1 °C Budapest
Az öt legjobb esküvői ajándék, ha pénzt kér az ifjú pár

Az öt legjobb esküvői ajándék, ha pénzt kér az ifjú pár

Pénzcentrum
2014. július 25. 05:30

Egyre több olyan ifjú pár van, aki leginkább készpénzt szeretne kapni a rokonoktól, barátoktól nászajándékba. De mit tegyen az, aki a díszborítékba rejtett forint bankjegyeknél kicsit kreatívabb, kicsit emlékezetesebb megoldást választana?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Habár az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent a házasságkötések száma, úgy tűnik, hogy a 2010-es mélypont után (amikor is 35 520 pár lépett frigyre) fordulat következett be, és egyre többen döntenek úgy, hogy oltár elé állnak. 2014. első hónapjaiban már közel 10 százalékos növekedés volt tapasztalható, pedig az esküvők igazi szezonja csak júniusban indul be, és (a tavalyi adatok alapján) augusztusban csúcsosodik majd ki.

Feltételezhető tehát, hogy sokan már hetekkel-hónapokkal ezelőtt megkapták az esküvői meghívókat, a nagy nap közeledtével pedig egyre többen gondolkoznak rajta, hogy vajon mit illene vinni nászajándékba? A rokonok, barátok főleg akkor lehetnek nagy dilemmában, ha a fiatal pár nem közölte előre, hogy mire vágynak.

A TÁRKI reprezentatív felmérést végzett arról, hogy milyen típusú ajándéknak örülnénk a legjobban, ha mi lennének az ifjú pár helyében. A válaszokból az derült ki, hogy még mindig a klasszikus ajándékokat kedveljük a legjobban. Az ajándékutalvány kiemelkedő sikert aratott, a válaszadók 77 százaléka ennek örülne a leginkább, mivel az ajándékozott sokoldalúan fel tudja használni. Népszerűek továbbá a belföldi és külföldi utazások (66 és 63%), valamint a konyhai gépek is (62%).

Ugyanakkor az ajándékutalványok népszerűségéből lehet következtetni arra is, hogy a szabad felhasználhatóság miatt hasonlóan közkedveltnek mondható a készpénz ajándékozása is. A trendek szerint pedig egyre többen szeretnének inkább pénzt kapni az esküvőn, főleg, ha már rendelkeznek közös, berendezett otthonnal a fiatalok. Habár sokaknak a borítékban, menyasszonytánc közben átadott 10 és 20 ezer forintos bankjegyek jutnak eszébe, számos más módja is van annak, hogy ajándékunkat később ne csak tetszés szerint tudják elkölteni, de a költés pillanatáig az nemhogy értékéből ne veszítsen, hanem akár növekedjen is.

1. Ajándékozzunk valutában - de mégis, melyikben?

Két esetben érdemes megfontolni azt, hogy a forintalapú készpénz ajándék helyett valutában adjuk át nászajándékunkat az ifjú párnak - mondta el lapunk kérdésére a Portfolio makrogazdasági elemzője. Weinhardt Attila szerint egyrészt akkor lehet tanácsos valutát ajándékozni, ha tudjuk, hogy a pár külföldre utazik rövidesen nászútra és szeretnénk a mostani, kissé erősebb forintot kihasználni, hogy a pár forintból eredő esetleges kockázatait semlegesítse. Másrészt akkor érdemes ezt megfontolni, ha arra számítunk, hogy a forint gyengülni fog, és úgy gondoljuk, hogy a pár is hosszú távon valutában őrizné meg a kapott ajándékot; így ugyanis az ajándék értékét is növelni tudjuk.

A hosszú távú valutavásárlási lehetőségek közül a dollárvételt érdemes a leginkább megfontolni, mivel az Egyesült Államok gazdasági fellendülése miatt jövőre már elindulhat egy várhatóan több évig tartó kamatemelési sorozat, miközben az eurózóna tartósnak mutatkozó gyengélkedése miatt erre az övezetben még közép távon sincs kilátás. A japán jenben és a svájci frankban való valutafelhalmozás egyelőre nem indokolt - tanácsolta Weinhardt Attila. Ugyanakkor hozzátette, hogy a valutaváltás költségei miatt azoknak érdemes ezt az ajándékot megfontolniuk, akik nagyobb (pl. 100 ezer forint feletti) összegben gondolkodnak.

2. Kincstári Takarékjegy: az egy vagy két éves befektetés

Ma már az állampapírok legnagyobb többsége fizikailag nem érhető el, csak elektronikusan egy értékpapírszámlán. Habár a különböző államkötvényeket, kincstárjegyeket át lehet ruházni másra, ezt csak úgy tudnánk megtenni, ha a leendő férj vagy feleség már szintén rendelkezik egy értékpapírszámlával.

Van viszont egy olyan állampapír, amit a Postán lehet megvásárolni (Kincstári Takarékjegy), amely nyomdai úton is előállított, így fizikailag is át lehet adni. A Kincstári Takarékjegy 1, illetve 2 éves futamidejű, névre szóló, 10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos címletekben kerül előállításra. Fix és lépcsős kamatozású állampapírról van szó, amely jelenleg 2,7 százalékos kamatot fizet. A mostani alacsony betéti kamatokat kínáló környezetben nagyobb összeg esetén lehet érdemes a Takarékjegyet választani, mert a 16 százalékos kamatadóval is számolni kell a takarékjegy lejáratakor.

3. Akiknek nem két hét múlva kell a pénz: aranyat hosszú távra

Hosszú évek, évtizedek óta töretlen a befektetési arany népszerűsége. Leginkább hosszú távú befektetésként érdemes rá tekinteni, így nemcsak értékállósága miatt jöhet jól az ifjú párnak, hanem egy jó időben továbbadott arany akár még hasznot is hozhat nekik. Rövidebb időtávon valóban lehetnek nagyobb kilengések az arany árfolyamában, de aki 10 éve ilyen nemesfémet vásárolt, ma például sokkal magasabb áron tud túladni rajta.

Ráadásul a hatalmas, filmekben látott aranytömbökön kívül kisebb 5-10-20 grammos kis rudakat is lehet venni. Jelenleg sorrendben ezeket körülbelül 47-93-187 ezer forintos áron lehet beszerezni. Így egy 4-5 fős baráti társaság már egészen kedvező áron tudja meglepni a fiatalokat arannyal. A lenti képen pedig látható, hogy egy 10 grammos kis aranyrúd mennyivel kisebb még egy bankkártyánál is:

Körülbelül 100 ezer forintba kerül 10 gramm aranytömb, ami ennyivel kisebb egy bankkártyánál.Forrás: Pénzcentrum.hu

Az aranyrúd kiválasztásánál mindenképpen hitelesített, megbízható szolgáltatót keressünk fel. Érdemes arra figyelni, hogy egyes cégeknél olyan aranytömböt adnak, ami be van csomagolva műanyag tokba, és a nemesfém csak akkor tartja meg az értékét, ha a csomagban marad. Ez azért van így, mert ha egyszer be akarják váltani, akkor a bevizsgáltatásnak ára van. Erre feltétlenül hívjuk fel a friss házasok figyelmét.

4. Részvények akár rövidebb távra, de nagyobb kockázattal

Az állampapírokhoz hasonlóan a részvények is már csak elektronikusan érhetőek el, ráadásul először csak a saját nevünkre, saját értékpapírszámlára tudjuk beszerezni azokat. Azonban ha az ifjú pár valamelyik, esetleg mindkét tagja érdeklődik a tőzsde világa iránt, és talán már rendelkezik is saját értékpapírszámlával (vagy nem ellenkezik egy újnak a megnyitása ellen), akkor az általunk megvásárolt részvényeket át lehet transzferálni egy másik számlára. Persze nagyon nem mindegy, hogy milyen papírba fektetjük az ifjú házasoknak szánt ajándék pénzt: a hazai papírok árfolyama igen nagy szórást mutatott az idei év első félévében: +40 százaléktól kezdve -40 százalékig igen nagyokat lehetett nyerni, de bukni is. Ezért részvényeket csak kellő utánajárás és tájékozódás után érdemes beszerezni, főleg akkor, ha az újdonsült férjnek vagy feleségnek is van affinitása a tőzsdézéshez, és szeretik a kockázatok.

5. Kitöltött lottószelvény, kaparós sorsjegy

Sok pár kifejezetten kéri, hogy a násznép feladott lottószelvényekkel vagy kaparós sorsjegyekkel is kedveskedjen nekik. Az elmúlt időkben leginkább ez utóbbiak népszerűsége növekedett rohamosan: alig három év alattmegduplázódott az eladott mennyiség- tudtuk meg a Szerencsejáték Zrt.-től. A legnépszerűbbek egyébként a 200 és 300 forintos sorsjegyek Magyarországon. Számos változatuk kapható, így érdemes lehet minél több félével próbálkozni: a 200 forintos Black Jackkel 10 milliót lehet nyerni, az ugyanennyiért kapható Kabalával és Kávészünettel pedig 5-5 millió forint. Érdekes, hogy a legolcsóbb és legrégebbi termék, a Black Jack mellett a legdrágább Buksza a magyarok másik kedvenc kaparós sorsjegye. Ez utóbbi akár 50 millió forintot is hozhat az ifjú pár konyhájára.

Habár az Ötöslottó kétmilliárdos főnyereményét az előző hétvégén elvitték, azonban a játék újbóli halmozódása is 85 millió forintról indul, tehát érdemes lehet néhány 225 forintos alapjátékot kitölteni és feladni. Egy szelvényen hat mezőt lehet "beikszelni", melyeket akár öt héten keresztül is lehet játszatni, ennek az ára összesen 2250 forint.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?