15 °C Budapest

Életveszélyes trükk: honnan tudom, ha átver a gázkereskedő?

Pénzcentrum
2012. november 27. 13:34

Illegálisan töltött PB-palackokat árultak gyanútlan ügyfeleiknek egy dunaszegi gázcseretelep nemrég letartóztatott tulajdonosai. Az elkövetők ezzel egész környezetüket, minden vevőjüket veszélyeztették, nem mellesleg több tízmilliós gazdasági bűncselekményt követtek el. Mivel a túltöltött vagy nem megfelelően ellenőrzött palack életveszélyes, vásárlóként is figyelnünk kell a csalásra utaló jelekre.

Amellett, hogy a vállalkozás a költségvetésnek jelentős, legalább ötvenötmillió forintos kárt okozott, nagyon felelőtlenül járt el − hívta fel a figyelmet Kirilly Tamás, a Prímagáz műszaki igazgatója. A konkrét esetben a vámkommandó több mint kétezer illegálisan töltött palackot foglalt le, amelyek között szép számmal akadtak túltöltött, illetve nem egynek lejárt a használati engedélye. Így a palackok egy része tűz- és robbanásveszélyes volt, bármikor jelentkezhetett volna szivárgás vagy túlnyomás. A kereskedő a vevők életét veszélyeztette, ráadásul az érintettek zöme nem is tudta, milyen palackot vásárol.

Célszerű ezért, ha a PB-palack cseréjekor vagy vásárlásakor odafigyelünk az illegális töltés jeleire. Ilyen lehet, ha a palack túl van töltve, ami hivatalos gázforgalmazónál nem fordulhat elő. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy megkérjük a forgalmazót, előttünk mérje meg a palack súlyát. A szabályosan, 11,5 kilogramm gázt tartalmazó palack súlyának mindenképpen a palackon szereplő tárasúly és a 11, 5 kg összege alatt kell legyen néhány dekával! Ha kevesebb, meg akarnak károsítani, ha több, akkor veszélybe sodornak minket.

Ellenőrizzük a palack nyakán, szelepén lévő zsugorfólia épségét! Ha van ilyen fólia és erősen tart, jó palackot készülünk megvenni. Ha a Magyar Pébégázipari Egyesület tagvállalatainak jelzéseit találjuk a záró fólián, akkor az egy további garancia arra, hogy legálisan töltöttet választottunk, használatával biztonságban tudhatjuk magunkat és a családunkat − hangoztatta a szakértő.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem