24 °C Budapest
Tömegével keresnek magyarokat ebbe a sztárszakmába: 450 ezres a kezdőbér, érettségi is elég

Tömegével keresnek magyarokat ebbe a sztárszakmába: 450 ezres a kezdőbér, érettségi is elég

2024. május 23. 05:31

A CNC ipar gyors fejlődése és a modern gyártási technológiák elterjedése miatt egyre nagyobb szükség van jól képzett szakemberekre. Cikkünkben körbejártuk a CNC gépkezelő képzéseket, elhelyezkedési lehetőségeket, fizetéseket, és azt is, hogy miért választanak sokan külföldi munkát. A szektor elmúlt 5 éves masszív bérfejlesztése is mutatja a szakmának a pozícióját, 2018 óta közel 50%-os emelések látszanak az ágazatban, egy kezdő is megkereshet akár már bruttó 450 ezer forintot is. 

A CNC szakma (számítógépes numerikus vezérlés, azaz Computer Numerical Control) a gyártási folyamatok automatizálásával foglalkozik, ahol számítógépes programok vezérlik a szerszámgépeket. A CNC gépkezelők és programozók feladatai közé tartozik a gépek beállítása, programozása, karbantartása és a gyártási folyamatok felügyelete.

Az Európai Unió és a Magyar Kormány munkaügyi szervezetei rendszeresen készítenek jelentéseket a munkaerőpiac alakulásáról, beleértve a béreket és a keresletet különböző szektorokban. Ezeken az oldalakon található információkat egybevetve az látszik, hogy az elmúlt öt évben a CNC gépkezelők iránti kereslet jelentősen növekedett, évi átlagosan 5-10%-kal. Ezzel párhuzamosan a bérek is folyamatosan emelkedtek, évente átlagosan 5-10%-os növekedést mutatva,

így a kezdő fizetések 2018-tól 2023-ig több mint 50%-kal emelkedtek.

Ha a CNC gépkezelő bérezési statisztikáit nézzük Magyarországon az adott 2024. május 15. időszakra, akkor az látható, hogy az átlagkereset egy évben 4 961 088 Ft; azaz az alapbér 413 424 Ft havonta, 103 356 Ft hetente vagy 2 583,9 Ft óránként. Részletesen tanulmányoztuk ezt a pozíciót a munkaerőpiacon és meghatároztuk a középértékeket is a legnagyobb és legalacsonyabb fizetésmegjelölések segítségével, ezt ábrázoltuk a következő ábrán. Persze az alapbér változhat attól függően, hol van bejelentve.

A táblázatban pedig szintén a meghirdetett állások alapján megnéztük, hogy 2018-ben mennyi volt a kezdő és a tapasztalt CNC gépkezelő átlagos bruttó bér és hozzánéztük a mostani béreket, hogy megállapítsuk, hogy ténylegesen hogyan alakultak a bérfejlesztések a szektorban. 

Jól látható, hogy közel 100 és 150 ezer forint közötti átlagos növekedés látható 5 év alatt, tehát átlagosan 20 és 30 ezer forintos béremelés látszik évente.

Szakközépiskola és felnőttképzés 

A CNC gépkezelést szakközépiskolákban és felnőttképzéseken is van lehetőség elsajátítani. Magyarországon számos intézmény kínál CNC gépkezelő képzést. Ezek a tanfolyamok általában 6-12 hónapig tartanak, és intenzív elméleti és gyakorlati oktatást nyújtanak. Az árak intézménytől függően változnak, de átlagosan 300 000-600 000 forint közötti összeget kell fizetni a teljes képzésért. Fontos információ, hogy a képzést érettségi nélkül és érettségivel is van lehetőség kitanulni és általánosságban megfigyelhető, hogy az érettségire épülő oktatás mindenhol magasabb óraszámot is jelent. 

Megkérdeztünk több oktatási intézményt is, hogy a képzés során milyen ismereteket sajátítanak el a diákok és elmondták, hogy a képzések végére a tanuló  

 • kézi megmunkálással egyszerű alkatrészeket gyárt, alakít, javít;
 • alkatrészeket gyárt esztergálással, köszörüléssel, marással egyetemes szerszámgépeken;
 • finomfelületi megmunkálásokat végez;
 • forgácsoló szerszámokat készít, élez;
 • felfogási tervet, szerszámtervet készít CNC megmunkáláshoz;
 • kiválasztja, beméri, beállítja és használja a megmunkáláshoz szükséges szerszámokat;
 • a forgácsoló eljárásoknak és az adott gépnek megfelelően beállítja a munkadarabot befogó-, megfogó- és rögzítőeszközöket;
 • CNC megmunkáló programokat ír, tesztel, javít és futtat;
 • a legyártott munkadarab minőségét és megfelelősségét ellenőrzi, szükség esetén számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC).

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a szakma a hivatástudat mellett olyan kompetenciákat igényel, mint a

kreativitás és önállóság, valamint a csapatban való együttműködés, precizitás, logikus gondolkodás, problémamegoldó készség

- hangsúlyozták a képzést indító intézmények. A CNC gépkezelő képzés befejezése után a szakemberek gyorsan el tudnak helyezkedni a hazai munkaerőpiacon.A tapasztaltabb szakemberek ennél magasabb fizetést is elérhetnek, különösen nagyobb vállalatoknál vagy specializált iparágakban, így összességében elmondható, hogy jó befektetésnek bizonyul ennek a tudásnak az elsajátítása. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

CNC szakemberek és külföld

Sok magyar CNC-s szakember vállal munkát külföldön, mert számos vonzó lehetőség áll rendelkezésükre, és több előnyt is tapasztalhatnak a külföldi munkavállalás során. Az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy milyen lehetőségeik vannak külföldön a magyar CNC gépkezelőknek és miért döntenek a külföldi munkavállalás mellett:

A nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban, valamint Skandináviában a CNC gépkezelők és programozók jóval magasabb fizetéseket érhetnek el, mint Magyarországon. De nem csak Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában szintén vonzó bérek és juttatások várják a képzett szakembereket. A CNC gépkezelők fizetése az elmúlt 5 évben nem csak Magyarországon nőtt jelentősen, külföldön is.

Itthon a bérek nagyjából 30-40%-kal emelkedtek, míg külföldön a növekedés mértéke 25-35% körül mozog.

Ezek mellett a külföldi cégek gyakran kínálnak modernebb munkakörnyezetet, újabb technológiákat és jobb felszereléseket, ami vonzóbbá teszi a munkavégzést. Továbbá a külföldön szerzett munkatapasztalat növeli a szakemberek szakmai presztízsét és piacképességét, ami a későbbiekben akár Magyarországon is előnyt jelenthet.

A CNC-s szakemberek külföldi fizetései jelentősen eltérhetnek az adott ország és régió gazdasági helyzetétől, a vállalat méretétől, a munkavállaló tapasztalatától és a konkrét munkakörülményektől függően. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát  a különböző országokban elérhető fizetésekről külföldi munkakereső portálok segítségével. 

 • Németország
  Kezdő fizetés: Bruttó havi 2 500-3 000 euró -> kb. bruttó 900 000 -  1,1 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 3 500-4 500 euró vagy még magasabb -> kb. 1,2 millió - 1,6 millió forint
 • Ausztria
  Kezdő fizetés: Bruttó havi 2 200-2 800 euró -> kb. 850 000 - 1 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 3 000-4 000 euró -> kb. 1,1 millió - 1,5 millió forint
 • Svájc
  Kezdő fizetés: Bruttó havi 4 500-5 500 svájci frank (CHF) -> 1,7 millió- 2,2 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 6 000-7 500 CHF vagy még magasabb -> 2,3 millió- 2,9 millió forint
 • Skandinávia (például Norvégia, Svédország, Dánia)
  Kezdő fizetés: Bruttó havi 30 000-35 000 norvég korona (NOK) vagy svéd korona (SEK) -> kb. átlagosan bruttó 1 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 40 000-50 000 NOK vagy SEK -> kb. átlagosan bruttó 1,5 millió forint
 • Egyesült Államok
  Kezdő fizetés: Évi 40 000-50 000 amerikai dollár (USD) -> kb. átlagosan bruttó 15 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Évi 60 000-80 000 USD vagy még magasabb -> kb. átlagosan bruttó 23 millió forint
 • Egyesült Királyság
  Kezdő fizetés: Bruttó évi 20 000-25 000 angol font (GBP) -> kb. átlagosan bruttó 10 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Bruttó évi 30 000-40 000 GBP vagy még magasabb -> kb. átlagosan bruttó 16 millió forint
 • Kanada
  Kezdő fizetés: Évi 40 000-50 000 kanadai dollár (CAD) -> kb. átlagosan bruttó 12 millió forint
  Tapasztalt szakemberek: Évi 60 000-70 000 CAD vagy még magasabb -> kb. átlagosan bruttó 17 millió forint

Ezek az összegek bruttó fizetések, az adók és járulékok levonása előtti értékek. Az adórendszerek különbözősége miatt a nettó fizetések országonként eltérőek lehetnek. A megadott fizetések az átlagos értékeket tükrözik, de bizonyos helyeken, különösen nagyvárosokban vagy speciális iparágakban ezek az összegek jelentősen magasabbak is lehetnek.

Ezek a fizetések lehetővé teszik, hogy a magyar CNC szakemberek kényelmesen megéljenek külföldön, és gyakran jelentős megtakarításokat is félretegyenek. A magasabb fizetések mellett a szakmai fejlődés, a jobb munkakörülmények és az életminőség javulása is vonzóvá teheti a külföldi munkavállalást.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem