6 °C Budapest
Kilépnek a britek: mi lesz a Londonban tanuló magyar egyetemistákkal?

Kilépnek a britek: mi lesz a Londonban tanuló magyar egyetemistákkal?

2016. június 24. 10:30

Sokaknak nagy meglepetést okozva tegnap végül a brit állampolgárok megszavazták az Európai Unióból való kilépést. A kilépés körülményeiről még nem sokat tudni, de most megmutatjuk, hogy milyen hatással lehet ez a döntés az Egyesült Királyságban tanuló diákokra.


Jelenleg minden uniós állampolgárra ugyanazok a felvételi-, tanulmányi- és pénzügyi feltételek vonatkoznak, mint a brit diákokra - hívja fel a figyelmet az Engame Akadémia közleményében.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy belföldi tandíjat fizetnek az EU-s diákok is, ugyanazokkal (az igen kedvező) feltételekkel vehetik fel a tandíjat fedező brit diákhitelt, valamint a hazai diákokhoz hasonlóan tanulmányaik folyamán mentesülnek az egészségbiztosítás fizetése alól. Emellett semmilyen beutazási-, letelepedési- vagy vízumprocedúra sem nehezíti a magyar diákok egyesült királyságbeli életét.

Jelenleg 125 000 nem brit Európai Uniós állampolgár tanul az Egyesült Királyságban valamilyen felsőoktatási program keretein belül, ők az összes egyetemista diák körülbelül 5%-át teszik ki. Köztük körülbelül 2000 magyar diák van, akik nagy része alapképzésben (BA vagy BSc) tanul.

Hogyan változhat most ez meg?

A britek unióból való kilépésével kapcsolatban még semmi nem biztos, nem volt még precedens az Európai Unióból való kilépésre, így még

senki sem tudja, valójában hogyan fog zajlani ez a folyamat.

Ami biztosnak tűnik, hogy a kilépést előkészító folyamat, melynek ideje alatt a jelenleg az Egyesült Királyságra érvényes uniós szabályozások és megállapodások érvényben maradnak, legalább 2 évig (de akár ennél sokkal tovább) fog tartani. Így azokra a diákokra, akik jelenleg már megkezdték, vagy az elkövetkező 2 évben kezdik meg tanulmányaikat egy brit intézményben, biztosan ugyanazok a feltételek vonatkoznak majd a teljes képzés folyamán, melyekkel megkezdék egyesült királyságbeli tanulmányaikat.

A fentieknek megfelelően azt valószínűsíhető, hogy a 2017-ben és 2018-ban érettségiző magyar diákok sikeres felvételit követően a jelenleg érvényes feltételekkel tanulhatnak majd az Egyesült Királyságban, de a kilépés előkészítésének összetettsége miatt az ezt követő akár több évben is maradhatnak a jelenlegi viszonyok.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A konkrét kilépést követő időszakra azonban csak találgatások vannak arra vontatkozóan, hogy az Egyesült Királyság elszakadása milyen változásokat vonhat maga után a brit felsőoktatásban.

Az egyik lehetséges - az EU-s diákok számára talán legrosszabb - szcenárió szerint a kilépéssel a nem brit EU-s diákokra a jelenleg EU-n kívüli nemzetközi állampolgárokra vonatkozó szabályok lépnének érvénybe a felsőoktatásban

Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi tandíjak (alapszakos hallgatók számára egységesen 9000 font) akár dupláját kéne fizetnie a magyar diákoknak a brit egyetemi képzésekért, valamint nem lennénk jogosultak a brit diákhitelre és az ingyenes egészségügyi ellátásra sem.

A briteknek azonban nagy szükségük lehet egy szorosabb oktatási-tudományos együttműködésre az Európai Unió országaival, melyet számos különmegállapodás segíthet elő (ilyen megállapodások vannak például az EU és olyan nem tagországok, mint Svájc vagy Norvégia között). Az Egyesült Királyságban tanuló 125 ezer EU-s diák 2.2 milliárd font bevételt hoz az országnak, valamint 19 000 új munkahelyet teremt, így a brit gazdaságban is komoly szerepet játszik. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy olyan uniós különmegállapodások fognak születni az elkövetkező két évben, melyek a jövőben is garantálják a mostanihoz hasonló feltételeket a Nagy Britanniában tanuló EU-s diákok számára.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 13. 11:55