TOP 10: ezekkel a szakmákkal itthon is rommá keresheted magad

2015. október 20. 06:00

Számos szakértő szerint a jövőben egyre fontosabbá válnak a tradicionális szakmák, és meglepő vagy sem, akár még jobban is lehet keresni velük, mint a nyelvtudást és szélesebb kompetenciákat igénylő munkahelyekkel.


Sokan szakma helyett a jobb fizetés reményében a felsőfokú végzettséget választják, pedig most már nem feltétlenül mondható el, hogy a diplomások keresete feltétlenül magasabb. A  munkaerőpiaci kereslet ugyanis meglepően gyorsan változik, így lehet, hogy ami még tíz éve versenyképesnek számított, ma már nem feltétlenül az.

Jelenleg Magyarországon egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány, aminek oka többek között a csökkenő népességszám mellett a növekvő gazdaság keltette igény. Vannak jobban sújtott térségek, a leginkább érintett területek Északnyugat-Magyarország, az osztrák határterületek, valamint Budapest és vonzáskörzete.

A munkaerőhiány nem egyes szektorokat, hanem a teljes gazdaságot fogja érinteni. Ugyan van néhány tipikusnak mondható hiányszakma (így a mérnökök, informatikusok, orvosok), de a jelenség a kékgalléros ágazatokban is megjelent (például hegesztők, targoncások)

 - mondta el a Pénzcentrumnak Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

A munkaerőhiánnyal párhuzamosan léteznek

túltelített szakmák is, erről elsősorban a diplomás állások piacán lehet beszélni.

Erre egy tipikus példa a kommunikációs terület, ahol a média egyszerűen nem tud annyi pályakezdőt foglalkoztatni, mint ahányan ezen a területen szeretnének elhelyezkedni. Hasonló helyzetben vannak a közgazdász, vagy a bölcsész végzettséggel rendelkezők is.

Nehéz elhelyezkedni az általános jellegű, nem specifikus, azaz nem konkrét szakmát adó diplomákkal, mint például a bölcsész, médiatudományok, vagy kommunikációs végzettség. A diplomások közül a műszaki, informatikai, mérnöki, pénzügyi végzettséggel, illetve magasszintű nyelvtudással rendelkezők vannak előnyben

- tudtuk meg Polgár Zitától, a Trenkwalder üzletágvezetőjétől.

Igazán nagyot a szakmunkákkal lehet majd kaszálni

A szakmunkák iránt bizonyosan nőni fog a kereslet az elkövetkező években Magyarországon.

A HR-es piacon már régen aktuális témának számít a szakmunkások kérdése, ugyanis tény, hogy az elmúlt 4-5 évben egyre nagyobb a hiány ezen a területen. Ezek a szakmák kezdenek kiöregedni, az utánpótlás képzése pedig hagy némi kívánnivalót maga után. Elképzelhető, hogy emiatt a munkaerőpiaci környezet javulni fog, és növekedni fognak a bérek Magyarországon

- nyilatkozta Ficza János, a Workania.hu PR menedzsere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mik lesznek a következő évek TOP szakmái itthon?

  • mérnök
  • informatikus
  • épület- és szerkezetlakatos
  • szabó-varró
  • bolti eladó
  • pék
  • villanyszerelő
  • ács
  • gépi forgácsoló
  • kőműves- és hidegburkoló

Az álláskereső oldalakon a hirdetési kategóriák listáját továbbra is a szakmunka vezeti, leginkább a bolti eladói, pénztárosi, raktárosi és sofőri állások keresettek. A mérnöki és informatikai pályák mellett tehát elsősorban ezek, illetve az építőipar, és a gyártáshoz szükséges szaktudás lesz a jövőben a legkelendőbb itthon.

A kormány is támogatja a szakképzéseket

Kormányzati szinten is nagy az elkötelezettség az iránt, hogy többen tanuljanak szakmát, így várható, hogy a jövőben több olyan kormányzati program indul majd el, ami támogatja a szakmunkás képzéseket.

A munkaerőhiány orvoslásán túl ez azért is fontos lépés, mert az automatizáció miatt sok szakma "eltűnhet", ami miatt egyre magasabban képzett munkaerőre lesz szükség. Jelenleg az állam már nemcsak egy, hanem két OKJ-s szakma megszerzését is támogatja, ha a tanulmányokat iskolarendszerben végzi a tanuló.

Az első szakképesítés megszerzése során nappali tagozatnál jár a diákigazolvány, a családi pótlék 20 éves korig, sőt hiányszakma választása esetén ösztöndíj is.

A megyei fejlesztési és képzési bizottságok évente határozzák meg a helyi hiányszakmák listáját, aminek elvégzéséért havi 10-30 ezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak a tanulók. Azért megyénként határozzák ezt meg, mert régiónként a gazdaság fejlettsége és az iparszerkezet eltérő, így más lehet a legkeresettebb hiányszakmák listája is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm