12 °C Budapest
Magyar melósokat keresnek: 800 ezres fizetés, végzettség sem kell

Magyar melósokat keresnek: 800 ezres fizetés, végzettség sem kell

2019. április 9. 14:30

Kevés a szakképzett pincér és szakács, éppen ezért már nem ritka, hogy havi 300-350 ezer forintos nettó fizetés is elérhető a itthon vendéglátásban. Azonban ennek az "álombérnek" a többszörösét is meg lehet keresni pár kilométerrel arrébb, fele annyi, vagy akár nulla munkatapasztalattal. De vajon meddig bírja még a piac ezt az elképesztő ütemű bérnyomást?

A tavalyi év a szálláshely-szolgáltatás, illetve a vendéglátás számára nem alakult a legfényesebben, már ami a toborzást illeti: átlagosan 2,5 százalékos volt 2018-ban a betöltetlen álláshelyek aránya: a szezon közepén ez a szám elérte a 2,8 százalékot is - derül ki a KSH adataiból. Ráadásul a szaktudással rendelkező képzett munkavállalókból szinte égető a hiány.

Ennek ellenére a vendéglátásban hosszú-hosszú ideje alacsonyak a bérek és így van ez manapság is, főleg, ha a versenyszféra más területeinek átlagával vetjük össze. A hazai kkv-k alacsonyabb bérszínvonala nemcsak a külföldi munkavállalással, de az itthoni nagyvállalatokkal szemben is hátrányt jelent a szakképzett munkaerőért vívott versenyben - derül ki az MNB friss közleményéből.

Komoly bajban vannak a vendéglátók, kétségbeesetten keresik a szakácsokat, mosogatókat, pincéreket: nincs más választásuk, ha fenn akarnak maradni, ember kell. Aki tud, bért emel, és ezt transzparensen kommunikálja is: 

egyre több olyan felszolgálói álláshirdetésbe futhatunk bele, ahol a munkakör leírása mellett konkrét béreket is láthatunk.

Az a munkaadó, aki kiteszi a kirakatba a béreket, annak feltehetően nem kell szégyenkeznie miattuk.

A munkaerőhiányról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.

ÁTTEKINTÉS   |   RÉSZLETES PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

"Budapest belvárosában, turisták által látogatott a 'la carte, jó forgalommal levő magyaros étterme" középszintű angol nyelvtudással keres pincért, felszolgálót teljes munkaidőben havi nettó 350 ezer forintért - az egyik legnagyobb magyar állásközvetítő portálon talált hirdetés szerit.

Ugyanitt egy másik hirdetésben Budapest belvárosában elhelyezkedő 5 csillagos szálloda éttermébe keresnek megbízható felszolgálót angol nyelvtudással havi nettó 300 ezer forintért.

De nem csak Budapesten, Szegeden is hirdetnek piacvezető pizzériájába felszolgálói állást havi 300 ezer forintért, itt még a nyelvtudás sem feltétel, csupán 1-3 éves munkatapasztalat. 

Persze, ahogy a KSH fentebb leírt adataiból is kiderül, ezek korántsem az átlagkereseteket jelentik, de adott esetben már ekkora bér is elérhető ebben a szegmensben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A határ túloldalán

Ez a jelenség akkor válik még érdekesebbé, ha mellé tesszük a szomszédos Ausztriában, vagy Németországban elérhető legalacsonyabb béreket a vendéglátóiparban. 

Budapesttől kb. 800 km-re Günzburgban egy vidámparkba keresnek a márciustól novemberig tartó szezonra éttermi dolgozót 1400-1600 eurós a nettó kereseti lehetőséggel. Ez 449 400-513 600 forintot jelent mai árfolyamon, ehhez pedig még a borravaló is hozzájön, valamint számos egyéb kedvezmény házasoknak, gyerekeseknek pedig német családi pótlék. Csupán tőmondatos német nyelvű kommunikáció az elvárás.

De már egy kezdő segédpincér tapasztalat nélkül is megkereshet az olasz-osztrák határ mellett 1750 eurót (561 750 forintot) egyetlen hónap alatt, úgy, hogy a helyszínen szállást és teljes ellátást kap.

Ennél lényegesen többet lehet keresni Tirolban egy osztrák munkalehetőségeket közvetítő oldal hirdetése szerint. Alpesi szállodába pincéreket toboroznak, igaz itt a német társalgási szint már elvárás, viszont havonta akár 2500 eurót is meg lehet keresni. Ez ebben a pillanatban 802 500 forintot jelent. 

De miért érdekes mindez?

A trendekből jól látszik, hogy azok a hazai cégek, akik megtehetik, harcba szállnak a magyar munkavállalókért, ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelentéséből az rajzolódik ki, hogy a jövőben egyes hazai tulajdonú vállalatok nem fogják bírni a bérnyomást. Közel a pillanat, amikor a magyarok belerokkannak a bérrobbanásba.

A bérrobbanásról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.

ÁTTEKINTÉS   |   RÉSZLETES PROGRAM   |   ÁRAK   |   JELENTKEZÉS

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?