17 °C Budapest
Stressed business man at the office. He is casually dressed and looking distraught. He looks very uncomfortable and could also have a headache. He is has his head in his hand and looks very upset. He is sitting at a desk with a computer. Copy space.

Igazi magyar munkahelyi rémálom: nincs rosszabb ennél a főnököknél, rengeteg dolgozója megszívja

2022. július 26. 19:02

Kevés rosszabb dolog van egy munkahelyen, mint a bizonytalan főnök, hiszen a beosztottak látják annak kárát, ha egy vezetőnek nincs konkrét elképzelése arról, milyen irányba kéne haladni a csapatnak. Nem árt, ha tudjuk, miről ismerhetjük fel a bizonytalan főnököket, illetve beosztottként mit tudunk tenni ilyen helyzetben. Most összegyűjtöttük, mi a szorongó főnökök 5 legfontosabb ismertetőjele.

„A beosztottak általában elvárják, hogy a főnökük magabiztos legyen és jó vezető; olyan ember, akire felnézhetnek. Mégis megesik, hogy valaki vezető beosztásba kerül annak ellenére, hogy nem rendelkeznek ezekkel a kvalitásokkal” – fogalmazott Lynn Taylor munkahely-szakértő az önbizalomhiányos főnökökkel kapcsolatban. Ha egy menedzser nem hisz eléggé a saját képességeiben, vagy úgy érzi, mások nem értékelik a tudását, akkor könnyen lehet, hogy ezt a beosztottjain vezeti le.

A főnöki önbizalom jelentős része abból származik, hogy van kit irányítaniuk és befolyásolniuk a vezetőknek

– tette hozzá Lawrese Brown, aki egy munkahely-oktatási céget vezet. Az önbizalomhiányos főnökök sok taktikát alkalmaznak arra, kontrollálhassák a róluk alkotott munkahelyi véleményt, azonban a következő tippekkel könnyen felismerhetjük, ha ilyen problémákkal küzd a felettesünk, illetve mit tehetünk, ha ilyen vezetővel állunk szemben. A Huffpost cikke alapján most összeszedtük az ilyen problémákkal küzdő főnökök 5 legjellemzőbb típusát.

1. Besöprik az elismerést más munkájáért

„Azok a főnökök, akik nem hisznek magukban, hajlamosak azzal bebiztosítani magukat a munkahelyen, hogy mások sikereiért is ők zsebelik be elismerést. Ez pedig frusztráló, rombolja a motivációt, és ronthatja a munkavégzési képességünket is” – magyarázta Talyor. Az egyik módja az ötleteinket ellopó és minket megfojtó menedzser kezelésére, hogy a számokra támaszkodunk: „Keressünk egy hozzánk hasonló pozícióban dolgozó munkatársat, osszuk meg vele az ötletünket, de persze keressünk egy olyan magasabb beosztású munkatársat is, akiben megbízhatunk. Így a főnökünk nehezebben úszhatja meg, ha a mi javaslatainkat a sajátjaként próbálja eladni.”

2. Akadályozzák az előrelépésünket

Az önbizalomhiányban szenvedő vezetőktől jobb, ha ne várunk elismerést. Hajlamosak fenyegetve érezni magukat mások sikerétől; annyira nem hisznek a saját képességeikben, hogy a közvetlen beosztottjaikat potenciális ellenségnek tekintik. Brown úgy fogalmazott, hogy az ilyen vezetők nem akarják, hogy a saját embereik fenyegessék őket a karrierjükben, vagy hogy leleplezzék, valójában milyen emberek.

Mivel bármit megtennének, hogy korlátozzák mások hatalmát, így gyakran igyekeznek akadályozni a beosztottjaikat, irányítani a más csapatokkal folytatott beszélgetéseinket, hogy milyen információt továbbítunk, vagy mihez van hozzáférésünk, magyarázta Brown az önbizalomhiányos főnökök tipikus viselkedését. „Valóban igyekeznek megszabni, mennyire ismerhetnek minket kollégáink, illetve mennyire tudunk hozzájárulni a csapatunk munkájához.” Legrosszabb esetben az is megeshet, hogy akadályozzák az előléptetésünket.

Végső soron azt akarják, hogy ne legyünk sikeresek, hiszen úgy fenyegetést jelentenénk rájuk

– nyilatkozta Taylor. „Senkinek sem kéne versenyeznie a saját főnökével, ugyanis az ilyen típusú vezetők gátat szabhatnak a karrierünknek, legalábbis addig, amíg el nem múlik a saját bizonytalanságuk.”

3. Mindenbe beleszólnak

Azok a főnökök, akik nem bíznak magukban, a beosztottjaik képességeiben sem hisznek igazán, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha folyamatosan figyelik a munkánkat a hátunk mögött.

Ha a főnökünk nem bízik a saját kompetenciájában, akkor látni fogjuk, mennyire szigorúan ellenőriz másokat

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– magyarázta ezzel kapcsolatban Laura Gallaher munkahelyi tanácsadó. „Úgy tűnhet, beleszólnak mindenbe, túlságosan is benne akarnak lenni az összes munkában, és alá akarják ásni a mi döntéseinket. Azért teszik ezt, mert félnek a szégyentől, amit akkor éreznek, ha valaki nem pont úgy csinál mindent, ahogy ők szeretnék.” Ha a főnökünk szereti mindenbe beleütni az orrát, ráadásul nem is bízik meg bennünk, akkor arra a legjobb módszer a kommunikáció.Igyekezzünk rendszeresen beszélni a menedzserünkkel, és értesítsük gyakran arról, hogy áll a munkánk – tanácsolja Taylor. „Jussunk el odáig, hogy a főnökünk már nem is kíváncsi arra, épp mit csinálunk.”

4. A hiba legkisebb gyanúját sem tűrik

Ha a főnökünk úgy érzi, bizonytalan a saját képességeivel kapcsolatban, akkor könnyen megesik, hogy az ezzel kapcsolatos visszajelzések miatt elzárkóznak, esetleg dühösek lesznek ránk. „Aki nem biztos magában, az kevésbé hajlandó másokkal együttműködni, így nehezebb kompromisszumra jutni” – tette hozzá Brown. „Egy túlreagálásról van szó, amit nekünk kell kezelni.”

Ha az ember felettese ilyen, akkor attól a saját viselkedésünk is könnyen a rossz irányba fordulhat. Az ember folyamatosan azon aggódik, mi akaszthatja ki a főnökét, ez pedig nem igazán fair másokkal szemben, hiszen egy vezetőnek képesnek kéne lenni kordában tartani a saját érzelmeit. Emiatt viszont mi beosztottként inkább igyekszünk elkerülni, hogy kérdezni kelljen a főnökünktől, és esetleg amiatt felkapja a vizet – magyarázta tovább Brown a negyedik önbizalomhiányos vezetőtípust.

Brown ezzel kapcsolatban azt tanácsolja, hogyha hajlamos túlreagálni a dolgokat a főnökünk, akkor igyekezzünk tőle társaságban kérdezni, ahelyett, hogy négyszemközt próbálnánk vele megbeszélni valamit. „Akiknek gyakran vannak dühkitöréseik velünk, ráadásul csak ránk mérgesek, akkor ezek a főnökök általában tisztában vannak vele, hogy ezt mások előtt nem tehetnék meg” – mondta Brown ezzel kapcsolatban.

5. Észre se vesszük a jelenlétüket

Az utolsó típusba tartozó főnökök azok, akik annyira nem bíznak a saját ítélőképességükben, hogy inkább teljesen feladják az irányítást: ilyenkor az önbizalom hiánya nyer a kompetencia felett. Ez például abban érhető tettem, hogy kerülik a döntéshozást, nem vesznek részt a projektekben, vagy nem vesznek részt a közös ötletelésben. Ha viszont valami nem sikerül, akkor mondhatják azt, hogy ők ebben nem vettek részt – írja le az ilyen vezetőket Gallaher, hozzátéve, hogy ez a viselkedés nem teszi őket hatékony vezetővé- Szerinte a legjobb megoldás ilyen helyzetben, hogy igyekszünk egy olyan érzelmi biztonságot mutatni a főnökünk felé, amiben nem a kemény kritikusaként fog ránk tekinteni.

„Azt akarjuk, hogy a főnökünk ne érezze, hogy mi ítélkezünk felette. Pont a kritikától való félelem az, ami ezt a viselkedést kiváltja. Igyekezzünk minden mögött a jó szándékot feltételezni, amit a főnökünk csinál. Kérdezzük meg, mit gondol egy projektről vagy helyzetről, és hallgassuk meg figyelemmel” – tanácsolja Gallaher.Természetesen annak is van egy határa, hogy mennyire próbáljuk meg megbeszélni ezeket a problémákat a felettesünkkel. Ne hagyjuk, hogy az önbizalomhiányos főnökünk kihasson a mentális egészségünkre, vagy ha így van, akkor nézzünk minél hamarabb másik állás után.

Ne felejtsük el, hogy a munkánk nem börtön. Ha nem lehet javítani a helyzeten, inkább keressünk más helyet magunknak

– teszi hozzá Taylor végső tanácsként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm