15 °C Budapest
Woman with coins in hand with black leather purse

Közalkalmazotti bértábla 2022: Mikor változik a közalkalmazotti bértábla és mennyit nőnek a fizetések?

2021. december 17. 16:00

A 2022 évi általános minimálbér és garantált bérminimum emelés számos ágazatban fejti ki hatását: a minimálbérrel együtt nő a közalkalmazotti státuszú dolgozók, mint a pedagógusok, a szociális ágazati dolgozók, illetve az önkormányzati dolgozók bére is. Cikkünkben a közalkalmazotti bértábla 2022 évére vonatkozó bruttó összegeit mutatjuk be, illetve összehasonlítjuk azt az elmúlt évek adataival is (mennyi volt a közalkalmazotti bértábla 2021, közalkalmazotti bértábla 2020 és közalkalmazotti bértábla 2019).

Kik ma Magyarországon a közalkalmazottak és pontosan milyen szempontrendszer alapján illeti meg őket a fizetési besorolásuk? Mik a közalkalmazotti fizetési osztályok és a közalkalmazotti fizetési kategóriák? Milyen bérváltozásokkal kell számolnunk, mikor változik a közalkalmazotti bértábla és mennyit nőnek a magyar közalkalmazotti fizetések 2022 évében? Milyen következtetéseket vonhatunk le az általános béremelések és a közalkalmazotti béremelés kapcsán?

Kik a közalkalmazottak?

A közalkalmazottak olyan nagykorú, büntetlen előéletű állampolgárok, akik a magyar oktatási intézmények dolgozói (tanárok és nem-tanárok), az önkormányzatok dolgozói, illetve az állami egészségügy és a magyar szociális intézmények dolgozói (orvosok, ápolók, szociális munkások, gyermekvédelmi munkások stb.). 2019-ig közalkalmazotti státuszba soroltuk a kulturális intézmények (múzeumok és könyvtárak) dolgozóit is, azonban ők már elvesztették közalkalmazotti státuszukat. Mindig tartsuk szem előtt: a közalkalmazott nem köztisztviselő! A köztisztviselőkre más bértábla vonatkozik (köztisztviselői bértábla 2022), illetve a tanárok fizetését is számos más tényező befolyásolja (pedagógusi bértábla 2022).

Mikor változik a közalkalmazotti bértábla?

A közalkalmazotti bértábla változás 2022 évében is az aktuális minimálbér és garantált bérminimum rendelethez köthető, ugyanis a közalkalmazottak jelentős része ebbe a két bérkategóriába tartozik.

2022 általános béremelés

Idén az elmúlt évekhez képest egy aránylag nagyobb béremelésen, pontosan 19,5%-os általános béremelésen mentek keresztül a Magyarországon adható legkisebb fizetések, azaz a minimálbér és a szakképzett minimálbér, avagy a garantált bérminimum. A 2022 minimálbér kormányrendelet kimondta, hogy a kötelező legkisebb magyar bér, a minimálbér 2022 évétől bruttó 200.000 Forintra emelkedik, ugyanígy a garantált bérminimum 2022 is nő, még pedig bruttó 260.000 Forintra.

Miből áll a közalkalmazotti bértábla?

A közalkalmazotti bértábla fizetési besorolásait számos szempont befolyásolja, ezek között a legfontosabb az, hogy az adott közalkalmazott milyen fizetési osztályba és fizetési fokozatba tartozik – ezek az alkalmazott munkatapasztalatával, illetve a szakképzettségével függenek össze. Nézzük, mit jelentenek ezek a közalkalmazotti bértábla 2022 besorolások!

Közalkalmazotti bértábla fizetési fokozatok

  1. közalkalmazotti bértábla fokozat: 0-3 év
  2. közalkalmazotti bértábla fokozat: 4-6 év
  3. közalkalmazotti bértábla fokozat: 7-9 év
  4. közalkalmazotti bértábla fokozat: 10-12 év
  5. közalkalmazotti bértábla fokozat: 13-15 év
  6. közalkalmazotti bértábla fokozat: 16-18 év
  7. közalkalmazotti bértábla fokozat: 19-21 év
  8. közalkalmazotti bértábla fokozat: 22-24 év
  9. közalkalmazotti bértábla fokozat: 25-27 év
  10. közalkalmazotti bértábla fokozat: 28-30 év
  11. közalkalmazotti bértábla fokozat: 31-33 év
  12. közalkalmazotti bértábla fokozat: 34-36 év
  13. közalkalmazotti bértábla fokozat: 37-39 év
  14. közalkalmazotti bértábla fokozat: 40-42 év
  15. közalkalmazotti bértábla fokozat: 43-45 év
  16. közalkalmazotti bértábla fokozat: 46-48 év
  17. közalkalmazotti bértábla fokozat: 49-51 év

Erről a 17 fokozatról érdemes tudnunk, hogy egy fokozatot alapesetben 3 évente lehet előrelépni (nem csak a közalkalmazottként eltöltött idő, hanem az annak minősített egyéb jogviszony is számít). A fizetési fokozatok közötti várakozási idő 2 évre csökkenthető, amennyiben a dolgozó alkalmas vagy kiváló besorolással rendelkezik, illetve további 1 évvel csökkenthető a közalkalmazotti várakozási idő, ha a dolgozó hivatali vagy miniszteri kitüntetésben részesül.

Közalkalmazotti bértábla fizetési osztályok

A 2022 közalkalmazotti bértábla fizetési osztályai kötődnek a dolgozó képesítéséhez: minden osztály más végzettségi szinthez tartozik - ezt mindenképpen tartsuk szem előtt, ha ezen a pályán szeretnénk karrierbe kezdeni. Nézzük, mik a közalkalmazotti bértábla 2022 fizetési osztályai!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A fizetési osztály - legfeljebb alapfokú végzettséget előíró munkakör; a 2021-esl minimálbér jár
  • B fizetési osztály - alapfokú végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
  • C fizetési osztály - érettségit vagy középfokú végzettséget igénylő munkakör, vagy a B fizetési osztály szakképesítésére épülő képesítést előíró munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
  • D fizetési osztály - szakképesítést meghaladó, érettségit előíró munkakör; középfokú végzettségre épülő szakképesítést előíró munkakör; a 2021-es garantált bérminimum jár
  • E fizetési osztály - felsőfokú szakképzettséget, felsőoktatási szakképzettséget előíró munkakör (nem egyetemi, főiskolai végzettség!), vagy érettségihez kötött akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzést kérő munkahely; a 2021-es garantált bérminimum jár
  • F fizetési osztály - főiskolai végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet igénylő munkahely; innentől magasabb összeg jár a garantált bérminimumnál
  • G fizetési osztály - F osztály és azt kiegészítő, a munkakör betöltéséhez jogszabályban előírt szakvizsgát kérő munkahely
  • H fizetési osztály - egyetemi végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet előíró munkakör, vagy egyetemi/főiskolai végzettség + tudományos fokozatot előíró munkakör
  • I fizetési osztály - egyetemi végzettséget és szakképzettséget igazoló oklevelet, jogszabályban előírt szakvizsgát igazoló oklevelet kérő munkakör, vagy egyetemi végzettséget, szakképzettséget igazoló oklevél + 1984.09.01. előtti doktori cím, vagy ezutáni egyetemi tudományos fokozatot előíró állás
  • J fizetési osztály - egyetemi végzettséget, szakképzettséget és tudományos fokozatot, vagy Magyar Tudományos Akadémia tagságot, akadémiai doktori címet előíró munkakör

Közalkalmazotti bértábla 2022

Így, hogy ismerjük a fizetési kategóriákat és osztályokat, illetve közalkalmazottként a saját besorolásunkat, nézzük, milyen fizetéseket állapít meg az új közalkalmazotti bértábla 2022 évére vonatkozóan!

A közalkalmazotti bértábla 2022 fizetései
A közalkalmazotti bértábla 2022 bruttó fizetései (Ft)

Közalkalmazotti bértábla most és régen

A közalkalmazotti bértábla az elmúlt években mindig a minimálbérrel és a garantált bérminimum összegével egyetemben változott. Habár az értékek egy része nőtt, a fizetési osztályok és a fizetési kategóriák megállapítása nem módosult, vagyis a rendszer alapjaiban véve ugyanaz, mint az elmúlt évek során. Hogy összehasonlíthassuk a közalkalmazotti bértábla 2022 összegeit a korábbi évekével, tájékozódjunk a Pénzcentrum.hu korábbi írásaiból (közalkalmazotti bértábla 2021, közalkalmazotti bértábla 2020, közalkalmazotti bértábla tervezet 2019).

Idén sem történt valódi béremelés

Összességében elmondhatjuk az idei közalkalmazotti bértábla összegeiről, hogy habár a bértábla igazodik a kötelező legkisebb bérek, a minimálbér és a garantált bérminimum összegeihez, azon kívül, hogy a legkisebb kötelező értékek felzárkóztak, nem történt egyéb béremelés, ami kifejezetten a közalkalmazottak fizetéseit érintené – vagyis, ahogy a bértáblán is látható, a magyar közalkalmazottak zöme minimálbérből és garantált bérminimumból kell, hogy megéljen.

Az elmúlt évek és a jelen tendenciái alapján elmondhatjuk, hogy a minimumbérek minden évben növekednek, ezekhez igazodik többek között a közalkalmazotti bértábla és a pedagógusi bértábla is, azonban mindenképp szükséges lenne egy, kifejezetten a felsorolt ágazatokat érintő, közalkalmazotti béremelés is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem