20 °C Budapest
Four young business people standing in front of contemporary office building

Rettentően nagyot nézhetnek emiatt a magyar dolgozók: ez sem úgy van már, mint régen

2024. április 11. 12:31

Bár a hiányszakmákban nem kérdés, hogy továbbra is keresik a cégek a munkaerőt, más területeken ez nem ilyen egyértelmű. Egyesek szerint stagnálás figyelhető meg, míg mások szerint ugyanúgy a kereslet-kínálat szabályoz, mint eddig. Milyen most a munkaerő-piaci helyzet, mit tapasztalhatnak a munkavállalók és a munkaadók?

A szakemberek szerint 2024 több szempontból is a változások éve a munkaerőpiacon. Munkavállalói oldalon úgy tűnhet, nehezebb most munkát találni, mint korábban: több fórumon is arról beszélnek az álláskeresők, hogy végzettségtől függetlenül zárt ajtókon kopogtatnak, ha új munkahelyen szeretnének elhelyezkedni. Munkaadói oldalról számos külső, gazdasági tényező indokolhatja ezt a (valószínűleg átmeneti) stopot, már ha valóban beszélhetünk stagnálásról a munkaerő-felvételt tekintve - írja közleményében a Man at Work.

Azt látjuk, ha jelenleg meg is figyelhető egy kis óvatosság néhány partnerünk részéről, ez a későbbiekben valószínűleg enyhülni fog. Annál is inkább, mert a hírek szerint továbbra is 300 000 fő hiányzik a magyar munkaerő-piacról, ami szintén azt jelzi, hogy a cégeknek kell a munkaerő” – mondta Baradits Bulcsú, a Man at Work munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője.

Ehhez kapcsolódóan az üzletágvezető kiemelte azt is, hogy – bár jó tapasztalataik vannak a harmadik országbeli munkavállalókkal – külföldi munkavállalót csak akkor érdemes kiajánlani a partnerekhez, amikor már nincs elég magyar álláskereső.

"A magyar munkaerő-toborzás, illetve és az új emberek felvétele bizonyos szektorokban valóban nehezebb lehet, ezért is szoktuk kiemelni partnereinknek a megtartás fontosságát. Az elégedett munkaerő lényeges szerepet kap egyrészt a termelés szempontjából, de segíthet a toborzásban is az ajánlói rendszeren keresztül" – magyarázta Baradits Bulcsú.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kérdést tehát az, hogyan gondoskodhat egy cég az elégedett munkaerőről, akit hosszabb távon is meg tudnak tartani? Az egyik legjobb út persze, ha kinevelik – erre szolgálnak a különböző, és egyre több vállalatnál elérhető gyakornoki programok –, illetve a beilleszkedést segítő kezdeményezések is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem