28 °C Budapest
Olyan távol vannak a magyar valóságtól a fiatalok, hogy az már fáj

Olyan távol vannak a magyar valóságtól a fiatalok, hogy az már fáj

2016. július 11. 14:35

Sokan azt sem tudják, hogyan kellene állást keresni, de nettó 181 ezer forintos fizetést várnak. A munka világával eddig nem találkozó tanulók 57 százaléka már most sem hisz a szakmája piacképességében, mégsem választ másikat - kutatás a mai 18 - 24 évesekről.

Jó ideje azzal vannak elfoglalva a munkaerő-piaci kutatók, hogy mennyire elszállt vágyakkal és elvárásokkal tekintenek jövőjükre az Y generációsok. Az utánuk következő korosztály, a Z generáció viszont még rajtuk is bőven túltesz, ha merészségről van szó.

Z generációnak nevezzük az 1995 után született fiatalokat, ők az igazi "digitális bennszülöttek", az internet és a mobil evidens dolgok, számukra az információk gyors elérése a fontos.

A ma 18-24 éves korosztály nagyjából 850 ezer fiatalt jelent. Közülük 220 ezren tanulnak, háromnegyedük viszont nem része az oktatási rendszernek, így ők elvileg a munkaerőpiacon vannak jelen. Ehhez képest a korosztály 43 százalékának nincs állandó munkája, de csak 8 százalékuk állítja azt, hogy még sosem dolgozott - derült ki a GKI és a Jófogás közös tanulmányából.

Néhány év is számít

Ahhoz, hogy generációs különbségek üssék fel a fejüket, nem kell harminc éves távlatban gondolkodni: az 5-10 évvel előttük járó Y generációsoknál például a hosszú távú munkahelyi elköteleződésben a személyes kapcsolatok a mérvadóak, míg a legifjabbak inkább az anyagi juttatások mentén tudnak elköteleződni. Munkahelyhez kötik a lojalitást, nem személyes viszonyokhoz.

Azt is máshogy ítélik meg a Z generációsok, hogy nekik személyesen mekkora szerepük van a céljaik elérésében. A fiatalok nagy többsége úgy véli, hogy a kitűzött célok elérése szinte teljes egészében rajtuk múlik, ellenben a 40-es éveikben járók sokkal nagyobb arányban érzik a külső hatások szerepét is.

A pályakezdést viszont elég pesszimistán látják: a megkérdezettek fele úgy látja, hogy nehezen fogja megtalálni az első állását, és nem könnyű feladat a végzettségének megfelelő munkát találni.

Ami viszont igazán meglepő, hogy 10-ből 4 hallgató nem hisz annak a szaknak, vagy szakmának a piacképességében, amelyet éppen tanul. Az is kiderült, hogy a már dolgozó fiataloknak mindössze a fele dolgozik végzettségének megfelelő munkahelyen.

A tanulmány szerint a 18-24 éves korosztály 68 százaléka pénzkereseti lehetőség miatt kezd el dolgozni, 33 százalékukat pedig azért, hogy önállósodjanak, és külön költözhessenek a családtól. Minden nyolcadik fiatal azért dolgozik, hogy finanszírozni tudja a tanulmányait. 

Ennek a korosztálynak munkahelyválasztásnál a fizetési igények teljesülése a legfontosabb, és a rugalmas munkaidő is nagyon vonzó számukra, hogy ne csak a munkáról szóljon az életük.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

És ha már a fizetéseknél tartunk: az előzetesen elvárt nettó fizetés átlagosan 181 ezer forint ebben a korosztályban, és ez az iskolai végzettség növekedésével együtt emelkedik. Tehát egy alapszakos hallgatónak alacsonyabbak az igényei, mint akik már mesterszakon végzősök.

A jövőt illetően a fiataloknak a saját vállalkozás indítása és a végzettségnek megfelelő munkahely megtalálása a legfőbb irány. És bár 10 százalékuk szeretne külföldön is munkát vállalni, közülük 20 százalék egyáltalán nem beszél idegen nyelvet.

Nézzük a valóságot

A diplomás pályakezdők néhány kiemelt területen kereshetnek 300 ezer forint felett is, ez leginkább az informatika területére vonatkozik. De a pályakezdők átlagfizetést itthon bruttó 200 ezer forint, ami 30 százalékkal kevesebb az országos átlagkeresettől - derül ki a fizetesek.hu kutatásából.

Természetesen az iskolai végzettség is befolyásolja a fiatalok bérezését. Általános iskolai végzettséggel havonta bruttó 150 ezer forintot keresnek, szakközépiskolaival 175 ezret, gimnáziummal 210 ezret, OKJ-s végzettséggel 215 ezret, diplomával pedig bruttó 320 ezer forint körül.

Pályakezdők esetében a három legrosszabbul fizetet terület a vendéglátás, az idegenforgalo (bruttó 160 ezer), és az egészségügyi és szociális ellátás (bruttó 150 ezer forint).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?