Rengeteg pénz üti a markod, ha okosan rúgatod ki magad

Rengeteg pénz üti a markod, ha okosan rúgatod ki magad

2016. augusztus 22. 17:00

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, mint egyes cégvezetők, akik degeszre keresik magukat, ha kirúgják őket. Magyarországon is lehet ugyanakkor szép summát keresni, de ahhoz sokáig kell egy helyen dolgozni és nem árt ismerni a szabályokat, hogy ne verhessenek át.

Érdekes összeállítást közöl a Bloomberg. Azt gyűjtötték össze, hogy mennyi pénz ütné a markát a világ legnagyobb cégeit irányító vezetőknek, ha kirúgnák őket.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy ezeknek a vezetőknek akkor sem kell majd a megélhetésük miatt aggódniuk, ha egyszer csak az utcán találnák magukat. Ezzel a néhány tízmilliárd forintos vigaszdíjjal könnyen bekerülhetnének Magyarország 20-30 leggazdagabb embere közé is, persze csak, ha ideköltöznének nyugdíjas éveikre.

Velem mi lesz?

Tudod-e azonban, hogy rád milyen szabályok vonatkoznak, azaz

kapnál-e bármennyi pénzt, ha holnap úgy döntene a munkáltatód, hogy felmond neked.

A kérdésre lehetetlen igennel vagy nemmel válaszolni. Sok körülményt kell figyelembe venni, mielőtt pontosan meg tudjuk mondani, hogy munkaviszonyod megszűnésekor jár-e neked is az extra pénz.

Legfontosabb talán az állásvesztés módja. Általánosságban elmondhatjuk, hogyha te mondasz fel rendes felmondással, akkor nem jár végkielégítés neked. Ha viszont találsz indokot az azonnali felmondásra, akkor járhat a végkielégítés, ám elég nagy esély van rá, hogy ezt munkáltatód vitassa, így a végső szót a munkaügyi bíróság fogja kimondani.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha téged rúgnak ki, vagyis neked mondanak fel, akkor járhat a végkielégítés, de ha azonnali hatállyal bocsátanak utadra, akkor viszont nem. Ezt a döntést ugyanakkor te vitathatod, és viheted az ügyet a bíróság elé.

A közös megegyezés olyan módja a távozásnak, amelyet szeretnek a munkáltatók. Ebben az esetben vannak ugyanis a legnagyobb biztonságban. Ha ezt egy munkavállaló aláírja, akkor utána már nehezen mehet panasszal a munkaügyi bíróságra.

Ebben az esetben viszont nagyon fontos, hogy csak abban az esetben jár végkielégítés neked, ha annak mértéke fel van tüntetve a munkáltatód által is aláírt közös megegyezésről szóló dokumentumban.

A végkielégítés mértékét törvény garantálja Magyarországon és leginkább attól függ, hogy mennyi ideig dolgoztál egy adott munkáltatónál illetve mennyi volt a havi fizetésed:

A fenti táblázatban található összegek módosulhatnak, jellemzően az idősebb munkavállalók esetén:

  • Ha már nyugdíjas vagy, amikor felmondanak neked, akkor egyáltalán nem jár végkielégítés.
  • Ha viszont a nyugdíjba vonulást megelőző öt éven belül mondanak fel neked, akkor 3-5 év munkaviszony esetén egy, 10-15 év munkaviszony esetén kettő, 20 évet is meghaladó munkaviszony esetén három havi összeggel nő a végkielégítés összege.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?