27 °C Budapest
Businessman working on laptop and looking at desktop computer monitor. Male professional sitting at his office desk and working on new software program.

Elképesztő, ami történik: már ezek a sztármelósok sincsenek biztonságban Magyarországon

2024. április 17. 12:32

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is - írja közleményében a Stylers Group. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. Vajon tényleg gyökeresen átalakul a munkaerőigény a szoftverpiacon? Milyen projekteknél célszerű low-code platformokkal dolgozni és mikor érdemes inkább kerülni?

Miközben a mesterséges intelligencia mára mindent uraló slágertéma lett nem csak szakmai körökben, de a közbeszédben is, az alacsony kódú rendszerek szépen csendben alakítják át az IT-szektort. Az előrejelzések szerint 2030-ra 187 milliárd dollárt termel majd a technológia világszerte, mely az egyes applikációk fejlesztésére szánt idő akár 90%-át is megspórolhatja a cégeknek, és minden eddiginél hatékonyabb együttműködést hoz az üzleti célok és a technológiai megvalósítás között. A low-code platformokba beépített drag and drop módszerek, kódolási keretrendszerek, illetve vizualizációs és mesterséges intelligencia-alapú kiegészítők mind-mind sokat fejlődtek az elmúlt években, és Magyarország is egyre inkább felzárkózik a nemzetközi low-code trendekhez.

Az egyre népszerűbb alacsony kódú fejlesztési folyamat gyorsabb és agilisabb, kevésbé kell specifikálni az igényeket a projekt kezdetekor. Gyakran előfordul például, hogy valamit inkább lefejlesztünk, hogy legyen mire reagálnia az ügyfélnek, aztán a visszajelzések alapján módosítunk. Ennyire egyszerűen lehet alkalmazkodni a gyorsan változó szervezeti és piaci igényekhez ezekkel a platformokkal

– mondja Tiszavölgyi Péter, a Stylers Group információtechnológiai cégcsoport low-code területért felelős társalapítója.

Mire jó a low-code és mire nem?

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a szemünk előtt nyílik meg a technológia világa egy szélesebb felhasználói kör felé, amely minden eddiginél kreatívabb és maradéktalanul az üzleti igényekre szabott alkalmazások gyors fejlesztését teszi lehetővé. A low-code platformok például kétségtelenül óriási hatást gyakorolnak a startup szektorra, mivel az ötletekből egyszerűen és költséghatékonyan elkészíthetők a szoftverek prototípusai, melyekkel akár már egészen korai fázisban a befektetők felé lehet fordulni – így nem kell azt kockáztatni, hogy rengeteg pénzt égetnek el piacképtelen termékekre.

Az alacsony kódú megoldások emellett kiválóan alkalmazhatóak nagyvállalati környezetben is például automatizációs és integrációs projektekben, ami növeli a hatékonyságot és hozzáférést biztosít az üzleti eredmények javításához szükséges információkhoz. „Rendszeresen merül fel az igény, hogy az elterjedt, piacvezető vállalatirányítási rendszereket adott célnak megfelelően alakítsuk át, például, hogy az SAP direkt módon kommunikáljon a cég HR-adatbázisával, vagy bizonyos adatok egy mobilalkalmazáson keresztül valós időben frissüljenek a gyártósor mellett dolgozók számára. Az ilyen feladatokra gyors és költséghatékony megoldást jelent a low-code platformok alkalmazása. Ezzel szemben továbbra is igaz, hogy a komplex, nagy számítási kapacitás igényű feladatoknál inkább az egyedi kód működik, illetve a speciális dizájnelvárások is szűk keresztmetszetet jelentenek” – teszi hozzá Tiszavölgyi Péter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok cég tart az elköteleződéstől, pedig a low-code kifejezetten rugalmas

A nyilvánvaló üzleti előnyök mellett fontos tisztázni néhány olyan kérdést is, amely visszatarthatja a vállalatokat attól, hogy optimalizálják az informatikai alkalmazásaikat az alacsony kódú rendszerekben rejlő lehetőségek kiaknázásával. A cégek gyakran tartanak attól, hogy hosszabb távon függőségi helyzetbe kerülhetnek, ha rendszereiket egy bizonyos low-code platformhoz kötik, hiszen mi történik akkor, ha más beszállítót bíznak meg a későbbiekben? Nos, az alacsony kódú megoldások gyorsaságának és rugalmasságának köszönhetően valójában ennek az ellenkezője igaz: az új partner épphogy könnyebben veheti fel a fonalat a kiforrott keretrendszernek köszönhetően. Napjainkban a legfontosabb kétségeket talán az IT-biztonság veti fel, a low-code platformok azonban nem hagynak rést a pajzson, így a cégek sem a fejlesztésnél, sem az üzemeltetésnél nincsenek kitéve a kiberkockázatoknak – erről az óraműpontossággal dolgozó algoritmusok gondoskodnak.

Félelem a piacon: szükség lesz fejlesztőre 5-10 év múlva?

Tehát adott egy biztonságos, pontos és agilis low-code platform, ami felveti a kérdést: hogyan alakul majd a korábban annyira keresett, tapasztalt fejlesztők sorsa? Az alacsony kódolás valóban jelentősen csökkenti a munkaerőigényt, ugyanakkor egy projektnél továbbra is kell UX/UI szakember, DevOps kolléga, szenior kódoló, solution architecht és business analyst is – csak mindenből kevesebb. Ráadásul az üzemeltetési fázis megkezdésével érdemes a kollégákat házon belül is képezni, hogy a kisebb feladatokat, fejlesztéseket maguk is meg tudják oldani, ez a platformot bevezető IT-partnernek is elemi érdeke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm