5 °C Budapest

Milliós fizetések vakáció alatt: így dolgoznak az EP-képviselők

2015. augusztus 21. 07:01

Bár az Európai Parlamentben (EP) is nyári szünet van, a képviselők most is kapják milliós fizetésüket. De a különböző illetmények nem járnak a vakáció alatt. Lássuk mennyit kapnak most, és mennyit év közben?

Az Európai Parlamentben dolgozó képviselők fizetése havi 8 ezer euró körül van, ami azt jelenti, hogy körülbelül bruttó 2,5 millió forintnak megfelelő összeget visznek haza. Még akkor is, amikor nyári szünet van, és konkrétan nem dolgoznak - írta nemrég a Blikk. Az EP-s képviselők utolsó munkanapja július 9-én volt, és legközelebb csak szeptember 7-én kell dolgozniuk.

A különbség az év többi részéhez viszonyítva, hogy az utazási költségtérítést ilyenkor nem kapják. A lap információi szerint azonban vannak, akik trükköznek ezzel, és a nyaralás alatti útiköltséget is elszámoltatják a parlamentben. Egyébként igazolni kell, milyen EU-val kapcsolatos eseményen vettek részt, de ezt nem minden esetben ellenőrzi a parlament - mondta el egy névtelen forrás a lapnak.

Július 16-án voltam utoljára az EP-ben, a külügyi bizottság ülésén, és 26-án jöttem haza. De azóta volt hat fogadóórám, s minden második nap van valamilyen politikai esemény, vakációra egyelőre nem igazán gondolhatok

- mondta a Blikknek Ujhelyi István szocialista EP-képviselő. Majd így folytatta:

Az alapfizetésünk jár, de más költségtérítés nem, és természetesen a parlamenti megjelenésért járó 300 eurós (95 ezer Ft) napidíjat sem vesszük fel.

Mennyit kapnak pontosan?

Az Európai Parlamentben 751 képviselő dolgozik, akiket az Európai Unió 28 tagállamában választottak meg. Attól függ, honnan hány képviselő érkezik, hogy mekkora az adott tagország lakossága. A képviselők munkaidejük egy részét Brüsszelben, másik részét Strasbourgban töltik.
2009 óta a parlamenti képviselők egyforma fizetést kapnak. Az egységes szabályzat értelmében az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 2014-ben 8 020,53 euró. A fizetést a Parlament költségvetéséből folyósítják, abból közösségi adót és balesetbiztosítási járulékot vonnak le.

Az így kapott nettó bér 6 250,37 euró, azaz körülbelül 1 millió 930 ezer forint.

A képviselőknek esetenként saját országukban is fizetniük kell adót e jövedelmük után.

Aki egyszer parlamenti képviselő volt, nyugdíjra is számíthat onnan. A volt EP-s képviselők 63 éves koruktól jogosultak öregségi nyugdíjra. A nyugdíj összege minden teljes, mandátumban töltött évben keresett fizetés 3,5 százaléka, de összesen nem több mint 70 százaléka. A nyugdíjkifizetéseket az Európai Parlament költségvetése fedezi.

Az alapfizetés mellett a képviselők olyan juttatásokat is kapnak, amelyek fedezik a munkájuk során felmerülő kiadásaikat. Például a képviselők irodáinak fenntartási költségeit, a telefon- és postaköltségeket, valamint a számítógépek és telematikai berendezések beszerzésének, működtetésének és karbantartásának költségét. Ha valaki nem jelenik meg a plenáris üléseken, és a hiányzás okát nem tudja indokolni, igazolni, annak megfelezik a juttatás összegét.

A juttatás összege 2015-ben havonta 4 320 euró, azaz 1 333 525 forint.

Az alapfizetésen és az általános költségeik megtérítésén túl utazási költségeiket is fizetik. Mivel az ülések Strasbourgban és Brüsszelben is zajlanak, az ezekre való utazásokat megtérítik nekik. Szabály van arra is, milyen jegyeket fizetnek meg:

 • legfeljebb a "D" üzleti osztályú ("business class D") vagy hasonló repülőjegy
 • vagy az első osztályú vonatjegy áráig,
 • illetve gépjárművel történő utazás esetén kilométerenként 0,50 euróig (legfeljebb 1000 km-ig),
 • továbbá átalányösszegű juttatást kapnak a távolság és a kiküldetés időtartama alapján egyéb utazási költségeik (pl. autópályadíj, többletpoggyász után fizetendő díj vagy foglalási díj) fedezésére.

Illetve 4 264 eurós (1 millió 317 ezer forint) éves maximumkeret van egyéb utazási költségekre, például ha Magyarországon kívül járnak el munkaügyben, szállás és útiköltségre meríthetik le ezt a keretet. Az egyes tagállamok még dönthetnek extra útiköltség térítésének megállapításában is, ez az adott országon belüli utazási költségeket fedezheti. Ennek éves összeghatárát az egyes tagállamok határozzák meg.
Mindezen juttatásokon túl pedig napidíj is jár az EP-s képviselőknek. Egészen pontosan 306 euró (majdnem 95 ezer forint) átalányjellegű napidíjat fizet a Parlament a képviselőknek a parlamenti tevékenység ideje alatt felmerülő minden egyéb költség fedezésére, feltéve, hogy a kedvezményezett az e célra fenntartott hivatalos jelenléti íven aláírásával igazolja jelenlétét.

A napidíjat is felezik, ha valaki ellógja az üléseket. Vagyis ha az érintett képviselő nem vesz részt a plenáris ülésnapokon tartott név szerinti szavazások legalább felén, akkor is, ha jelenlétét az adott napra igazolta. Az Európai Unió területén kívül megtartott ülések esetében a napidíj összege 153 euró, azaz 47 ezer forint (a jelenléti ív aláírása itt is szükséges feltétel).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországot ők képviselik 2014-2019 között:

FIDESZ-KDNP (12 mandátum):

 • Bocskor Andrea
 • Deli Andor
 • Deutsch Tamás
 • Erdős Norbert
 • Gál Kinga
 • Gyürk András
 • Hölvényi György
 • Kósa Ádám
 • Pelczné Gáll Ildikó
 • Schöpflin György
 • Szájer József
 • Tőkés László


JOBBIK (3 mandátum):

 • Balczó Zoltán
 • Kovács Béla
 • Morvai Krisztina


MSZP (2 mandátum):

 • Szanyi Tibor
 • Ujhelyi István


DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ (2 mandátum):

 • Niedermüller Péter
 • Molnár Csaba


EGYÜTT-PM (1 mandátum):

 • Jávor Benedek


LMP (1 mandátum):

 • Meszerics Tamás

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?