2020. december 5. szombat Vilma
HR Centrum

Gáláns bérkompenzáció: 100 milliárdot bukhat a költségvetés

  • Pénzcentrum.hu
  • 2011. november 11. péntek 11:33

A munkáltatók béremelési hajlandóságától függ majd, hogy kinek, mennyi pénz marad a zsebében jövőre. Jelentős motiváció lehet a parlament költségvetési bizottsága által javasolt adókedvezmény, még akkor is, ha ehhez minden alkalmazott bérét a kormány által elvárt mértékben kell emelni. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett adószakértő szerint több mint 200 milliárd forint eshet ki a kompenzáció révén az államháztartásból, szemben a kormány által erre a célra tervezett 100 milliárd forinttal.


Mint azt a Pénzcentrum.hu is megírta, jövőre szociális hozzájárulási adóvá alakul a jelenlegi, összességében 27 százalékos munkáltatói tb-járulék. Jelentős adókedvezményt vehetnek igénybe ebből a munkáltatók, ha eleget tesznek a kormány által elvárt béremelésnek. Ennek mértékéről egyelőre még nem lehet konkrétumokat tudni.

Az alacsony keresetű munkavállalók nettó keresetének megőrzését szolgáló törvényjavaslat szerint a munkáltatóknak jövőre alkalmazottaik kétharmadának a fizetését a kormány által elvárt mértékben kell emelniük, ellenkező esetben nem vehetnek részt közbeszerzési eljárásban, s nem kaphatnak állami támogatást sem.

Az adókedvezmény viszont csak akkor jár, ha minden alkalmazottnak a bruttó fizetését az elvárt mértékben emelik a munkáltatók. Az adókedvezményt arra a hónapra lehet érvényesíteni, amelyikben valamennyi folyamatosan foglalkoztatott munkavállaló esetében teljesül az említett feltétel. Egyelőre még nem lehet konkrétumokat tudni arról, hogy milyen mértékű bérfejlesztést kell teljesíteniük a cégeknek. Ahhoz azonban, hogy teljesüljön a kormány ígérete, jövedelemsávonként differenciált mértékű emelést kell majd előírni - hangsúlyozza Angyal József okleveles adószakértő.

A törvényjavaslat szerint a kedvezmény mértéke a 2012. évre 75 ezer forintig a bruttó bér 21,5 százaléka, legfeljebb 16 125 forint lehet. Bruttó 75 ezer forint fölött viszont már csak elfogyó mértékben lehet igénybe venni. A törvényjavaslat szerint, ha a bruttó bér meghaladja a 75 ezer forintot, akkor a 21,5 százaléknak megfelelő összegnek a 14 százalékát meghaladó részét lehet adókedvezményként érvényesíteni. Ez lényegében azt jelenti, hogy 10 ezer forinttal magasabb bérnél 1 400 forinttal csökken a kedvezmény mértéke. Vagyis bruttó 85 ezer forintnál már csak 14 725 forint adókedvezményt lehet igénybe venni. A kedvezmény bruttó 190 ezer forintnál fogy el teljesen.

Fellélegezhetnek a gyermekesek is: a kompenzációs javaslat nem tesz különbséget a munkavállalók között az alapján, hogy igénybe tudnak-e venni családi adókedvezményt vagy sem, mindenki után azonos mértékben érvényesíthetik a béremeléshez kötött adójóváírást a munkáltatók.

A költségvetési bizottság javaslata lényegében nem más, mint egy újfajta adójóváírás, csak nem a nettó bért, hanem a bruttó bért kompenzálja - összegzi Angyal József. Úgy véli, hogy a javaslat jelentős béremelési terheket vesz le a munkáltatók válláról, és minimális költséggel teljesíteni tudják a kormány által elvárt béremelést. A matematikus, okleveles adószakértő szerint az adókedvezmény megközelítően 200 milliárd forintba kerül majd a költségvetésnek, ami végeredményben a Nyugdíjbiztosítási Alapból hiányzik majd.

Angyal József az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer miatti költségvetési bevételkiesést is a legnagyobb pontossággal becsülte meg. A kormányhoz közel álló szakértők sokáig azt hangoztatták, hogy az új rendszer 308 milliárd forintos bevételkieséssel jár. Angyal József már akkor hangoztatta, hogy téves a becslés, 500 milliárd forintnál több bevétel esik ki az idén. A 2011. évre elfogadott költségvetési törvényben végül már 522 milliárd forinttal kevesebb szja-bevétel szerepel.

Az adószakértő szerint az év végére ennél is nagyobb összeg hiányzik majd a büdzséből, mivel a jogalkotók nem számoltak azzal, hogy a havi bruttó 1 millió forintnál többet keresők adóterhelése csaknem a felére, 40,64 százalékról 21,59 százalékra csökkent. Emiatt további 50 milliárd forint az adókiesés.

Jövő májusban jön még a feketeleves: sokan csak jövő májusban, az idei évre vonatkozó adóbevallásukban fogják érvényesíteni a gyermekek után járó kedvezményt, vagy annak egy részét.

A költségvetési bizottság módosító javaslata szerint - bár jóval kisebb mértékben - 2013-ban is megmaradna a bérkompenzáció. Az indítvány szerint bruttó 75 ezer forintig a bruttó bér 16 százalékát, legfeljebb 12 ezer forintot vonhatnának le a fizetendő szociális hozzájárulási adóból a munkáltatók. Bruttó 75 ezer forint fölött pedig 20 százalékos mértékben fogyna el a kedvezmény, vagyis 10 ezer forintos béremelésenként 2 000 forinttal csökkenne. 

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára önmagában véve fontosnak és jónak tartja a kompenzációs javaslatot, amely megfelel a munkáltatók és a kormány képviselői közötti egyezségnek - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésére. Kedvező megoldás, hogy nem visszaigényelni kell a kedvezményt, hanem azt vissza lehet tartani a fizetendő adóból. Mindemellett tart attól, hogy a bonyolult megfogalmazás miatt főként a kisvállalkozásoknak nehézséget okozhat a törvény értelmezése. Ezért fontosnak tartja, hogy részletes, könnyen értelmezhető útmutatót kapjanak majd a vállalkozások ahhoz, hogyan kell alkalmazniuk a jogszabályt. Megjegyezte: biztosan leszögezhető, hogy a kompenzációs rendszer nem fogja egyszerűsíteni a vállalkozások adminisztrációját. 

A főtitkár aggályosnak tartja azt is, hogy a vállalkozásoknak kötelező béremeléseket kell végrehajtaniuk, így nem marad forrásuk arra, hogy a teljesítmény alapján díjazzák a munkavállalóikat. Mindemellett egyelőre az sem tisztázott, hogy mihez kell viszonyítani az elvárt béremelést. Egyelőre kérdéses, hogyan kell megítélni a munkavállaló fizetésének emelkedését például azokban az esetekben, ha valaki jövőre az idei évtől eltérő munkarendben, kevesebb, vagy több műszakban dolgozik, idén gyeden vagy táppénzen volt. Egyebek között arra is ki kell térnie a majdani kormányredeletnek, hogyan milyen keresethez viszonyítva kell teljesíteniük a vállalkozásoknak az elvárt béremeléseket - hangsúlyozta Dávid Ferenc.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Súlyos problémára világított rá a járvány második hulláma: ideje észbe kapni!
Egyre többen keresnek olyan megoldást, melyben biztonságba érzik saját magukat és a családtagjaikat.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
legacykft
2020. 12. 04. 10:03
Makacs, vagy inkább kínos?

Te belátod, bevállalod, ha tévedtél? El tudod engedni egy konfliktusban a saját érveidet, álláspontodat?...

hrbonbon
2020. 12. 04. 00:21
Adventi ajándék egypercesek - 4. nap

„Megtanultam, hogy az emberek elfelejtik, amit mondasz, és elfelejtik, amit teszel. Az egyetlen dolog...

perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk