27 °C Budapest
Rengeteg pénz üti a markod, ha okosan rúgatod ki magad

Rengeteg pénz üti a markod, ha okosan rúgatod ki magad

2016. augusztus 22. 17:00

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, mint egyes cégvezetők, akik degeszre keresik magukat, ha kirúgják őket. Magyarországon is lehet ugyanakkor szép summát keresni, de ahhoz sokáig kell egy helyen dolgozni és nem árt ismerni a szabályokat, hogy ne verhessenek át.

Érdekes összeállítást közöl a Bloomberg. Azt gyűjtötték össze, hogy mennyi pénz ütné a markát a világ legnagyobb cégeit irányító vezetőknek, ha kirúgnák őket.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy ezeknek a vezetőknek akkor sem kell majd a megélhetésük miatt aggódniuk, ha egyszer csak az utcán találnák magukat. Ezzel a néhány tízmilliárd forintos vigaszdíjjal könnyen bekerülhetnének Magyarország 20-30 leggazdagabb embere közé is, persze csak, ha ideköltöznének nyugdíjas éveikre.

Velem mi lesz?

Tudod-e azonban, hogy rád milyen szabályok vonatkoznak, azaz

kapnál-e bármennyi pénzt, ha holnap úgy döntene a munkáltatód, hogy felmond neked.

A kérdésre lehetetlen igennel vagy nemmel válaszolni. Sok körülményt kell figyelembe venni, mielőtt pontosan meg tudjuk mondani, hogy munkaviszonyod megszűnésekor jár-e neked is az extra pénz.

Legfontosabb talán az állásvesztés módja. Általánosságban elmondhatjuk, hogyha te mondasz fel rendes felmondással, akkor nem jár végkielégítés neked. Ha viszont találsz indokot az azonnali felmondásra, akkor járhat a végkielégítés, ám elég nagy esély van rá, hogy ezt munkáltatód vitassa, így a végső szót a munkaügyi bíróság fogja kimondani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha téged rúgnak ki, vagyis neked mondanak fel, akkor járhat a végkielégítés, de ha azonnali hatállyal bocsátanak utadra, akkor viszont nem. Ezt a döntést ugyanakkor te vitathatod, és viheted az ügyet a bíróság elé.

A közös megegyezés olyan módja a távozásnak, amelyet szeretnek a munkáltatók. Ebben az esetben vannak ugyanis a legnagyobb biztonságban. Ha ezt egy munkavállaló aláírja, akkor utána már nehezen mehet panasszal a munkaügyi bíróságra.

Ebben az esetben viszont nagyon fontos, hogy csak abban az esetben jár végkielégítés neked, ha annak mértéke fel van tüntetve a munkáltatód által is aláírt közös megegyezésről szóló dokumentumban.

A végkielégítés mértékét törvény garantálja Magyarországon és leginkább attól függ, hogy mennyi ideig dolgoztál egy adott munkáltatónál illetve mennyi volt a havi fizetésed:

A fenti táblázatban található összegek módosulhatnak, jellemzően az idősebb munkavállalók esetén:

  • Ha már nyugdíjas vagy, amikor felmondanak neked, akkor egyáltalán nem jár végkielégítés.
  • Ha viszont a nyugdíjba vonulást megelőző öt éven belül mondanak fel neked, akkor 3-5 év munkaviszony esetén egy, 10-15 év munkaviszony esetén kettő, 20 évet is meghaladó munkaviszony esetén három havi összeggel nő a végkielégítés összege.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?