9 °C Budapest
Ezzel sok magyar dolgozó nem számolt: kiderült, hogy még ártalmas is lehet a távmunka

Ezzel sok magyar dolgozó nem számolt: kiderült, hogy még ártalmas is lehet a távmunka

2021. augusztus 31. 16:46

Ahogy a cégek közelednek a hibrid munkarend megszervezéséhez, úgy a dolgozóknak lassan ideje visszatérni az irodába - legalább hetente 1 - 2 napra. Az átállás mindenki számára stresszes, főleg, ha otthonunk kényelmében felvettünk pár rossz szokást.

18 hónap távmunka hosszú idő, és az otthon kényelméből dolgozni mindenkinek mást jelent. A különböző szokások, vagy csak a napi rutin változása sok embert érint. Van, aki járkál, miközben telefonál, mások az ebédszünetet szeretik hosszabbra nyújtani, megint mások pedig ebéd után beiktatnak egy kis pihenőt. Most azonban, hogy ideje legalább félig visszatérni az irodába, és ismét emberek között dolgozunk, a dolgok ismét változni látszódnak.

A Wired írt arról, hogy a különböző távmunka alatt felvett szokások hogyan hatnak ránk, és munkatársainkra. Cikkükben Dr. Zofia Bajorek, az Institute for Employment Studies kutatója elmondta, hogy elemezte azt, hogy mit szeretnek, és mit nem szeretnek a dolgozók a távmunkában. Az eredmény igen vegyes lett, ám a konklúzió az, hogy a dolgozók sokkal nyugodtabbak így, hogy például nem kell attól félniük reggel, hogy lekésik a buszt. A témában más kutatókat is megkérdeztek.

Az, ahogy viselkedünk, a szociális kontextustól függ, a viselkedésünket a szociális közeg ítéli meg. Mivel ez a kontextus teljesen megváltozott a járvány alatt, a szociális nyomás már nincs rajtunk, hiszen nincsenek a munkatársaink körülöttünk.

 - mondta Max Wiggins, kutató.

Ezek a szokások gyorsan kialakulnak, gyorsan változnak. Így a visszatérés az irodában nem attól nehéz, hogy új szokásaink vannak, hanem magából a szociális kontextus miatt válik streszesé. Paula Allen szakember elmondta:

Tehát, újra kell tanulnunk azt, hogy hogyan kommunikáljunk, és viselkedjünk személyesen, professzionálisan a munkahelyünkön.Ebben persze maga a cég is nagy szerepet játszik. Érdemes beiktatni tréningeket, képzéseket, emlékeztetőket arról, hogy az adott munkahelyen milyen szabályok vannak, mi a követendő példa. A türelmi idő is sokat jelent. Wiggins hozzátette, hogy odafigyeléssel ezek az új szokások el fognak múlni hiszen változott a szociális kontextus amiben létrejöttek, valamint a dolgozók is adaptálódnak az új helyzethez.

A távmunka egyik legrosszabb felvett szokása azonban a munkaidőn kívüli munkavégzés.

Sokunkkal előfordult már, hogy a munkaórák elhúzodtak, de otthonunk kényelméből azonban gyakran még hétvégén is a munkahelyi emaileket olvasgattuk. Ez már munkának számít? A szakértők szerint igen. A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) gondozásában elkészült tanulmány többek között erre is kitér, valamint felvet több kérdést a távmunka munkaidejéről is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A munkavállalói szabadság kiterjedhet a munkaidő szabad beosztására úgy, hogy elvárható legyen tőle a munkaszerződés szerinti óraszám ledolgozása? Lehet úgy munkaidőkeretet megadni, hogy nincs megszabva törzsidő vagy egyéb munkarend, vagy lehet úgy kötetlen munkarend hogy közben elvárjuk a napi 8 óra munkát? 

Mivel a témával kapcsolatban jelentek meg munkajogi szabályozások, és törvények, amelyek a hibrid munkavégzést is érintették, az MTMSZ erre is reagált korábban.

Ezt a célt szem előtt tartva mondhatjuk, hogy a munkajog "kötelessége" a változó munka-világához való folyamatos alkalmazkodás, hogy végül ne céljával ellentétesen felesleges korlátokat támasszon a munkavállaló elé.

A kialakult rossz szokások mellett egyébként is nagy stresszel jár az irodába való visszatérés. A dolgozóknak mentálisan is fel kell készülniük arra, hogy egy hosszabb kihagyás után most több ingázás, mozgás lesz az életükben, és több kihívással is szembe kell nézniük. A türelem elengedhetetlen ebben az időszakban, fontos, hogy megfontoltan, toleránsan térjünk vissza az irodába.

Ilyen formában folytatódhat a home office Magyarországon

Magyarországon kormányrendelet született a távmunka- és a hibrid munka rendszeréről, amely előírja, hogy a munkavállaló az irodában vagy telephelyen a tárgyi évben legfeljebb a munkanapok egyharmad részében végezhet munkát, a többi napon a távmunkavégzés helyén köteles dolgozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a felek nem állapodnak meg az egyharmad munkaidőnél magasabb irodai munkavégzésben, úgy a jogszabály alapján a munkavállaló legfeljebb hetente egy-két napot dolgozhat az irodában - foglalta össze a Pénzcentrum.

Ebből tehát az következik, hogy amennyiben a cég szeretné, ha a munkavállaló több napot legyen az irodában, úgy erről külön kell megegyezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem