15 °C Budapest

Azt hitted, már túl vagy a csúcson? Van, amiben a B oldalon lehetsz igazán jó

2017. október 8. 13:03

Az öregedés félelmetes, és ijesztő dolog lehet, ráadásul nem kizárólag hiúsági okok miatt. Jó hír azonban, hogy már több tanulmány is bebizonyította, a fiatalság nem minden, nagyon sok szempontból középkorúan, illetve idősebb korban vagyunk a toppon.

Természetesen vannak olyan dolgok, amikben fiatalon vagyunk a legjobbak, de az évek alatt felhalmozott tapasztalatról, az élethelyzetek változásától és a pszichikai fejlődés hatására sok mindenben csak jóval később tudunk kiteljesedni. Gyakran mondogatjuk: "ha újra 20 éves lehetnék!" Majd gyorsan hozzátesszük, hogy de a mai eszemmel. A megszerzett tapasztalatokat és tudást a legtöbb ember nem adná oda a fiatalságáért.

A következő felsorolásban tudományos kutatások bizonyítják, nem is olyan rossz dolog megöregedni, és lesznek még az életünkben bőven olyan csúcspontok, amiket érdemes várni.

7-8 évesen:

A második nyelv elsajátítása 7-8 évesen a legegyszerűbb, ilyenkor vagyunk rá a legfogékonyabbak. A nyelvészek és a pszichológusok még mindig vitatkoznak erről, de általánosságban elfogadott, hogy egy második nyelvet megtanulni ebben az életkorban a legkönnyebb megtanulni, általában még a pubertás korszak előtt.

18 évesen:

Az agy feldolgozási teljesítménye 18 évesen van a toppon. A tudósok az agy feldolgozó képességét legjobban a számjegyes szimólumkódólási teszttel tudják mérni. Ez úgy néz ki, hogy egy számot egy bizonyos szimbólummal jelöltek meg, majd egy sor számot adnak, és megkérik, hogy azokat a megfelelő szimbólumokká alakítsuk át. Egy 2016-os tanulmány szerint ez a 18 éveseknek megy a legjobban.

22 évesen:

Amikor sok új emberrel találkozunk, és mindenki bemutatkozik, leggyakrabban egyik fülünkön bemegy a név, a másikon meg kijön. Ebből aztán roppant kellemetlen szituációk lehetnek, de persze már kidolgoztak olyan módszereket, amelyek segítségével könnyebb megjegyezni a neveket. Névmemóriát illetően mégis 22 évesen vagyunk a csúcson, ekkora van rá a legnagyobb esély, hogy az elhangzott név "nem jön ki a másik fülünkön".

23 évesen:

A 23 éves nők a legvonzóbbak a férfiak számára. A férfiak vonzereje viszont a koruk előrehaladtával csak tovább növekszik. Egy népszerű online társkereső alapítója alapos kutatást végzett, és az eredményeit könyvében publikálta is. Eszerint a férfiak a nőket a 20-as éveik elején találják a legvonzóbbnak. Az idősebb férfiak is ezt a korosztályt jelölték a legvonzóbbnak. A 20-as éveik elején járó nők viszont inkább a néhány évvel idősebb férfiakat találták vonzónak, viszont a 30-as nők már általában a néhány évvel fiatalabb férfiakat kedvelték. A társkereső adatai azonban nem reprezentatívak.

Ami szintén ehhez a korhoz kapcsolódik: 23 évesen vagyunk először elégedettek az életünkkel. Németországban 23 ezer fő bevonásával készítettek egy felmérést, az eredmények szerint 23 éves korban különösen elégedettek voltak az életükkel minden területen.

25 évesen:

Ebben a korban a legerősebbek az izmok, de jó hír, hogy a következő 10-15 évben szinte ugyanilyenek maradnak. Ez azt is jelenti, hogy ebben az idősávban lehet a legkönnyebben javítani rajta.

26 évesen:

A legjobb idő a megállapodáshoz. A statisztikák szerint 26 éves korunkra már találkoztunk annyi emberrel, hogy megtaláljuk azt, akinél szívesen megállapodunk. A közelmúltban egy tanulmány azt is bebizonyította, hogy a válás esélye azoknál a pároknál a legalacsonyabb, akik 28 és 32 éves koruk között házasodnak.

28 évesen:

Ebben a korban a legjobb maratont futni. Ötven évnyi eredmény elemzése során azt látták a kutatók, hogy 28 évesen a legeredményesebbek a futók.

30 évesen:

Ekkorra éri el a csonttömeg a csúcspontját, ekkor a legerősebb. Ha ebben az időszakban odafigyelünk a kalcium és a D-vitamin bevitelre, sokat tehetünk azért, hogy hosszabb ideig egészségesek legyenek a csontjaink.

31 évesen:

Ebben a korban lehetünk a sakk nagymesterei. A kutatók 96 mestert figyeltek karrierjük során, és megállapították, hogy 31 évesen teljesítenek a legjobban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

32 évesen:

Az arcmemóriánk ebben a korban éli a csúcsot. Laboratóriumi körülmények között végeztek teszteket, melyek eredménye szerint 32 évesen tudjuk legjobban megjegyezni az arcokat, és felismerni egy újabb találkozás alkalmával.

40 évesen:

A Nobel-díjasok általában 40 éves korukban találják meg azt a témát, vagy felfedezést, amiért később megkapják a díjat.

A legmagasabb fizetés:

A nők általában 39 évesen, a férfiak 48 évesen érik el a legmagasabb fizetést. Persze vélhetően folyamatosan emelkedni fog az infláció növekedésével, de a pontos számot és az értékét tekintve ilyenkor keresünk a legjobban.

43 évesen:

A Harvard kutatóinak eredményei szerint 43 évesen tudunk a legjobb koncentrálni, ekkor tudjuk leghatékonyabban fókuszálni.

50 évesen:

A matematikai készségeink csúcspontját 50 évesen érjük el. Persze sok tudást még iskolában, fiatal korban szereztünk meg, de ilyenkor tudjuk a legjobban használni.

69 évesen:

Ebben a korban vagyunk másodszor nagyon elégedettek az életünkkel. Ilyen idősen már túljutottunk az életközepi válságon, és elkezdünk újra elégedettek lenni. A kutatások szerint a 60 év felettiek elégedettebbek voltak az életükkel, mint az 55 évesek.

Azt is bebizonyították a kutatók, hogy valóban az élet a legjobb iskola. Egy csapat pszichológus felolvasott konfliktushelyzeteket, és arra kérték a kutatás résztvevőit, hogy adjanak rá megoldási javaslatot. A legjobbakat a 60 és 90 év közöttiek adták.

82 évesen:

A pszichológiai jólét csúcspontja 82 évesen következik be.

(businessinsider)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem