2 °C Budapest
Close up of female postal worker holding bar code reader above stack of mail, coworkers in background.

Itt a bizonyíték: hihetetlen, de ennyit keres egy magyar postás Ausztriában

2023. február 3. 19:01

Egy postásként Tirolban dolgozó magyar nő a TikTok csatornáján osztotta meg, mennyit keres pontosan. A kinti bérekkel összehasonlítva talán nem tűnik kifejezetten jó fizetésnek az 1300 euró+juttatások, ám a hazai postásbéreknek a többszöröse. 

Több alkalommal is foglalkoztunk már a postai fizetésekkel a Pénzcentrum oldalán, nem csak a hazaiakkal, de a külföldiekkel is. Most a TikTokon egy Ausztriában, az osztrák posta (Österreichische Post) kötelékében dolgozó magyar nő osztotta meg, egészen pontosan mennyit keres: 1300 eurót. Mai árfolyamon számolva ez 501 ezer forint.

Juttatásként jár neki kajapénz minden évben, de ennek összege nem derül ki, ezen kívül minden egyes csomag után 6 centet kapnak. Elmondása szerint télen 150-250 csomagja van, nyáron pedig 60-150 között. Hogy ez naponta, hetente, vagy havonta, az nem derül ki, annyi biztos, hogy 250 csomagért 15 euró jár. Ha ezt naponta teljesítené, az plusz 300 eurót jelentene havonta. Ezen kívül, a videóban ugyan nincs róla szó, de Ausztriában a munkavállalóknak jár 13. és 14. havi fizetés is!

@mercedesvnemes

♬ A moist healing song - Nez Tunes

Hazai viszonylatban, itthonról nézve ez jó fizetésnek számít azért, bőven meghaladja a KSH által közzétett nettó átlagkeresetet, de az osztrák átlagbérekhez azért köze sincs, azok ugyanis ennél jóval magasabbak. "Ha az osztrák átlagbéreket vesszük alapul, akkor a Stepstone állásportál tavalyi országos felmérése szerint 49 609 euró az átlagbér, ami 3543 eurónak felel meg havonta"írta decemberben a vg.hu, de ez nyilván bruttó összeg.

De nem csak Ausztriában, Németországban is tárt karokkal várják a magyar postásokat: nemrég a közösségi médiában megjelenő magyar hirdetéseken keresztül is toboroztak az ország bármely területére - ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt. Minimális németnyelvtudás és jogosítvány volt az elvárás. A felajánlott óradíj bruttó 14,06 euró, mely havonta bruttó 2165 eurót jelent, ami nagyjából 757 ezer forintnak felel meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum folyamatosan figyelemmel kíséri a Magyar Postáról szóló híreket: mint ismeretes, tavaly októberben jelentették be, hogy ideiglenesen szüneteltetik 366 postahivatal működését, az irányítási és a szolgáltatási területekről pedig 300 munkavállalót elküldenek. Ám mint kiderült, a Magyar Posta Zrt. tavaly november 8-án kinevezett menedzsmentje a csoportos létszámcsökkentés szükségességét felülvizsgálta, és azt a korábban bejelentett szándékkal ellentétben a tervezett formájában nem kívánja végrehajtani.

Ennek ellenére egyre több dolgozó mond fel a Magyar Postánál, mert elegük van a rosszul szervezett munkakörülményekből. Még szeptemberben írtuk meg, hogy vállalat honlapján közzétett álláshirdetések egy részében szerepel a konkrét fizetés is. Ez alapján találta meg a Pénzcentrum, hogy jelenleg gyalogos kézbesítőket bruttó 300 ezres fizetésért toboroznak Budapestre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm