6 °C Budapest
Serious businessman reading cv new job candidate and using laptop. Handsome young leader listening terms of transaction from partner. Difficult business decision about make corporate deal.

Nem csökkent itthon a munkaerőhiány: rengeteg magyar váltana a válság alatt

2022. november 9. 20:02

Őszre megélénkült a hazai munkaerőpiac: jelentősen beindult az álláskeresések üteme. Összesen 25 százalékkal nőtt a hirdetésekre leadott jelentkezések száma a tavalyi év azonos időszakához képest, miközben 1 százalékkal több betöltésre váró állást hirdettek meg. A legnagyobb arányú növekedés a munkaerő-toborzás tekintetében Tolna, Pest és Fejér megyében volt a vizsgált időszak alatt – derül ki a vállalat friss jelentéséből.

Az év során tapasztalt jelentős munkaerő iránti keresletnövekedés a harmadik negyedévre enyhülni látszik: 1 százalékos emelkedés mérhető az előző év azonos időszakához képest. A jelöltek oldalán azonban élénkülés kezdődött: 2021 harmadik negyedévéhez képest 25 százalékkal nőtt a jelentkezések száma Magyarországon. Az elmúlt 18 hónap során év-év alapon nem csupán növekedést nem lehetett tapasztalni, de negyedévről negyedévre folyamatosan csökkent a jelentkezések száma. Ez a tendencia az ősz kezdetével megváltozott: elindultak a jelentkezések, aktívabban keresnek állást a munkavállalók – mutat rá a Profession.hu friss negyedéves jelentése.

Kimagasló aktivitás a munkavállalók részéről – megmozdult a munkaerőpiac

25 százalékkal több jelentkezést adtak le a munkavállalók Magyarországon 2022 harmadik negyedévében, mint az előző év azonos időszaka során. „2021 első negyedéve óta ez az első alkalom, hogy év-év alapon emelkedett a jelentkezések üteme – az elmúlt időszakot a folyamatos csökkenés jellemezte. Mostanra pedig az ország egészében élénkülő álláskeresési kedvet látunk a munkavállalók részéről” – emeli ki a látványos változást Tüzes Imre üzletfejlesztési igazgató.

Szakterületeként nézve a jelentkezések intenzitását továbbra is a vendéglátás, hotel, idegenforgalom esetében látható a legnagyobb növekedés (63%), amelyet a mezőgazdaság (48%) követ. Nincs olyan kategória, ahol ne történt volna emelkedés tavaly óta, a legalacsonyabb mértékben az IT üzemeltetés, egészségügy és a szállítás gyarapodott. Markáns a változás, hiszen az előző negyedévben a kategóriák kétharmadánál csökkent a jelentkezési szám.

Tolna megyében nőtt a legintenzívebben az álláshirdetések száma

Az év első két negyedéhez hasonlóan továbbra is Budapesten és Pest megyében a legintenzívebb a munkaerőtoborzás, amelyet Győr-Moson-Sopron, majd Fejér megye követ. Arányokat tekintve azonban elmondható, hogy a tavalyi év harmadik negyedével összevetve idén Tolna megye hirdetési számai gyarapodtak a legnagyobb mértékben: a térségben 30 százalékkal több nyitott pozíciót hirdettek meg az álláskeresési portálon keresztül, mint tavaly ilyenkor. Növekedés tekintetében a második helyen Pest és Fejér megye áll szinte azonos eredménnyel (21-20%), majd Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés (14-14%), valamint Győr-Moson-Sopron (11%). Vas, Baranya és Somogy megyékben egy számjegyű növekedés történt, az ország többi területén pedig elmaradtak a feladott hirdetési számok az előző év azonos időszakában mért eredményektől.

Fejér és Veszprém megyében tart még az IT-szakemberek intenzív toborzása

A munkaerőtoborzást kategóriánként vizsgálva kirajzolódik, hogy a cégvezetés-menedzsment (64%), valamint a vendéglátás (43%) kategóriák volumene nőtt a legnagyobbat az előző év azonos időszakához képest. Ezeket követi a mérnök és az adminisztráció területeken meghirdetett állások száma 19 és 8 százalékos emelkedéssel. Az ügyfél- és vevőszolgálat, a HR és munkaügy, valamint a szakmunka esetében történt még gyarapodás az előző év harmadik negyedévéhez képest, míg a fizikai, segéd és betanított munka, a szállítás, beszerzés és a logisztika stagnált. A többi területen csökkent a toborzás mértéke – főként az IT és az üzleti támogató központok területén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Borsod megyében továbbra is a vendéglátás kategóriában emelkedett a leginkább a hirdetésszám, amelyet a pénzügy és a mérnök területek követnek. Az IT programozás, a fizikai munka és az építőipar nyitott pozícióinak csökkenése ezen a területen is folytatódott. Komárom-Esztergomban az egészségügyi, ügyfélszolgálatos és pénzügyi területekre való munkaerőkeresés indult meg elsősorban, míg az SSC, a vendéglátás és az értékesítés kategóriákban csökkent leginkább.

Győr-Moson-Sopron térségében jelentős változások történtek: az első félév vendéglátós és IT programozás toborzásának erősödését az oktatás, tudomány, valamint az ügyfélszolgálat és a bankszektor vette át, az IT programozás pedig – az értékesítéssel és az építőiparral együtt – a legnagyobb csökkenővé vált.

Fejér megyében kitart az IT területekre való intenzív munkaerőtoborzás annak ellenére, hogy az ország többi pontján e téren csökkenés állt be; emellett a vendéglátás, hotel, idegenforgalom szekcióban 154 százalékkal ugrott meg a hirdetések száma az előző év azonos időszakához képest. Csökkenés figyelhető meg ugyanakkor az egészségügy, ügyfélszolgálat és a marketing, PR, média területeken. Fejérhez hasonlóan Veszprém megyében is nőtt az IT üzemeltetői és a vendéglátói hirdetések száma az egészségügy mellett, az IT programozás azonban a marketing, PR, média és az értékesítés hirdetésszámaival együtt jelentősen megritkult.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem