2020. augusztus 15. szombat Mária
HR Centrum

Háromszázezres fizetés, ingyen szállás: kapkodnak a dolgozókért a Balatonnál


Az elmúlt években a balatoni vendéglátás legégetőbb problémája a munkaerőhiány volt: képzett és képzetlen munkaerőt találni egyaránt nagy nehézséget jelentett az éttermek és szállodák számára. Épp ezért a munkaadók egymásra licitáltak, még 1 millió forintos szakácsbérekről is lehetett hallani. Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet idén, a COVID-19 által megtépázott szezonban, vajon most mennyire kapkodnak a dolgozók után a magyar tengernél és mégis milyen fizetésekre lehet számtani?

Az elmúlt években folyamatosan arról lehetett hallani a magyar sajtóban, hogy a turisztikai szektor legégetőbb problémája a munkaerőhiány: képzett és képzetlen munkaerőt találni egyaránt nagy nehézséget jelent az éttermek és szállodák számára. A vendéglátóipari egységek épp ezért egymásra licitáltak, hogy megtartsák vagy megszerezzék a jó munkaerőt, és akár azt is vállalták, hogy betanítják a képzetlen új dolgozót.

Miután a 2018-ban és 2019-ben is rekordot döntött a magyar turizmus, várható volt, hogy idén sem lesz ez másképp, csakhogy közbeszólt a COVID-19.

Májusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,4 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 85,9 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A szálláshelyek forgalma 92,7 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).  Júniusi adatok még nincsenek, de jó eséllyel élénkült a belföldi turizmus. Ahogy pedig érkeznek a vendégek, úgy szembesülnek a kihívásokkal a vendéglátósok: nagyon úgy tűnik, ahogy a korábbi években, úgy most is kapkodnak a munkaerőért.


Forrás: Facebook

Az egyik balatoni álláslehetőségeket kínáló Facebook-csoportban többen is kiírták, hogy szezonális munkát vállalnának a magyar tengernél. Látható, hogy azonnal többen is gyorsan reagáltak, kínálva valamilyen munkalehetőséget.

Így talált munkát Fanni is, akinek a bejegyzésére szinten többen reagáltak. Végül Szántódon helyezkedett el, konyhai kisegítőként. Elmondta, május óta keresett munkát, de májusban és júniusban alig voltak hirdetések, júliusban kezdtek munkatársakat keresni a balatoni helyek. Ő egy barátnőjével keresett állást, egy helyen szerettek volna dolgozni.

Hiába küldtük el az összes helyre az e-mailt az önéletrajzzal, hívtunk fel mindenkit, semmi visszajelzést nem kaptunk. Az esetek többségében fel sem vették a telefont, vagy ha mégis, akkor már csak egy embert kerestek, vagy azt mondták, küldjünk egy e-mailt amire persze sosem fognak válaszolni

- mondta. Aztán a bejegyzése alatt hirtelen rengeteg ajánlattal találta szembe magát. Az étterem, ahol dolgozik, biztosítja a szállást és az étkezést is, így minden megkeresett pénzt félre tud tenni. Mivel tanul, ezért egyelőre csak az idénymunka jöhetett szóba, azért ragaszkodott a Balaton-parthoz, mert a szabadnapokon így tud "nyaralni is". Hogy pontosan mennyit keres, azt nem árulta el, de úgy fogalmazott, "a fizetés most is igen jó".

Hogy kapkodnak a dolgozni vágyók iránt, mi sem bizonyítja jobban, hogy mi is próbáltunk telefonon érdeklődni, több, a napokban meghirdetett munka iránt, ám minden helyen közölték, már tárgytalan a hirdetés.

Változatos képet mutatnak a fizetések

Több álláshirdetésben közzétették a bért. Konyhai kisegítő-mosogató pozícióban találtunk olyan hirdetést, amely napi 8 órás munkavégzés, heti 6 nap vállalása esetén nettó 150-170 ezer forintot ígér, a szállást és az étkezést viszont biztosítják.

Pultos, felszolgálóként, borravaló nélkül nagyjából 300 ezer forintot lehet keresni, heti 6 napos munkavégzéssel, napi 10 vagy 12 óra munkával úgy, hogy a szállást és az étkezést a munkaadó biztosítja.

Szakácsként ennél valamivel többet lehet keresni, az egyik helyen például grill szakácsot keresnek, nettó 1300-1500 forintos órabérért, napi 10-12 óra munkára, szállást pedig biztosítanak. Ha heti hat, tízórás munkanappal és az 1500 forintos órabérrel számolunk, akkor a havi fizetés 360 ezer forint, amiből szállásra, étkezésre nem kell költeni.

Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy a turizmus csökkenésével nem oldódtak meg egy csapásra a vendéglátósok évek óta húzódó problémái, és egy tapasztalattal rendelkező dolgozó számára most is tömérdek lehetőség áll rendelkezésre, ha a Balatonnál szeretne dolgozni idén nyáron.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
kovacstunde
2020. 08. 15. 16:35
A hamis optimizmus veszélyei a vállalatok irányítása során

  Életemben eddig négy nagy gazdasági válságot éltem meg, amelyből három már a rendszerváltás...

legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.