17 °C Budapest

A fele se igaz annak, amit a fiatalokról állítanak

2016. május 13. 11:40

Napjaink magyar munkaerőpiacán egyre meghatározóbb szerephez jutnak az Y-generáció képviselői. Az 1980 és 1996 között született korosztálynak azonban koránt sincs könnyű dolga az elhelyezkedéssel, a karrierterveik megvalósításával. Más módszereket követnek, másképp kommunikálnak, és sok mindent másként gondolnak a hivatástudatról, szakmáról, ami sokszor értetlenséget, konfliktusokat szül az olyan munkahelyeken, ahol náluk idősebb, tapasztaltabb kollégák is dolgoznak. 

Országos, online felmérésben vizsgálta a Frissdiplomás Kft., hogy munkavállalás szemppontjából mi foglalkoztatja legjobban az Y-generáció tagjait, és milyen szempontokat mérlegelnek, amikor döntenek a jövőjükről. A felmérésből kiderült, hogy a fiatlok legnagyobb félelme, hogy el fognak-e tudni helyezkedni, illetve 

képesek-e olyan munkát szerezni, amely lehetőséget ad nekik a szakmai fejlődésre, illetve a saját sikerek elérésére.

A 20 - 36 éves korosztályon belül leginkább azok félnek a munkanélküliségtől, akik a középiskoláikat a közelmúltban végezték el, és vidéken, elsősorban falun élnek. A náluk idősebb, több tapasztalattal rendelkezők körében már jelentősen kisebb azoknak az aránya, akik attól tartanak, hogy nem kapnak állást. Míg a friss diplomások 37 százaléka gondolja azt, hogy nem lesz munkája, addig például a 3-5 éves munkatapasztalatot szerzők közül már csupán 9 százalék ilyen borúlátó.

Az Y-generációnak korántsem csupán a munkahelyszerzés a legfőbb célja.

Inkább azt az állást preferálják, ahol folyamatosan képezhetik magukat és ezzel párhuzamosan az eredményeiket is elismerik. Utóbbi esetében a kutatása is megerősítette azt a tényt, hogy az 1980 után születettek folyamatosan igénylik a visszacsatolást, a dicséretet az elvégzett feladat után. Ez hozzájárul náluk ahhoz, hogy motiváltak és elkötelezettek maradjanak. Ugyanakkor a szóbeli támogatás, a gyors előrelépési lehetőség biztosítása természetesen csak részben elégeti ki az elvárásaikat. 

Az Y-generáció lojalitását a versenyképes jutatási csomag teszi teljessé.

A válaszadók közel fele legalábbis ezt jelölte meg az egyik fő érvként, amikor az állás elfogadását mérlegeli. Konkrét összegekre nem tettek utalást a kutatóknak, de azt a megkérdezettek harmada fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a fix munkaidő egyenlő fix bér elvet kevésbé tartják vonzónak. Ez alapján egyértelműnek látszik, hogy 

a magas fizetéssel járó rugalmas beosztások sokkal kedveltebbek ebben a korosztályban.

A tapasztalatok szerint a tanulók nincsenek tisztában azzal, hogy mit fognak kezdeni a szakmájukkall, hol tudnak elhelyezkedni, hol találhatnak munkát, és mit is fognak csinálni, amikor végeznek tanulmányaikkal és kilépnek a munkaerőpiacra. Sokan már az életrajz írásnál elakadtak. Ezért is van nagyszükség a karriernapokra, műszaki és informatikai területre készülők esetében a gyárlátogatásokra, hogy legyen rálátásuk a fiataloknak a karrierlehetőségeikre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyik legnagyobb félreértés, ami a köztudatban él, hogy köszönőviszonyban sincs a fiatalok fizetésbeli elképzelése a valósággal. A kutatásból az derült ki, hogy diákoknak, akiknek még semmilyen munkatapasztalata nincs valóban elrugaszkodott vágyálmaik vannak. Az 1-2 éve dolgozó fiatalok viszont már 15-20 százalékkal alacsonyabb fizetést jelölnek meg célként, tehát sokkal reálisabban látják a lehetőségeiket.

Szintén valótlan sztereotípia, hogy külföldre vágynak a fiatalok. Sokkal fontosabb számukra, hogy lehetőségeket kapjanak, szakértőkké válhassanak, és még a vezetői pozíciók is csak keveseknek szerepel a céljaik között.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem