámtevékenységekre IV.

 VÁMÜGYI ÉS HÉA VÁLTOZÁSOK [...] Bővebben!

legacykft
2019. 01. 18. 09:00
Pályakezdő 5 T

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy „mi is van egy pályakezdő fejében, amikor sikerül pályára...

laskainelli
2019. 01. 18. 08:46
5 szokás, ami javít a párkapcsolatodon

A párkapcsolatokat egy idő után nem hajtja a tűz, az ismeretlen megismerésére való vágy, a rejtély...

ajovomunkahelye
2019. 01. 16. 12:44
Félmaraton és nyelvvizsga: tudatos kismamák az Aonnál

Két kislánnyal bővült tavaly az Aon csapata. Venesz-Kormos Judit a tavalyi #dolgoznielmeny kutatásban...

becklaura
2019. 01. 16. 10:31
5 dolog, ami leginkább megkeseríti az életedet.

Munkám során nagyon sokszor ugyanazokba az élethelyzetekbe futok bele, csak más szereplőkkel, más...

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.24-01.30
Országos

Spar

01.24-01.30
Országos

Lidl

01.24-01.30
Országos

Aldi

01.24-01.30
Országos

Auchan

01.24-01.30
Országos

Interspar

01.17-01.23
Országos

Spar

01.17-01.23
Országos

Lidl

01.17-01.23
Országos

  Ajánlatunk