2 °C Budapest

Munkahelyet váltanál? Kétszer is gondold meg, hogyan mondasz fel

2018. január 13. 13:20

Az új év elején sokan megfogadják, hogy többek között a jelenlegi munkahelyüket is lecserélik. A váltás gondolata sokakat felvillanyoz, ám az új munkahelyhez vezető úton van egy komoly akadály - ez pedig az aktuális munkahelyünkön való felmondás. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogyan teheted ezt meg a lehető legkörültekintőbben.

Sokakat felvillanyoz, ha kilátásba kerül egy új munkahely. Ugyanakkor szintén sokan vannak, akiknek gyomorgörcsöt okoz a felmondólevél benyújtása az aktuális munkahelyén. Pedig ezen mindenképpen át kell esnünk, ha váltani akarunk, ráadásul érdemes körültekintően eljárnunk, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Csakhogy egy példát mondjunk: sok munkáltató elvárja, hogy a jelentkezők ajánlólevelet hozzanak korábbi munkáltatójuktól. Annak érdekében, hogy jó ajánlólevelet kapjunk érdemes óvakodnunk a nem megfelelő stílusban való felmondástól.

Hogyan mondjunk fel?

Törekedj arra, hogy csak akkor mondj fel, ha már a kezedben van egy írásos, konkrét állásajánlat. De már ezt megelőzően is igyekezz megbizonyosodni arról, hogy valóban megfelelsz-e az új munkáltató által felállított követelményeknek. Ha igen, akkor sokkal biztosabb lehetsz a dolgodban.

Ezt követően már jelezheted az aktuális munkáltatód felé, hogy szeretnél felmondani. Ne feledkezz meg a felmondási időről sem. Ennek mértékét a munkaszerződésben találhatod meg.

Nem vagy köteles a felmondásod beadása előtt közölni a munkáltatóddal, hogy új munkát keresel. Azonban ha olyan a viszonyotok, akkor érdemes előre figyelmeztetni erről, hiszen ezzel segíted őt abban, hogy felkészülhessen a helyettesítésedre. Tehát a korrekt viszony megőrzése érdekében mégiscsak érdemes előre szólni a terveidről.

Annak is érdemes legkésőbb ekkor utánanézni, hogy mennyi kivehető szabadságod maradt hátra. Ha még van ilyened, akkor kérheted a munkáltatódat, hogy a felmondási időd alatt kivedd ezeket, de úgy is dönthettek, hogy ezeket kifizetik számodra.

Hogyan írd meg a felmondásod?

Felmondani írásban tudsz. A levélben mindenképpen tüntesd fel az alapvető adataidat, a dátumot, címedet, munkahelyi pozíciódat. Erre azért van szükség, mert könnyen lehet, hogy a leveled át fog kerülni a HR osztályra, ahol talán azt sem fogják tudni, hogy te ki vagy.

A felmondásod okát nem vagy köteles megindokolni.

Legyél udvarias - megéri a levelet egy hálás megjegyzéssel zárni, sőt ha módod van rá, felajánlhatod a segítségedet az átmeneti időszakra vonatkozóan. A hangnemed végig maradjon szakmai és barátságos, hiszen sosem lehet tudni - így nem kerülsz kínos helyzetbe, ha esetleg valamiért mégsem jön össze az új munka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkáltatódnak nem kötelessége az ajánlólevél írása, hacsak ez nincs benne mondjuk a szerződésetekben. Ha a régi munkáltatód nem akar ilyet kiállítani a számodra, akkor kérheted, hogy csak egy rövid, az alapvető dolgokról - mondjuk a betegszabadságaid mértékéről - szóló leírást adjon. Ha a vezetőd nem segít, akkor kérhetsz segítséget a HR osztályon, esetleg egy másik vezetődtől.

Mire figyelj álláskeresés közben?

Az állásinterjú előtt végezz egy kis kutatómunkát - igyekezz minél pontosabban kideríteni, hogy az adott állás mennyire esik egybe az igényeiddel, körülményeiddel. Ha például rugalmas munkaidőre lenne szükséged, akkor azt természetesen te is felvetheted a munkáltatónak, de ő nyilván ezt nem köteles elfogadni. Éppen ezért az ilyen igényeket érdemes már az interjún, legkésőbb az állás felajánlásakor jelezni.

Vannak olyan munkáltatók, amelyek csak olyanoknak ajánlanak fel állást, akiknek a rendelkezésükre áll legalább egy ajánlás a korábbi munkahelyeiről. Ha nem akarnak ilyet a rendelkezésedre bocsátani az aktuális munkahelyeden, akkor kérj egyet a korábbi munkahelyedről, vagy végső esetben mondjuk egy korábbi oktatódtól, tanárodtól.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm