Ezeket a magyar melósokat milliós fizuval sem lehet megtartani: simán zsarolhatják a munkahelyüket

Ezeket a magyar melósokat milliós fizuval sem lehet megtartani: simán zsarolhatják a munkahelyüket

2024. január 19. 16:05

Egy friss nemzetközik jelentés megvizsgálta a kelet-közép-európai régió öt országának (Lengyelország, Csehország, Bulgária, Szlovákia és Magyarország) munkaerőpiacának legújabb trendjeit és kihívásait. Az elemzés alapvetően az SSC-kben, a banki, mérnöki és az IT világában vizsgálta, hogy a különböző munkakörökben milyenek a minimum, az átlagos és a maximum fizetések. Az adatokból kiderül, ezekben a gazdasági ágakban azért bőven lehet nagyokat szakítani, gyártási, illetve mérnöki menedzserként a 2-3 milliós havi fizetések sem ritkák, de milliós átlagfizetés fölött vannak a senior adó/áfa elemzők is.

A magyar gazdaság jelentős hatást gyakorolt a munkaerőpiacra 2023-ban, mivel az uniós országok közül a legmagasabb inflációt tanúsította. Aminek következménye lett, hogy a magyar reálbérek 10-15%-os csökkenést mutattak, ami sok munkavállalót arra késztetett, hogy fizetésemelés híján más munkát keressen - írja elemzésében a CpI.

A munkaadók, vállalatok a költségvetési korlátok miatt számos olyan számukra kedvezőtlen intézkedést eszközöltek, mint például a munkaerő-kölcsönzés befagyasztása. Azonban általánosságban megfigyelhető a 2024-es év felé egy optimizmus, ami annak tudható be, hogy mind a munkavállalók, mind a munkaadók az infláció csökkenésére számítanak.

Munkaerőpiaci kihívások 2024-ben

A jelentés szerint alapvetően két nagy kihívás vár a vállalatokra 2024-ben, aminek megugrása nem lesz könnyen kivitelezhető. Az egyik a már fentebb említett egyre növekvő bérigény, aminek következménye a magas munkahelyi mobilitás. Tehát egyre több ember dönt úgy, hogy ha nem kap több fizetést a munkájáért keres egy másik helyet, ahol jobban megfizetik. 

A másik nagy dilemma a járvány óta egyre népszerűbb igényként fellépő home office lehetőség biztosítása az alkalmazottaknak. A HR részlegen ennek a megoldása is külön kihívást jelent, hogy milyen irányelvek mentén döntsenek. Míg az alkalmazottak előszeretettel élnek az otthoni munkavégzés lehetőségével, addig a munkaadók nem mindig preferálják. A HR részleg pedig a kettő oldal közötti könnyű és igazságos kommunikáció és megoldás megteremtésén fáradoznak, szóval kulcsszerepet játszanak az attitűdváltás kialakításában. 

Átalakulás, új kihívások

A kiadvány kitér arra is, hogy Magyarországon átalakulóban van a munkaerő ideszervezése is. Ugyanis a hazai munkaerő ára az elmúlt években emelkedett, amire ráadásul durván rányomta a bélyegét a 2023-ban tapasztalt infláció is. Ez pedig azért problémás, mert az SSC-ket korábban a megfizethető munkaerő vonzotta leginkább Magyarországra.

A növekvő költségek miatt azonban a vállalkozások azt fontolgatják, hogy tevékenységüket más helyekre helyezik át, ahol a munkaerő költséghatékonyabb. Ez pedig komoly gondokat okozhat Magyarországon. A szakértő vélemények egyébként azok, hogy a HR-szakembereknek minél hamarabb muszáj lesz lereagálniuk a trendeket, és új stratégiák mentén kell kitalálniuk, hogyan szerezzék és tartsák meg a tehetséges munkaerőt.

Jó, de hogy alakulnak a bérek?

Az SSC-kben az ügyfélszolgálatosok minimum fizetése 500-650 ezer forint között van, attól függően, milyen nyelvi szinten vannak. Az átlagos fizetések viszont 550-715 ezer forint között mozognak, és a maximumok sem kúsznak 600-780 ezer forint fölé. Ehhez képest az ügyfélszolgálati csapatvezetők (team leader) 800 és 950 ezer forint között visznek haza, míg a manager fizetések 1 millió forinttól kezdődnek, az átlag fizetésük 1 250 000 forint, a maxot pedig 1,5 milliónál lehet belőni.

A bank oldalon az adó/áfa tanácsadók 660-950 ezer forint között keresnek, de seniorként az átlagos bérek már 1 millió forint felett, a maximumok pedig 1,2 millió forintnál vannak. A kontrollerek bérezése 700 ezer forinttól kezdődik, és egészen 950 ezer forintig terjed. Viszont a kontroller managerek már alsó hangon is 1,2 millió forintot visznek haza, és az átlagos fizetésük is 1 450 000 forint, a maxok pedig 1,7 milliónál vannak. A számlázási szakemberek ennél viszont sokkal szerényebb fizetést kapnak, a minimumjuk nekik 450 ezer forint, az átlagos fizetésük 565 ezer forint, a plafon pedig 680 ezer forintnál van.

A pénzügyi szolgáltatások terén az adatelemzők minimum fizetése 536 ezer forint, az átlagos bérezésük 698 ezer forint, de akár maxon 860 ezer forintot is hazavihetnek. A pénzügyi elemzők bérezés, ennél némileg magasabban alakul, sorrendben 600, 750 és 900 ezer forintot vihetnek haza.Az üzleti elemzők top fizetése viszont már 1,2 millió forintnál van, a minimumijuk pedig 750 ezernél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A logisztikai szakmákban a tervezők bérezése nem indul túl magasról, 500 ezer forint, az átlagos bérük 620 ezer forint, míg a maximum 720 ezer forintnál van belőve. Pontosan ugyanígy keresnek egyébként a beszerzési szakember is a szakmában. A logisztikai szakemberek minimum bérezése 540 ezer forint, viszont átlagban már 690 ezer forintot hazavisznek, a toppon pedig 840 ezret is. Manageri szinten viszont itt is bőven millió forint felett vannak a fizetések. Például egy raktárvezető minimum bére éppen több mint egy millió forint, de a csúcson se több 1,2 milliónál. Nem így az ellátási lánc vezetőnél, ahol már a minimum 1 millió forint, a maxok már többet 1,5 milliónál is. És pontosan ugyan így alakulnak a logisztikai vezetők bérei is.

A gépgyártás-technológia szakmában viszont egészen más dimenziókból indulnak a bérek. Itt egy üzemvezető minimum 2,2 milliós fizetést visz haza, de az átlag 2,9 milliónál van. A top fizetések viszont elérik a 3,6 millió forintot is. Ugyancsak elég sokat vihetnek haza a gyártási vezetők is, az ő bérük 1,5 millió forintnál indul, az átlag bér 1,8 millió, de a top bérek 2 millió forintnál vannak. A karbantartási és minőségellenőri vezetők is legalább 1 milliót hazavisznek havonta, míg az átlag náluk 1 250 000 forint, a top fizuk viszont 1,5 milliónál vannak.

A mérnökök közül legjobban a gyártómérnökök keresnek, az ő alapbérük 780 ezer forintnál van, de a csúcson hazavihetnek 1,1 millió forintot is. Nem keresnek rosszul a gépészmérnökök sem, alaphangon 650 ezer forintot, de az átlagos fizuk inkább 875 ezernél vannak, míg a csúcson szintén kaszálhatnak 1,1 milliót is.

A sales és marketing világában a sima üzletkötők bére 650-950 ezer forint között mozog, de már a key account managerek krémje akár 1,5 milliót is hazavihet, igaz a minimum fizetésük 750 ezer forint is lehet. Az értékesítési igazgatók minimum fizetése elég magas 1,7 millió forint, miközben átlagosan azért hazavisznek 2,1 milliót, a csúcson viszont 2,5 milliót is. Az értékesítési managerek ettől némileg elmaradnak, de azért a minimum 1,2 milliós fizu sem rossza, az átlag náluk valamivel több mint 1,5 milló, de a felső szinten ez 1,9 millióig is duzzadhat.

A digitális marketingért felelős managerek minimum fizetése is 1 millió forint, viszont a max szint nincs ettől távol, 1,3 millió. A marketing vezetők viszont ennél magasabban szárnyalnak, az átlagos fizetésük 1,7 milliónál is több, de akár 2 milliót is hazavihetnek. Eközben az account managerek 700 ezernél vannak alsó hangon, az ő átlagos fizetésük 900 ezer forint, a csúcson pedig 1,1 milliót visznek haza.

Ha az IT-ben tapasztalható bérek is érdekelnek, olvasd el a témában korábban megjelent cikkünket!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem