14 °C Budapest
Így bukhatod el álmaid állását: mutatjuk, mire figyelj az állásinterjún

Így bukhatod el álmaid állását: mutatjuk, mire figyelj az állásinterjún

2018. október 1. 14:32

Egy állásinterjú stresszes: miután órákat vagy inkább napokat töltöttél azzal, hogy önéletrajzokat és motivációs leveleket küldözgetsz, és végül az egyik helyre behívnak, egyrészt megkönnyebbülsz, másrészt szorongsz, el ne rontsd, mert szükséged van az állásra. Aztán egyszer csak jön az e-mail: "Köszönjük, jelentkezését. Tájékoztatjuk, hogy a kiválasztási folyamat eredményét kiértékelve ez alkalommal más jelöltek jutottak tovább". Záporoznak a kérdések a fejedben: mit rontottál el? Legközelebb mire kellene figyelned? Próbálunk ezekre a kérdésekre választ adni.

Miután órákat, napokat, heteket, sőt, akár hónapokat töltöttél azzal, hogy álláshirdetéseket böngésztél, majd egymás után küldözgetted az önéletrajzodat és motivációs leveledet, egy-egy állásinterjú egyszerre jelenti a reményt és a kétségbeesést. Reményt, hiszen lehet, hogy végre megtaláltad álmaid munkáját, vagy ha azt nem is, legalább nem leszel munka nélkül. Ugyanakkor egyfajta szorongást is okozhat az interjúra invitáló e-mail, hiszen aggódhatsz, mi lesz, ha nem felelsz meg az elvárásoknak, mi lesz, ha valamelyik kérdésre nem a várt választ adod. A félelem pedig teljesen indokolt.

Hiába vagy ugyanis felkészült, hiába szeretnéd nagyon az adott állást, könnyen lehet, hogy valamiért nem úgy sikerül az állásinterjú, ahogy szeretted volna. Vagy épp te úgy érezted, brillíroztál, azonban néhány nap múlva e-mailt kapsz: "Köszönjük, jelentkezését. Tájékoztatjuk, hogy a kiválasztási folyamat eredményét kiértékelve ez alkalommal más jelöltek jutottak tovább". Joggal merülhet fel a kérdés: mit rontottál el? Mire kellene legközelebb figyelned?

Ne ess kétségbe!

James Innes HR-szakembert a brit Daily Mail kérdezte arról, egy rosszul sikerült interjú után mi a teendő. A szakember szerint a legfontosabb, hogy az álláskereső ne essen kétségbe.

Maradj pozitív, és az interjú után írj egy e-mailt, amelyben megköszönöd a rád szánt időt: ezzel a gesztussal jó benyomást kelthetsz

- javasolja Innes.

Hogy mi a teendő egy elutasító válaszból? A kudarcból tanulni lehet! Ha megkaptad az e-mailt, miszerint az adott körben más jelöltek jutottak tovább, nyugodtan írj vissza, köszönd meg, hogy értesítettek és kérdezz rá udvarisasan, miért nem esett rád a választásuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos, hogy udvarias légy, nyugodtan írd le, szeretnéd tudni, legközelebb mire érdemes odafigyelned, és minden visszajelzésért hálás vagy.

James Innes szerint az elutasítás után sem szabad elkeseredni, és a negatívumok helyett a pozitívumokra kell figyelni. A következő interjú előtt gondold át, hogyan zajlott az előző interjú: mit gondolsz, miért nem sikerült? Túl sokat beszéltél? Túl keveset beszéltél? A szakmai kérdéseket illetően felkészült voltál?

Ezeket mind érdemes kritikusan, de nem negatívan átgondolni a következő állásinterjú előtt. Viszont az se jó, ha túl sokáig rágódsz ezeken. Egyszer ülj le, higgadtan gondold át, és engedd is el a dolgot. Ne hagyd, hogy egy elutasítás a következő lehetőség útjába álljon! Ha nagyon nem hagy nyugodni a dolog, beszéld meg egy barátoddal, családtagoddal, meséld el neki, mi történt, vázold fel a szituációt, beszéljétek át: ha mást nem, legalább megkönnyebbülsz. A lényeg, hogy ne agyalj túl sokat, inkább kezdj el újra állást keresni.

Így készülj a következő alkalomra

Ha a HR-es nem ad visszajelzést azzal kapcsolatban, miért nem téged választottak, és a barátoddal, családoddal való beszélgetés során sem jössz rá, mi sikerülhetett rosszul, akkor érdemes a következő interjú előtt az alábbiakra figyelni:

  • Légy felkészült: alaposan nézz utána a cégnek és a munkakörnek is, legyen válaszod arra, miért az adott cégnél és miért az adott munkakörben szeretnél dolgozni, ahogy arra is, hogy a képességeidet tekintve miért te lennél a legalkalmasabb a feladatra.
  • Legyenek kész válaszaid: néhány interjú után már azért látja az álláskereső, milyen kérdéseket szoktak feltenni az interjúkon. Készülj válaszokkal, méghozzá úgy, hogy ne csak elméleti síkon válaszolj, hanem a válaszodat támaszd alá saját példákkal is. Vagyis, egy adott feladat elvégzésére vonatkozó képességeddel kapcsolatban hangsúlyozd, hogy a múltban is foglalkoztál már ilyesmivel és meséld el, mik voltak a tapasztalataid. Ha olyan feladatkör merül fel, amivel még soha nem foglalkoztál és nincs semmilyen tapasztalatod, ahelyett, hogy azt mondanád, gyorsan tanulsz, nem aggódsz, hogy ne tudnád elvégezni a feladatot, mondd azt, gyorsan tanulsz, ezt jól mutatja az is, hogy az életben hányszor kellett már számodra új helyzetben helyt állnod, és ezt szemléltesd példákkal is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?