Így bukhatsz 100 ezer forintot az adóbevallással!

Pénzcentrum
2013. március 18. 16:37

Félrevezető a személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatója: akár 100 ezer forintot is bukhatsz, ha a tájékoztatóban közölt példa alapján töltöd ki a bevallásodat.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett 1253-as nyomtatvány (2012. évi személyi jövedelemadó (szja) bevallás) kitöltési útmutatójának 3. oldalán korrektül idézi az adóhatóság az szja-törvény 11. § (3) bekezdés b pontját, amely szerint nem kell bevallani azt a bevételt, "amely ingó vagyontárgy átruházásából származik, és az éves összege nem haladja meg a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított összes jövedelem nem haladja meg a 200 ezer forintot".

Majd a tájékoztató 153. oldalán a NAV a következő példát közli:

"Az ingó értékesítéséből származó bevétel 800 000 forint, mely nem gazdasági tevékenység keretében történt. Költség nem volt, ezért az értékesítés jövedelme is 800 000 forint, amit be kell vallani a 163. sorban. Ennek 16%-os adója 128 000 forint lenne, de a 200 000 forintos csökkentésre tekintettel a 200 000 forint 16%-át, vagyis 32 000 forintot le kell vonni, ezért e sor "e" oszlopába 96 000 forintot kell az adózónak írnia".

Ezzel szemben azonban valójában a példában említett magánszemélynek nulla forint adót kell fizetnie - mondja Angyal József okleveles adószakértő. Az adóhatóság összekeveri az szja-törvény különböző rendelkezéseit.

Ha ugyanis a megszerzésre fordított összeget nem lehet megállapítani, vagyis - a NAV által használt kifejezésnél maradva - "költség nem volt", akkor a bevétel 25 százaléka számít jövedelemnek. Ezt a törvény 58. paragrafus (5) bekezdése mondja ki.

A példában említett 800 ezer forint bevétel esetén tehát annak a 25 százaléka, vagyis 200 ezer forint lesz a jövedelem. A törvény - a NAV által is idézett - rendelkezése szerint pedig pontosan eddig a jövedelemhatárig nem kell adóbevallást benyújtani, vagyis ebben az esetben adót sem kell fizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanez levezethető az szja-törvény 58. paragrafusának (7) bekezdéséből is, amely kimondja: "nem kell megfizetni az ingó vagyontárgyak átruházásából az év során együttesen származó jövedelem adójának a 32 ezer forintot meg nem haladó részét". Ezt a rendelkezésthibásan mosta össze az adóhatóság a 200 ezer forintos jövedelem adómentességéről szóló rendelkezéssel.

A 32 ezer forint pontosan a 200 ezer forintos adómentes jövedelemhatárnak a 16 százaléka, csak éppen nem úgy kell alkalmazni ezt a szabályt, ahogy az a kitöltési útmutatóban közölt példában szerepel. Ezzel a szabállyal az az adózó nyerhet, aki például a nagyszülei padlásán talált értékes festményt 1 millió forintért eladja. Ez esetben 25 százalékos jövedelemhányaddal számolva 250 ezer forint jövedelemnek a 16 százaléka, vagyis 40 ezer forint a számított adó. Abból viszont csak 8 ezer forintot kell megfizetni a 32 ezer forint adóig meghatározott mentesség miatt.

(OLVASD EL korábbi cikkünket, amelyből megtudod, milyen adószabályokat kell ismerned, ha az interneten adod el a cuccaidat: Interneten adod el a cuccaidat? Így úszhatod meg az adózást)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?