2 °C Budapest
Sad fired businessman taking away his belongings from the financial district

Téged is kikészít a munkahelyed? 6 jel, ami arra utal, hogy inkább azonnal mondj fel

2021. szeptember 20. 14:02

Néha mindannyian érezhetjük úgy, hogy elegünk van a munkahelyünkből, a munkatársainkból, a főnökünkből, azért mégsem mondunk fel. Az elmúlt hónapokban viszont rengetegen hagyták ott a munkahelyüket, mivel rájöttek, hogy új lehetőségre vágynak, esetleg csak szimplán besokalltak az aktuális munkahelyükön. A járvány sokunknak rámutatott arra, hogy nem kell mindent elviselnünk. Honnan tudjuk, hogy tényleg itt az idő felmondani?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nehéz napok ellenére még nem mondunk fel azonnal, főleg, ha még nincs új munkahelyünk. A felmondások okát elsősorban a munkahely és magánélet egyensúlyának felborulása, a fejlődési lehetőségek hiánya, vagy a mérgező munkahelyi környezet okozza. Azonban ezen kívül is vannak jelek, amik arra mutatnak, hogy valóban eljött az idő új munkahelyet keresni.

Amy Gallo, HR szakértő a CNN Businessnek elmondta, hogy a szembetűnő mellett kisebb dolgok is utalhatnak arra, hogy ideje felmondanunk, azonban jól gondoljuk ezt át.

A járvány mindenkit megviselt mentálisan is. Rengeteg stressz ért bennünket, sokan kiégtek. Előfordulhat, hogy emiatt érezzük úgy, hogy elegünk van. Ha elkészült a listánk arról, hogy milyen gondjaink vannak a munkahelyünkkel, és úgy látjuk, hogy a listán szereplő dolgok nem orvosolhatóak, akkor nagyobb problémával állunk szemben.

-mondta a szakértő.

Amikor nehéz motiváltnak, produktívnak maradnunk, és úgy érezzük, hogy megfeneklettünk, ez is jel lehet arra, hogy tényleg új kihívásra van szükségünk. Bár mindenkinél máshogy jelentkezhet ez a kilátástalanság, legyen szó akár elmaradt fizetésemelésről, akár arról, hogy semmi kihívás nincs má, ez hosszú távon negatív hatást gyakorolhat a munkavégzésre. Anna Bray karriertanácsadó hozzátette, hogy az is intő jel lehet, ha erről a problémáról nem tudunk a főnökünkkel beszélni.

A Pénzcentrum korábban írt arról, hogy a munkahelyi kiégés sok dolgozót érint, valamint hogy mennyire fontos a szakmai fejlődés lehetősége, a tanulás és az, hogy szakmai kihívások elé legyenek állítva a dolgozók. Amennyiben a munkahely nem tud lépést tartani a dinamikusan változó igényekkel, úgy egyre többen mondanak fel.

Bár a munkahelyi konfliktusok teljesen normális velejárói bármilyen munkának, addig ha folyamatosan úgy érezzük, hogy a főnökünk megfigyel minket, mindig kritizál bennünket, és nagyon óvatosan kell fogalmaznunk a jelenlétében, ez a hangulat is ok lehet arra, hogy valóban felmondjunk. A mérgező munkahelyi környezet, a bizalmatlanság, valamint az, hogy a menedzsment egyáltalán nem támogat minket melegágya  lehet a felmondásoknak.

Beszédes jel lehet az is, ha a korábbinál többet halogatunk munkahelyünkön.

Az utolsó pillanatra hagyott feladatok, telefonhívások mind azt sugallják, hogy már nem azért dolgozol, mert szereted a munkád, hanem mert nem akarsz bajba kerülni. A cég kultúrája, célkitűzései is nagyban kihatnak a produktivitásunkra, és arra, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ha például számunkra nagyon fontos a munkahely és a magánélet közötti egyensúly, úgy a főnökünktől kapott hétvégi üzenetek, munkaidőn kívüli emailek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy frusztráltak legyünk, és kiégjünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben egy cég képtelen biztonságot és támogatást nyújtani, úgy a dolgozók inkább felmondanak

- tette hozzá Foram Sheth, karriertanácsadó.

Azonban az egyik legárulkodóbb jel arra, hogy tényleg itt az ideje, hogy felmondjunk, az az, amikor akarva, akaratlanul elkalandozik a figyelmünk az álláshirdetéseken. Amennyiben hezitálunk a felmondáson, tegyük fel a kérdést magunknak,

ha szembe jönne velünk a jelenlegi állásunk úgy, hogy mi épp munkát keresünk, elvállalnánk a munkát, vagy tovább görgetnénk?

A magatartásunk is mutathatja azt, hogy tudat alatt szeretnénk felmondani. Ha napi szinten forgatjuk a szemünket a feladatainkra, zsörtölődünk, és összességében úgy ülünk le a gépünk elé, hogy semmi kedvünk a munkánkat végezni, akkor megérett az idő a felmondásra.

Nem kell mindig boldognak lennünk a munkahelyünkön, azonban a folytonos idegeskedés, és rossz kedvűség árulkodó jele annak, hogy a probléma nagyobb, és valóban váltanunk kell

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59