1 °C Budapest

Ezt a pénzügyi húzást lesd el a Jóbarátok-sztárjaitól: mindig nyert ügyed lesz

2020. június 5. 22:10

A Jóbarátok a médiatörténet számos rekordját döntötte meg. Ebből csak az egyik a színészek ‒ még ma is kiemelkedőnek számító ‒ 1 millió dolláros epizódonkénti fizetése. Ehhez a sorozat utolsó két évadára kiharcolt összeghez azonban rögös út és bravúros tárgyalások sora vezetett. Vajon Jennifer Aniston és színészkollégái hogyan nyomták le a kemény tárgyaló hírében álló Warner-NBC párost? Érdemes ellesni pár trükköt a jóbarátoktól a pénzügyek terén is.

A cikk, melynek szerzője Tanács János, a Neumann János Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi docense, teljes terjedelmében a Portfolio oldalán olvasható.

Május 27-én startolt az Egyesült Államokban a WarnerMedia tulajdonában álló HBO új streaming csatornája, az HBO MAX. A csatorna értelemszerűen a Warner Bros stúdió minden fontos alkotását kínálni fogja, így nem hagyhatták ki belőle csúcsterméküket, a Jóbarátok (eredeti címen Friends) sorozatot sem. Ehhez persze vissza kellett venniük a sorozatot éppen attól a riválistól, a Netflixtől, akinek kárára most az HBO MAX a streaming piacra belép.

A Jóbarátokért zajló harc jól jellemzi a sitcom töretlen üzleti értékét - és ez az érték már világos volt az utolsó két évadra vonatkozó 2002 tárgyalások során is. Azonban az igazi tárgyalástechnikai bravúrt tulajdonképpen nem is ekkor, hanem már jóval korábban, 1996-ban vitte véghez Jennifer Aniston és öt színésztársa.

Az 1994-95-ös első évad során a Jóbarátok sorozat mind a hat központi szereplőjét alakító színész ugyanannyit keresett epizódonként.

Az volt az elgondolás, hogy mindenki ugyanannyi képernyőidőt kap, ezért az induláskor a fizetésüket is egységesnek lőtték be. Ám a második évad során a gázsi eltolódott a Rachelt játszó Jennifer Aniston és a Ross-t alakító David Schwimmer javára. A hat színész többsége 22 ezer dollár/epizód körül keresett, míg néhányan 40 ezer dollár környékén. Valószínűsíthetőleg Aniston kereste a legtöbbet, utána jött Schwimmer, de ő is jóval 22 ezer fölött.

A harmadik évadra vonatkozó szerződés hosszabbítási tárgyalások során azonban váratlan dolog történt: Schwimmer meg tudta győzni a többieket, hogy vállvetve tárgyaljanak. A sztori szerint Schwimmer volt a közös fellépés vezéralakja, és része volt a stratégiának, hogy ő és Aniston is behúzták a fizetésféket.

Mindketten önkorlátozó módon elfogadták, hogy feladják az epizódonkénti honoráriumban megszerzett előnyüket, hogy a többiekkel egyező módon legyenek díjazva.

Cserébe azt kérték négy társuktól (Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry), hogy abszolút egységben képviseljék a "mindenkinek azonos fizetés" jár elvét, majd bejelentették az epizódonkénti 100 ezer dollár díjazásra vonatkozó igényüket.

A Warner Bros stúdió és a sorozatot sugárzó NBC kemény tárgyaló hírében állt, mint akik képesek ellenszegülni a hasonló, ám eddig egyéni követeléseknek. Meg is próbálta a Warner szétzilálni a csapatot, hogy egyesével kössön egyezséget. Végül azonban kénytelenek voltak meghátrálni a megbonthatatlan csoportként fellépő sztárokkal szemben és fejenként 75 ezer dollár/epizódban egyeztek ki.

Helyreállt a kiinduláskor megfogalmazott elv, innentől mind a hat színész ismét ugyanannyit keresett. Az egyezség viszonylagos vesztesei Aniston és Schwimmer voltak, akik elvesztették kiemelt pozíciójukat, ám ők is megduplázták a gázsijukat. A többiek lényegében 3,5-szer nagyobb honoráriumra tettek szert az előző évhez képest.

Az elsöprő sikert azonban a hat színész számára nem ez, hanem az ún. szindikációs jogok megszerzése hozta: ez az, amiért ők a mai napig keresnek a sorozaton. 1996-ban már látszott, hogy a sorozat 1998-ra éri el azt a bűvös 100 részes határt, amely után az NBC ún. szindikációs sugárzásba tudja engedni a szériát más csatornák számára is.

Schwimmerék a közös fellépés révén kiharcolták, hogy fejenként 1%-os arányban részesedjenek az így befolyt pénzből. Ez az eredmény példa nélkül állt a televíziózás történetében.

Ezekből egyértelműen érezzük, hogy csapatként fellépve hatékonyabban tudtak tárgyalni, erősebbek voltak. De mi ennek a tárgyalástechnikai magyarázata?

Mi a tárgyalóerő?

A tárgyalóerőnkre rendszerint úgy gondolunk, mint ami alapvetően a tárgyalók közötti belső, például hierarchiális függési viszonyból fakad. Ha a főnökkel tárgyalok, akkor nagyon ki vagyok szolgáltatva neki az ügyben, hogy megadja-e a kért béremelést, hiszen az ő kezében a döntés, én pedig függők tőle beosztottként.

Roger Fisher és William Ury újítása volt, hogy a tárgyalóerőnk tulajdonképpen az: mennyire fáj az egyezség elmaradása. Ez pedig attól függ, hogy mi a legjobb lehetőségünk, amit realizálhatunk, ha a tárgyalás nem sikeres.

Ez mutatja meg, hogy mennyire vagyunk kiszolgáltatva a másik félnek.

Ha van egy nagyon jó lehetőségünk, akkor alig: ekkor a tárgyalóerőnk nagy. Ha pedig szerény az a legjobb lehetőség, amit az egyezség elmaradása esetén nyélbe üthetek, akkor a tárgyalóerőm gyenge. Fisherék felfogásában fontos, hogy ez a legjobb lehetőség betonkemény. Nem egy elvi lehetőségről van szó, hogy mit tehetek majd a tárgyalási kudarc esetén, hanem egy részletesen kidolgozott, konkrét, megvalósítható lehetőség. Ezt nevezik Fisherék módszertanában a tárgyalási egyezség legjobb alternatívájának (TELA).

Így növeld a saját tárgyalóerőd

A tárgyalóerő koncepciója első körben arra irányítja a figyelmet, hogy ne a köztünk lévő viszonnyal, ne a másik önmagában adottnak hitnek hatalmával foglalkozzunk, hanem a saját világunkkal. Azt kell megnéznünk, hogy nekünk mi áll módunkban a másiktól függetlenül, és ebből hozzuk ki a legtöbbet, hogy aztán legyen mihez mérni a tárgyalást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt sem nehéz látni, hogy e módszertan szerint a TELA lesz a sikerkritérium: sikeresnek értékelhetjük a tárgyalást, ha jobb eredményre vezetett, mint a TELÁ-nk. Minden, a TELÁ-nknál jobb ajánlatot érdemes elfogadnunk, ám minden, a TELÁ-nknál rosszabb tárgyalási ajánlatot szépen és kulturáltan, de el kell utasítanunk.

Mivel a TELA fogalma határozottan eltolja a fókuszt, és a másikról vagy a köztünk lévő viszonyról a saját valóságunkra irányítja, ezért stratégiailag fontos a másik TELÁ-ját is vizsgálat tárgyává tenni. Egyrészt előzetesen a készülés során, másrészt kérdések révén a tárgyalás menetében. Persze jó eséllyel soha nem lehet pontos képünk a másik TELÁ-járól, hiszen nem tudhatunk hozzáférni, vajon mi lehet a másik, tőlünk független legjobb lehetősége.

Ám e tájékozódási, képalkotási tevékenység mégis támpontot adhat, és kiderülhet, hogy a másiknak nagyobb vagy kisebb a tárgyalóereje, mint első blöffre gondoltuk.

Jellemzően itt ér véget, hogy mennyire tudunk közel férkőzni a másik tárgyalóerejéhez. Ebben pedig nincs benne, hogy bármiféle ráhatásunk lehetne a másik tárgyalóerejére, hiszen Fisherék koncepciója is azt hangsúlyozza, hogy a másik TELÁ-ja és vele a tárgyalóereje tőlünk független.

Na, ezért zseniális a Schwimmer-Ross vezette csoportos tárgyalás. Azáltal ugyanis, hogy a Jóbarátok hat szereplője közösen lépett fel, tulajdonképpen beavatkozott a tárgyalópartner, gyártó Warner Brothers (és műsort sugárzó NBC csatorna) tárgyalóerejébe, lényegesen gyengítve azt.

A TELA kidolgozása

Az még nem TELA, hogy ha holnap egy adott személlyel nem sikerül a motorom eladását célzó tárgyalás, akkor majd elviszem a motort egy használtmotor-kereskedőhöz. Az sem TELA még, hogy pontosan tudom, mely kereskedők vesznek be 10 évnél fiatalabb japán gyártmányú használt motort, és az enyém ilyen.

A TELA az, hogy van egy konkrét kereskedő, aki az enyémet bevenné, ennyiért és ennyiért, pontosan ilyen feltételekkel (például készpénzben X ezer forintért, Y ezer forintért új motorba beszámítással, és Z ezer forintért használtba beszámítással). A TELÁT-t ilyen "kalapácskeménységűre" kell kidolgozni, hogy szöget lehessen vele beverni. A TELA kidolgozása tehát erőforrás-igényes ‒ ezért sem maradhat a harmadik körre két-három, de négynél semmiképpen nem több részletesen felgöngyölítendő lehetőség. Nyilvánvalóan meghatározza a TELA végső minőségét az első körben felvethető lehetőségek tárháza.

Miért volt hatásos a csoportos tárgyalás?

Azzal, hogy a Jóbarátok hat színésze csoportként, együttesen lépett fel, jó pár lehetőséget kilőtt a Warner Bros repertoárjából. Nem lehetett azt játszani, hogy az addigra már nagyobb sztárnak számító színészek, Jennifer Aniston és David Schwimmer gázsi követelését a többiekén hozza vissza.

Vagy fordítva: arra hivatkozva fojtja le a két addigra menőbb igényeit, hogy lám, a további növelés csak a többiek kontójára lehetséges. És azt sem lehetett eljátszani, hogy valakit kiírnak, lecserélnek a hat szereplő közül - "Joey" Francis Tribbiani rajongók, el ne ájuljatok: ő lett volna az áldozati bárány - egy újat behozva.

Egy új, esetleg szerényebb gázsijú szereplő még nem borította volna meg a népszerűséget, vagy lehetett volna remélni, hogy csak ideiglenesen, miközben az új szereplő szerényebb gázsija révén a maradék öt "jutalmazható" lett volna az eredeti hatodik színész üzletileg megfontolt elárulásáért.

A közös fellépés kizárta, hogy a Warner Bros az egymás ellen hangolás, az egymás kárára kijátszás kézenfekvő technikáival próbálkozzon.

A közös fellépésnek azonban volt egy még fontosabb haszna, amely a Warner Bros TELÁ-jának a számlájára ment: extrém nehézzé tette, lényegében kizárta, hogy hat szereplőt cseréljenek le. A hat barát közös fellépése olyan helyzet elé állította a gyártót, hogy már az ötletelés első körében a hat színész lecserélésében kelljen gondolkodnia. És ez az, amivel lényegében megoldhatatlan feladat elé állították a gyártót, komolyan meggyengítve a tárgyalóerejét.

A David Schwimmer és kollégái által győzelemre juttatott stratégia, bár annak tűnhet, nem kézenfekvő: előtte sem alkalmazták és utána is csak az Agymenők (The Big Bang Theory) 2014-es vagy 2017-es tárgyalásai kapcsán vetődött fel az érdekek ilyen egyesítésének lehetősége.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem