Tömegével keresnek magyarokat ebbe a sztárszakmába: 450 ezres a kezdőbér, érettségi is elég

Tömegével keresnek magyarokat ebbe a sztárszakmába: 450 ezres a kezdőbér, érettségi is elég

2024. május 23. 05:31

A CNC ipar gyors fejlődése és a modern gyártási technológiák elterjedése miatt egyre nagyobb szükség van jól képzett szakemberekre. Cikkünkben körbejártuk a CNC gépkezelő képzéseket, elhelyezkedési lehetőségeket, fizetéseket, és azt is, hogy miért választanak sokan külföldi munkát. A szektor elmúlt 5 éves masszív bérfejlesztése is mutatja a szakmának a pozícióját, 2018 óta közel 50%-os emelések látszanak az ágazatban, egy kezdő is megkereshet akár már bruttó 450 ezer forintot is. 

A CNC szakma (számítógépes numerikus vezérlés, azaz Computer Numerical Control) a gyártási folyamatok automatizálásával foglalkozik, ahol számítógépes programok vezérlik a szerszámgépeket. A CNC gépkezelők és programozók feladatai közé tartozik a gépek beállítása, programozása, karbantartása és a gyártási folyamatok felügyelete.

Az Európai Unió és a Magyar Kormány munkaügyi szervezetei rendszeresen készítenek jelentéseket a munkaerőpiac alakulásáról, beleértve a béreket és a keresletet különböző szektorokban. Ezeken az oldalakon található információkat egybevetve az látszik, hogy az elmúlt öt évben a CNC gépkezelők iránti kereslet jelentősen növekedett, évi átlagosan 5-10%-kal. Ezzel párhuzamosan a bérek is folyamatosan emelkedtek, évente átlagosan 5-10%-os növekedést mutatva,

így a kezdő fizetések 2018-tól 2023-ig több mint 50%-kal emelkedtek.

Ha a CNC gépkezelő bérezési statisztikáit nézzük Magyarországon az adott 2024. május 15. időszakra, akkor az látható, hogy az átlagkereset egy évben 4 961 088 Ft; azaz az alapbér 413 424 Ft havonta, 103 356 Ft hetente vagy 2 583,9 Ft óránként. Részletesen tanulmányoztuk ezt a pozíciót a munkaerőpiacon és meghatároztuk a középértékeket is a legnagyobb és legalacsonyabb fizetésmegjelölések segítségével, ezt ábrázoltuk a következő ábrán. Persze az alapbér változhat attól függően, hol van bejelentve.

A táblázatban pedig szintén a meghirdetett állások alapján megnéztük, hogy 2018-ben mennyi volt a kezdő és a tapasztalt CNC gépkezelő átlagos bruttó bér és hozzánéztük a mostani béreket, hogy megállapítsuk, hogy ténylegesen hogyan alakultak a bérfejlesztések a szektorban. 

Jól látható, hogy közel 100 és 150 ezer forint közötti átlagos növekedés látható 5 év alatt, tehát átlagosan 20 és 30 ezer forintos béremelés látszik évente.

Szakközépiskola és felnőttképzés 

A CNC gépkezelést szakközépiskolákban és felnőttképzéseken is van lehetőség elsajátítani. Magyarországon számos intézmény kínál CNC gépkezelő képzést. Ezek a tanfolyamok általában 6-12 hónapig tartanak, és intenzív elméleti és gyakorlati oktatást nyújtanak. Az árak intézménytől függően változnak, de átlagosan 300 000-600 000 forint közötti összeget kell fizetni a teljes képzésért. Fontos információ, hogy a képzést érettségi nélkül és érettségivel is van lehetőség kitanulni és általánosságban megfigyelhető, hogy az érettségire épülő oktatás mindenhol magasabb óraszámot is jelent. 

Megkérdeztünk több oktatási intézményt is, hogy a képzés során milyen ismereteket sajátítanak el a diákok és elmondták, hogy a képzések végére a tanuló  

  • kézi megmunkálással egyszerű alkatrészeket gyárt, alakít, javít;
  • alkatrészeket gyárt esztergálással, köszörüléssel, marással egyetemes szerszámgépeken;
  • finomfelületi megmunkálásokat végez;
  • forgácsoló szerszámokat készít, élez;
  • felfogási tervet, szerszámtervet készít CNC megmunkáláshoz;
  • kiválasztja, beméri, beállítja és használja a megmunkáláshoz szükséges szerszámokat;
  • a forgácsoló eljárásoknak és az adott gépnek megfelelően beállítja a munkadarabot befogó-, megfogó- és rögzítőeszközöket;
  • CNC megmunkáló programokat ír, tesztel, javít és futtat;
  • a legyártott munkadarab minőségét és megfelelősségét ellenőrzi, szükség esetén számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC).

Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a szakma a hivatástudat mellett olyan kompetenciákat igényel, mint a

kreativitás és önállóság, valamint a csapatban való együttműködés, precizitás, logikus gondolkodás, problémamegoldó készség

- hangsúlyozták a képzést indító intézmények. A CNC gépkezelő képzés befejezése után a szakemberek gyorsan el tudnak helyezkedni a hazai munkaerőpiacon.A tapasztaltabb szakemberek ennél magasabb fizetést is elérhetnek, különösen nagyobb vállalatoknál vagy specializált iparágakban, így összességében elmondható, hogy jó befektetésnek bizonyul ennek a tudásnak az elsajátítása. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

CNC szakemberek és külföld

Sok magyar CNC-s szakember vállal munkát külföldön, mert számos vonzó lehetőség áll rendelkezésükre, és több előnyt is tapasztalhatnak a külföldi munkavállalás során. Az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy milyen lehetőségeik vannak külföldön a magyar CNC gépkezelőknek és miért döntenek a külföldi munkavállalás mellett:

A nyugat-európai országokban, például Németországban, Ausztriában, Svájcban, valamint Skandináviában a CNC gépkezelők és programozók jóval magasabb fizetéseket érhetnek el, mint Magyarországon. De nem csak Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában szintén vonzó bérek és juttatások várják a képzett szakembereket. A CNC gépkezelők fizetése az elmúlt 5 évben nem csak Magyarországon nőtt jelentősen, külföldön is.

Itthon a bérek nagyjából 30-40%-kal emelkedtek, míg külföldön a növekedés mértéke 25-35% körül mozog.

Ezek mellett a külföldi cégek gyakran kínálnak modernebb munkakörnyezetet, újabb technológiákat és jobb felszereléseket, ami vonzóbbá teszi a munkavégzést. Továbbá a külföldön szerzett munkatapasztalat növeli a szakemberek szakmai presztízsét és piacképességét, ami a későbbiekben akár Magyarországon is előnyt jelenthet.

A CNC-s szakemberek külföldi fizetései jelentősen eltérhetnek az adott ország és régió gazdasági helyzetétől, a vállalat méretétől, a munkavállaló tapasztalatától és a konkrét munkakörülményektől függően. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát  a különböző országokban elérhető fizetésekről külföldi munkakereső portálok segítségével. 

  • Németország
    Kezdő fizetés: Bruttó havi 2 500-3 000 euró -> kb. bruttó 900 000 -  1,1 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 3 500-4 500 euró vagy még magasabb -> kb. 1,2 millió - 1,6 millió forint
  • Ausztria
    Kezdő fizetés: Bruttó havi 2 200-2 800 euró -> kb. 850 000 - 1 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 3 000-4 000 euró -> kb. 1,1 millió - 1,5 millió forint
  • Svájc
    Kezdő fizetés: Bruttó havi 4 500-5 500 svájci frank (CHF) -> 1,7 millió- 2,2 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 6 000-7 500 CHF vagy még magasabb -> 2,3 millió- 2,9 millió forint
  • Skandinávia (például Norvégia, Svédország, Dánia)
    Kezdő fizetés: Bruttó havi 30 000-35 000 norvég korona (NOK) vagy svéd korona (SEK) -> kb. átlagosan bruttó 1 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Bruttó havi 40 000-50 000 NOK vagy SEK -> kb. átlagosan bruttó 1,5 millió forint
  • Egyesült Államok
    Kezdő fizetés: Évi 40 000-50 000 amerikai dollár (USD) -> kb. átlagosan bruttó 15 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Évi 60 000-80 000 USD vagy még magasabb -> kb. átlagosan bruttó 23 millió forint
  • Egyesült Királyság
    Kezdő fizetés: Bruttó évi 20 000-25 000 angol font (GBP) -> kb. átlagosan bruttó 10 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Bruttó évi 30 000-40 000 GBP vagy még magasabb -> kb. átlagosan bruttó 16 millió forint
  • Kanada
    Kezdő fizetés: Évi 40 000-50 000 kanadai dollár (CAD) -> kb. átlagosan bruttó 12 millió forint
    Tapasztalt szakemberek: Évi 60 000-70 000 CAD vagy még magasabb -> kb. átlagosan bruttó 17 millió forint

Ezek az összegek bruttó fizetések, az adók és járulékok levonása előtti értékek. Az adórendszerek különbözősége miatt a nettó fizetések országonként eltérőek lehetnek. A megadott fizetések az átlagos értékeket tükrözik, de bizonyos helyeken, különösen nagyvárosokban vagy speciális iparágakban ezek az összegek jelentősen magasabbak is lehetnek.

Ezek a fizetések lehetővé teszik, hogy a magyar CNC szakemberek kényelmesen megéljenek külföldön, és gyakran jelentős megtakarításokat is félretegyenek. A magasabb fizetések mellett a szakmai fejlődés, a jobb munkakörülmények és az életminőség javulása is vonzóvá teheti a külföldi munkavállalást.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm