Nagyon vigyázz a pénztárcádra: százezret is bukhatsz, ha elhagyod

Nagyon vigyázz a pénztárcádra: százezret is bukhatsz, ha elhagyod

Pénzcentrum
2014. november 6. 06:05

Tavaly is több tízezren szembesültek vele, hogy nemcsak rengeteg utánajárásba és időbe, de még több pénzbe kerülhet, ha elvesztíjük vagy ellopják az iratainkat. Helyzettől függ, de akár 100 ezer forintnál is többet fizethetünk ki, mire minden kártyánk és igazolványunk újra a kezünkben lesz.

Akármennyire is vagyunk óvatosak, bárkivel előfordulhat, hogy elveszíti vagy éppen ellopják a pénztárcáját. 2012-ben a közel félmillió regisztrált bűncselekménynek majdnem felét (260 ezret) a vagyon elleni bűncselekmények tették ki. Ezen belül pedig legnagyobb arányban a lopás fordult elő (186 ezer esetben).

Ráadásul úgy néz ki, a tolvajok igen sokszor magukkal viszik az áldozat személyi okmányait is. Ugyanakkor még többen vannak azok, akiknek tavaly elveszett vagy megsemmisült valamelyik irata.

A személyazonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt (közismertebb nevén a lakcímkártyát) tavaly közel 120 ezer esetben hagyták el, míg személyi igazolvány mintegy 40 ezer esetben veszett el vagy semmisült meg

- derül ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) lapunknak küldött válaszából. A Pénzcentrum azt is megtudta, hogy csak

tavaly közel 17 ezer személyit, és mintegy 1400 útlevelet loptak el.

Figyelmetlenek többen voltak, 5100-nál is többen hagyták el 2013-ban az útlevelüket.

Kiraboltak, mi lesz most?!

Egy esetleges rablás után sokszor csak több óra elteltével - például mikor fizetni szeretnénk később a boltban - tűnik fel, hogy valami hiányzik. A lesújtó felismerés, miszerint kiraboltak, sokkoló lehet, így hirtelen azt sem tudja az ember, mit csináljon, kit hívjon először. Amennyiben megbizonyosodtunk róla, hogy nem a kocsiban vagy a munkahelyünkön felejtettük a tárcánkat, először is érdemes lehet a bankkártyákat letiltani.

Ugyanis a letiltás pillanatáig okozott károkért 45 ezer forintig bizony az ügyfél fog felelni.

(Amennyiben a tárcában volt a kártyánk mellett felírva a PIN kódunk, akkor pedig szinte biztos, hogy a bank egy fillért sem fog később fizetni.) Készüljünk fel rá ugyanakkor, hogy a dombornyomott kártya tiltásáért és pótlásáért körülbelül annyit kell majd fizetnünk, mint az összes többi okmány pótlásáért összesen. Akinél például van egy betéti- és egy hitelkártyája is, akkor a két plasztik elvesztése akár (banktól függően) 30-50 ezer forintjába is kerülhet még.

Dombornyomott bankkártya tiltásának és pótlásának díjai néhány bankban:

  • CIB: 12.985 forint (11.291 forint tiltás és 1.694 forint pótlás)

  • Budapest Bank: 24.970 forint (16.990 forint a le nem adott kártya kockázati díja, 2.990 forint a tiltás és 4.990 forint az ellopott kártya pótlása)

  • K&H: 15.680 forint (13.777 forint a tiltás és 1.903 forint a pótkártya)

  • OTP: 9.710 forint (6.083 forint a tiltás és 3.627 forint a pótkártya díja)

  • Erste: 13.730 forint a tiltás és a pótlás együtt


A bankkártyán kívül általában a legtöbb magyar pénztárcájában ott van még a személyi, a lakcímkártya, a TAJ-kártya, az adókártya, a jogosítvány és esetleg a forgalmi vagy az irodai beléptető kártya is. Ezeket újra beszerezni bizony nemcsak sok pénz, de hosszú idő is lesz.

Az okmányok pótlása ugyanolyan eljárási határidővel működik, mint az új okmány igénylés, azaz 20 nap a személyi igazolvány és az útlevél, 30 nap a vezetői engedély ügyintézésének esetében

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére a KEKKH.

Az útlevélnél vesztés/lopás esetén is lehet gyorsított eljárást kérni, ez 1, 3, vagy 7 napos határidőt jelent. A vesztett/lopott lakcímkártyát azonnal pótolják az okmányirodákban, és amennyiben nincs személyazonosításra alkalmas okmánya, ideiglenes személyigazolványt is kap azonnal az állampolgár.

De mennyibe fog ez az egész kerülni?

Személyi és lakcímkártya

A személyi igazolvány elvesztése, eltulajdonítása vagy megsemmisülése esetén három munkanapon belül fel kell keresni valamelyik okmányirodát. Lopás esetén a bejelentés a rendőrségi feljelentéssel is teljesíthető. Ilyen esetben egyébként a személyi és a lakcímkártya újraigényléséért nem kell illetéket fizetni (egyéb esetben, például ha "csak" elhagytuk a tárcánkat, akkor 1500 forint). Ha esetleg a jogsit is elvesztettük, az útlevelünk pedig már régen lejárt (vagy az is ott volt az ellopott táskában), akkor anyakönyvi kivonattal igazolhatjuk magunkat (ha ez sincs meg, akkor plusz 2000 forintért szerezhetjük be). Ráadásul ilyen esetben már ki kell fizetnünk az ideiglenes személyazonosító igazolványért 3000 forintot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezért érdemes rendőrségi feljelentést tenni

A megyei kormányhivatalok igazságügy szolgálatain keresztül lehetőség van az eltulajdonított okmányok pótlására ingyenesen, amennyiben valaki a rendőrségen feljelentést tett. A szolgálatok áldozatsegítés keretében ún. hatósági bizonyítványt állítanak ki - rendőrségi igazolás birtokában
- amivel több (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adókártya, nemzetközi egészségkártya, meghatározott esetekben a
jogosítvány) okmány is ingyenesen pótolható - tájékoztatta lapunkat a Zala Megyei Kormányhivatal (ZMKH).

Útlevél

Az útlevél igénylésének díja érvényességi időtől és kortól függően 2500 és 14 ezer forint között mozog (10 évre 14 ezer forint). Ha valamiért sürgősen szükségünk lenne erre az iratra, akkor bizony mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. A soron kívüli útlevél ára így 19 ezer (7 nap), 29 ezer (3 nap) vagy akár 39 ezer forint is lehet, ha 24 órán belül szeretnénk kézhez kapni ezt az okmányt. Meglepő, de tavaly több mint 46 ezren igényelték gyorsított eljárás keretében az útlevelüket.

TAJ kártya

Csak az első TAJ kártya kiállítása ingyenes, egy újabb egészségügyi kártyáért már 3000 forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni (akkor is, ha ellopták). Igényelni egyébként bármely kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél lehet, az OEP honlapjáról is letölthető igénylőlapon.

Adókártya

Az adókártya elvesztése vagy eltulajdonítása esetén újabb 3000 forintot fizethetünk ki átutalással, csekken vagy akár bankkártyával is a kijelölt ügyfélszolgálati helyeken. A kártya megérkezéséig az adóhatóság - lakóhelye szerint illetékes - adóigazgatóságának ügyfélszolgálata az adóazonosító jelről igazolást állít ki, mely a kártya kézhezvételéig érvényes.

Jogosítvány

A vezetői engedély kiadására irányuló illeték 4000 forint. Ha szükségünk van ideiglenes jogsira, akkor pedig ezen felül még 2300 forintot kell fizetnünk.

Forgalmi

A hivatalos dokumentumok pótlása közül az egyik legdrágább a forgalmi engedélyé, 6000 forintot kell majd fizetnünk az okmányirodában. Figyeljünk rá, hogy elvesztés esetén szükségünk lesz a hátsó rendszámtáblára, az érvényes kötelező felelősségbiztosításra, valamint lopás esetén a rendőrségi feljelentésre is.

Munkahelyi beléptető kártya

Ez természetesen munkahelyenként változik, de általában ezért is még ki kell majd fizetnünk 2-3 ezer forintot. Igaz, ezért legalább nem kell hivatalokba rohangálni és heteket várni az új kártyára.

Az iratokért tehát nagyságrendileg 30-35 ezer forintot kell kifizetnünk (szélsőséges esetben akár 60 ezret is, ha például azonnal kell az útlevél), két dombornyomott kártyával számolva pedig akár további 50 ezer forintunkba is kerülhet a tárcánk elvesztése/ellopása.

Így összesen pedig több mint 100 ezer forintot is elkölthetünk, mire újra megkapjuk az összes iratunkat, kártyánkat, az ellopott készpénzről már nem is beszélve.

Ha az egész fizetésünk a tárcában volt...

ha pénztárcából eltűnt összeg a létfenntartást veszélyezteti, vagyis krízist jelent az áldozat megélhetésében szintén van lehetőség segítségre, azonnali pénzügyi segély formájában - tájékoztatta lapunkat a ZMKH.

További információt itt találhatnak, akiknek segítségre van szükségük: http://kih.gov.hu/igazsagugyi-szolgalatok1

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20