22 °C Budapest
A team of young people in a modern office is discussing their project. The group consists of two men and two women, one of the is pointing at some papers while the others pay attention.

Milliárdos vállalkozásokat irányítanak ezek a nők: azért ez nem semmi, tudnak valamit

2024. március 7. 18:03

A milliárdos árbevételű cégek számához további 200 céggel járultak hozzá a női vállalkozások az elmúlt két évben. Az idősebb korosztályok felé haladva folyamatosan nő a hölgyek aránya a menedzsmentben, de várhatóan az ESG előretörésével a jövőben a számuk tovább nőhet.

A 2023-as cégtrend az OPTEN adatai szerint 12 ezerrel kevesebb céget mutat, mint az azt megelőző évben. „Az egyik mérőszám szerint azonban nyugodtan kijelenthető, hogy tavaly a hölgyek sikertörténete a negatív tendenciák ellenére is folytatódott, a magasabb árbevételű vállalkozásoknál növelték a részarányukat. Két évvel ezelőtt még csupán 700, egy évvel ezelőtt már 800-at meghaladó milliárdos női vállalkozás volt, de mára a számuk átlépte az ezres nagyságrendet” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője. Érdemes megjegyezni, hogy bár a tisztán női vezetésű vállalkozások inkább a közepes és kisebb vállalkozásoknál találhatóak, a nők jelen vannak a milliárdos árbevétellel rendelkező cégek felében is valamilyen formában a cégvezetésben.

A női és férfi szerepkörök erősebben megmutatkoznak, amikor az életkor és a nem együttesen kerülnek vizsgálatra a tulajdonosok esetében. Az idősebb korosztályok felé haladva folyamatosan nő a hölgyek aránya, míg a fiatal vállalkozók között továbbra is a férfiak dominálnak. Ennek okai részben a vállalkozáson kívül keresendők. A fiatalabb generációk körében az anyai szerepkör hangsúlya értelemszerűen erősebb, míg az idősebb korosztályokban már az általánosan alacsonyabb férfi átlagéletkor is érezteti hatását.

Jelenleg a legfiatalabb vállalkozói réteg a Z generáció tagjaiból áll, és ebben a csoportban csupán 33 százalék a női cégtulajdonosok aránya, míg a legidősebb veterán generációban (1945 előtt születettek) ez az arány már 53 százalék. A cégjegyzésre jogosultak esetében is hasonló generációs tendenciát figyelhetünk meg, bár általánosságban a hölgyek aránya ebben a szerepkörben valamivel alacsonyabb, mint a tulajdonosok körében.

A jövőben a vállalati fenntarthatóság zálogaként elhíresült ESG-re eső nagyobb fókusz is hozzájárulhat a női szerepvállalás növekedéséhez. Az ESG (Environmental, Social, Governance) szempontok között kiemelt jelentőséggel bír a diverz, vegyes menedzsmentek és tulajdonosi körök jelenléte a nemi és korosztályi összetétel tekintetében. Az ESG-szempontok fontos iránytűk a fenntartható üzleti gyakorlatok kialakításában, melyek a vállalatok és a környezet egyensúlyára, a társadalmi igazságosságra és a jó kormányzásra összpontosítanak. Ezek az értékek egybeesnek olyan értékekkel, amelyeket a nők gyakran magukénak éreznek, és amelyeket erősíteni tudnak a menedzsmentben.

A nők jelenléte a menedzsmentben számos előnnyel jár. A különböző perspektívák, a konfliktuskezelési képességek és az empátia nagyobb mértékben jelen vannak a női vezetők által vezetett szervezetekben. Az ilyen szervezetek sokkal inkább hajlamosak fenntarthatóbb üzleti gyakorlatokra, ami hosszú távon előnyös mind az üzleti teljesítmény, mind a társadalmi hatások szempontjából.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elmúlt évben jelentős visszaesés tapasztalható a hazai vállalkozások számában, az OPTEN adatai alapján idén már több mint 12 ezerrel kevesebb vállalkozás járul hozzá a GDP alakulásához. Természetesen ez a folyamat a tulajdonosok, cégjegyzésre jogosult természetes személyek számának csökkenését is eredményezte. A csökkenés nem válogatott a nemek között, azonban a női tulajdonosok jobban érintettek voltak és aktívabban vettek részt ebben a folyamatban.

Bár a hazai vállalkozások többségében még mindig magasabb a férfi tulajdonosok és ügyvezetők száma, a nők részvétele a menedzsmentben – legyen az tulajdonosi vagy cégjegyzésre jogosult pozíció – továbbra is jelentős. Jelenleg mintegy 247 ezer hölgy tulajdonos van jelen, számuk 2023-ra több mint 13 ezerrel csökkent, ami alapvetően a vegyes tulajdonosi körből való kilépés eredménye. A tulajdonosi körhöz hasonlóan a cégjegyzésre jogosult női vezetők száma is mérséklődött tavaly, kicsivel több mint 4 ezerrel az azt megelőző évhez képest. A kizárólag női tulajdonossal, cégvezetővel rendelkező vállalkozások oldaláról tekintve is csökkenés következett be 2023-ra, 1,8 ezerrel. Ezeknek a vállalkozásoknak a száma 81 ezer felett van, ami a cégbázis 17 százalékát jelenti, és az arányát tekintve az előző évhez képest változatlan. Ez az arány még mindig nagyon messze van a tisztán férfi vállalkozások mennyiségétől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem