Ezzel sok magyar dolgozó nem számolt: kiderült, hogy még ártalmas is lehet a távmunka

Ezzel sok magyar dolgozó nem számolt: kiderült, hogy még ártalmas is lehet a távmunka

2021. augusztus 31. 16:46

Ahogy a cégek közelednek a hibrid munkarend megszervezéséhez, úgy a dolgozóknak lassan ideje visszatérni az irodába - legalább hetente 1 - 2 napra. Az átállás mindenki számára stresszes, főleg, ha otthonunk kényelmében felvettünk pár rossz szokást.

18 hónap távmunka hosszú idő, és az otthon kényelméből dolgozni mindenkinek mást jelent. A különböző szokások, vagy csak a napi rutin változása sok embert érint. Van, aki járkál, miközben telefonál, mások az ebédszünetet szeretik hosszabbra nyújtani, megint mások pedig ebéd után beiktatnak egy kis pihenőt. Most azonban, hogy ideje legalább félig visszatérni az irodába, és ismét emberek között dolgozunk, a dolgok ismét változni látszódnak.

A Wired írt arról, hogy a különböző távmunka alatt felvett szokások hogyan hatnak ránk, és munkatársainkra. Cikkükben Dr. Zofia Bajorek, az Institute for Employment Studies kutatója elmondta, hogy elemezte azt, hogy mit szeretnek, és mit nem szeretnek a dolgozók a távmunkában. Az eredmény igen vegyes lett, ám a konklúzió az, hogy a dolgozók sokkal nyugodtabbak így, hogy például nem kell attól félniük reggel, hogy lekésik a buszt. A témában más kutatókat is megkérdeztek.

Az, ahogy viselkedünk, a szociális kontextustól függ, a viselkedésünket a szociális közeg ítéli meg. Mivel ez a kontextus teljesen megváltozott a járvány alatt, a szociális nyomás már nincs rajtunk, hiszen nincsenek a munkatársaink körülöttünk.

 - mondta Max Wiggins, kutató.

Ezek a szokások gyorsan kialakulnak, gyorsan változnak. Így a visszatérés az irodában nem attól nehéz, hogy új szokásaink vannak, hanem magából a szociális kontextus miatt válik streszesé. Paula Allen szakember elmondta:

Tehát, újra kell tanulnunk azt, hogy hogyan kommunikáljunk, és viselkedjünk személyesen, professzionálisan a munkahelyünkön.Ebben persze maga a cég is nagy szerepet játszik. Érdemes beiktatni tréningeket, képzéseket, emlékeztetőket arról, hogy az adott munkahelyen milyen szabályok vannak, mi a követendő példa. A türelmi idő is sokat jelent. Wiggins hozzátette, hogy odafigyeléssel ezek az új szokások el fognak múlni hiszen változott a szociális kontextus amiben létrejöttek, valamint a dolgozók is adaptálódnak az új helyzethez.

A távmunka egyik legrosszabb felvett szokása azonban a munkaidőn kívüli munkavégzés.

Sokunkkal előfordult már, hogy a munkaórák elhúzodtak, de otthonunk kényelméből azonban gyakran még hétvégén is a munkahelyi emaileket olvasgattuk. Ez már munkának számít? A szakértők szerint igen. A Magyar Távmunka Szövetség (MTMSZ) gondozásában elkészült tanulmány többek között erre is kitér, valamint felvet több kérdést a távmunka munkaidejéről is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkavállalói szabadság kiterjedhet a munkaidő szabad beosztására úgy, hogy elvárható legyen tőle a munkaszerződés szerinti óraszám ledolgozása? Lehet úgy munkaidőkeretet megadni, hogy nincs megszabva törzsidő vagy egyéb munkarend, vagy lehet úgy kötetlen munkarend hogy közben elvárjuk a napi 8 óra munkát? 

Mivel a témával kapcsolatban jelentek meg munkajogi szabályozások, és törvények, amelyek a hibrid munkavégzést is érintették, az MTMSZ erre is reagált korábban.

Ezt a célt szem előtt tartva mondhatjuk, hogy a munkajog "kötelessége" a változó munka-világához való folyamatos alkalmazkodás, hogy végül ne céljával ellentétesen felesleges korlátokat támasszon a munkavállaló elé.

A kialakult rossz szokások mellett egyébként is nagy stresszel jár az irodába való visszatérés. A dolgozóknak mentálisan is fel kell készülniük arra, hogy egy hosszabb kihagyás után most több ingázás, mozgás lesz az életükben, és több kihívással is szembe kell nézniük. A türelem elengedhetetlen ebben az időszakban, fontos, hogy megfontoltan, toleránsan térjünk vissza az irodába.

Ilyen formában folytatódhat a home office Magyarországon

Magyarországon kormányrendelet született a távmunka- és a hibrid munka rendszeréről, amely előírja, hogy a munkavállaló az irodában vagy telephelyen a tárgyi évben legfeljebb a munkanapok egyharmad részében végezhet munkát, a többi napon a távmunkavégzés helyén köteles dolgozni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a felek nem állapodnak meg az egyharmad munkaidőnél magasabb irodai munkavégzésben, úgy a jogszabály alapján a munkavállaló legfeljebb hetente egy-két napot dolgozhat az irodában - foglalta össze a Pénzcentrum.

Ebből tehát az következik, hogy amennyiben a cég szeretné, ha a munkavállaló több napot legyen az irodában, úgy erről külön kell megegyezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem