18 °C Budapest
Mi lesz így a magyar családokkal? Rengetegen választják ezt az életformát

Mi lesz így a magyar családokkal? Rengetegen választják ezt az életformát

2018. augusztus 13. 15:01

Ismerős hang: új e-mail érkezett. Mindegy, épp a családdal vacsorázol-e vagy épp filmeztek, ösztönösen nyúlsz a telefon után. Mert mi van, ha a főnököd az, mert elfelejtettél valamit? Ismerős? Ha igen, akkor érdemes mielőbb változtatnod, ugyanis könnyen az egészséged, sőt, a szeretteid egészségének rovására mehet a dolog.

Nem újdonság, hogy nehéz megtalálni az egyensúlyt munka és magánélet között. A 21. században, az okostelefonok és tabletek korában már nem meglepő az, hogy az új üzenet hangjára ösztönösen, automatikusan a telefonunkért nyúlunk. A legtöbb ember erre zsigeri késztetést érez, ha pedig nem teszi, utána azon agyal, vajon ki és milyen ügyben kereshette, és még ha nem is nézi meg, ki és mit írt, akkor sem fogja nyugodtan élvezni a szabadidejét.

Csakhogy a munka és magánélet határának elmosódása komoly egészségügyi kockázattal jár. A Virginia Tech Egyetem kutatása szerint azok a munkavállalók, akik a munkaidő előtt és után is rendszeresen olvassák céges levelezésüket,  sokkal stresszesebbek, mint akik ezt nem teszik. Sőt, nem csak ők, de a szeretteik is sokkal feszültebbek.

Óriási dilemmát okoznak a munkavállalóknak az egymásnak ellentmondó elvárások a munkában és magánéletben, melyek idegességhez, szorongáshoz vezetnek, és negatív hatással vannak a munkahelyi- és a magánéletre is

- idézi a Daily Mail William Beckert, a kutatás egyik társszerzőjét. A tanulmány szerint a rugalmas munkavégzés gyakran határtalan munkavégzéssé válhat, ahol a vezetők állandó készenlétet követelnek meg az alkalmazottaktól. Becker és kutatása rámutat arra is, korántsem csak a munkavállalók egészségére van rossz hatással a munkaidőn túli levelezgetés, de a családjuk is megsínyli az elhúzódó munkát. Az is kiderült, hogy még ha nem is kell konkrétan e-maileket olvasniuk, a szabadidőben megkövetelt állandó készenlét is stresszt okoz, hiszen veszélyezteti a munkavállalók egészségét és közérzetét, mert képtelenek szabadidejükben leválasztani magukat a munkájukról.

Ha otthon vagy, ne dolgozz!

Nem ez az első tanulmány, ami rámutat: otthon érdemes a családi dolgokkal foglalkozni. A Hamburgi Egyetem 132 önkéntessel végzett felmérése szerint azoknál a dolgozóknál, akiknek munkaidő után is rendelkezésre kell állniuk, a nyálban kimutatott kortizol-szint magasabb volt, mint akik a munkaidő végeztével valóban letették a lantot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy korábbi, 57 ezer résztvevővel készült tanulmány szerint azok, akik esténként vagy hétvégenként dolgoztak, gyakrabban számoltak be álmatlanságról, fejfájásról, fáradtságról és gyomor-problémákról is. A kutatók szerint a munkavállalók érdekében érdemes lenne szigorítani a szabályozáson, hogy ne sérüljön a munka és magánélet egyensúlya. Volt, aki ezt meg is lépte. 2017-ben életbe lépett az új munkajogi törvény Franciaországban, amely szerint a francia munkavállalóknak nem kell munkaidő után válaszolniuk a céges e-mailekre.

Az intézkedés célja nem más, mint a dolgozók kikapcsolódása és hogy egyensúlyt teremtsen a munka és a családi élet között

- hangsúlyozta akkor a Munkaügyi Minisztérium is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?