17 °C Budapest

Indul a tanév: ezek a legfontosabb változások

Pénzcentrum
2012. szeptember 1. 08:07

Szeptember 3-án, hétfőn mintegy 1,3 millió tanuló kezdi meg a 2012/2013-as tanévet. Az idén is több tízezer forintos költséget jelent a családoknak a tanévkezdés, bár a tankönyvek ára jellemzően nem változott az előző évhez képest. Fokozatosan hatályba lép az új köznevelési törvény, amelynek most szeptembertől hatályos passzusa a mindennapos testnevelésre és a tankötelezettség korábbi befejeződésére vonatkozó szabályozás.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint szeptember 1-jétől a közoktatásban 1 millió 295 ezer 800 diák kezdi meg a tanévet: az általános iskolában 748 ezer, gimnáziumban 191.800, szakközépiskolában 227.600, szakiskolában 128.400.

Az általános iskolákban 100.800, a gimnáziumokban 38.900, a szakközépiskolákban 40.200, a szakiskolákban pedig 33.900 első évfolyamos tanuló lesz. A közoktatás rendszerében 150.100 pedagógus áll munkaviszonyban, ez 665-tel kevesebb a tavalyinál.

A tankönyvek ára jellemzően nem változik a tavalyi évvel összevetve. A tankönyvek legmagasabb árát szabályozó miniszteri rendelet ugyanis nem engedi meg, hogy a tankönyvkiadók a tavaly kihirdetett árkorlátot - amely nem változott - átlépjék.

Ennek megfelelően az 1. évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6500 forint, a másodikosoké 7400 forint, a harmadikosoké 7100 forint, a negyedikeseké 6400 forint körül alakulhat. Felső tagozaton az 5. évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6500 forintot, hatodikban 7300 forintot, hetedikben 11.100 forintot, nyolcadikban 10.800 forintot kell várhatóan fizetni. A legolcsóbb kiadvány, az 1-2. évfolyamnak szóló szövegértés-szövegalkotás feladatgyűjtemény 115 forintba kerül, míg a legdrágább, egy francia nyelvkönyvet és CD-t is magában foglaló kiadvány 5200 forintba.

A tankönyvjegyzékben 3832 akkreditált kiadvány, illetve digitális tananyag szerepel. A közismereti tantárgyak tankönyveinek száma a legmagasabb, de arányuk tantárgyanként nagyon eltérő és változó.

Az MTI kérésére egy fővárosi papírkereskedésben összeállított adatok szerint a legolcsóbb iskolatáska 12.000, a legdrágább 32.990 forintba kerül. Kisméretű tolltartó kapható 700 és 3800 forintért, felszerelve a legolcsóbb 2690, a legdrágább 5990 forint. Golyóstoll van 50, de 2000 forintért is, míg körzőből a legolcsóbb 470, a legdrágább - készletben - 3200 forint. Hatdarabos filctollkészlet 280 forinttól 430 forintig vásárolható, míg a 12 darabos színesceruza-készlet ára 430 és 3900 forint között mozog. A 12 darabos vízfesték ára 600 forinttól 3960 forintig, az ugyancsak 12 darabos zsírkrétáé 280 forinttól 1300 forintig terjed. A hatdarabos színes tempera ára 1300, míg az ecsetkészleté 290 forint. Egyszerű füzetet lehet kapni 69, spirálfüzetet 370 forintért. A húszdarabos iskolai rajzlap 230 forintba, az írólap 150 forintba kerül. A tornazsák ára 1660 forinttól 3116 forintig terjed.

Az idén az iskolakezdési támogatás feltételeiben nincs változás. A támogatás 2012. évi szabályai szerint a munkáltató kedvező adózású béren kívüli juttatással járulhat hozzá a munkavállaló gyermekneveléssel, azon belül az iskolakezdéssel kapcsolatos terheihez. A juttatás gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig terjedhet. Az iskolakezdési támogatás tankönyv, taneszköz vagy ruházat formájában adható, ideértve az utalvány juttatását is, illetve azt, ha a magánszemély e termékeket a munkáltató nevére szóló számlával vásárolja meg, és a számlával utólagosan számol el. Iskolakezdési támogatás az idei szabályok szerint az iskolakezdés napját megelőző és azt követő hatvan napon belül adható.

A kormány 5 milliárd 649,9 millió forintot biztosít az ingyenes tankönyvellátásra, a jogszabályban meghatározott kedvezmény egy gyerekre eső összege 12 ezer forint.

A szeptember 3-án kezdődő tanévben a tanítási napok száma 182. A nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolában és szakiskolában a tanítási napok száma 181.


Fokozatosan életbe lép az új köznevelési törvény

Mindennapos testnevelés az első, ötödik és kilencedik évfolyamon felmenő rendszerben, tankötelezettség 16 éves korig - ezek a fokozatosan életbe lépő új köznevelési törvény szeptembertől hatályos legfontosabb pontjai. Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint az új szabályozás teljes hatálybalépéséig a közoktatásról szóló 1993. évi törvény adott kérdésre vonatkozó rendelkezései érvényesek, így tehát annak hatályon kívül helyezése is fokozatosan történik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Már a most induló tanévtől változás, hogy a mindennapos testnevelést az iskolai nevelés-oktatás első, ötödik, kilencedik évfolyamán kezdődően felmenő rendszerben kell megszervezni.

A tankötelezettség befejeződésére vonatkozó szabály szintén most szeptember 1-jétől hatályos, azzal az átmeneti rendelkezéssel együtt, amelynek értelmében először azok számára csökken 16 évre a tankötelezettségi korhatár, akik a 2011-2012. tanévben nyolcadik vagy ennél alacsonyabb évfolyamra jártak.

Az iskoláknak 2012. december 31-ig kell felülvizsgálniuk pedagógiai programjukat a törvénynek, illetve a kerettantervnek való megfelelőség szempontjából. Utóbbit rendelet szabályozza majd. Ugyanerre az időpontra kell az iskolákban a szakmai munkaközösségek számát legfeljebb tízben megállapítani.

Az új törvény alapján 2013. január 1-jével kerülnek a települési önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények állami fenntartásba, ugyanakkor a települési önkormányzatok köznevelési szerződés keretében vállalhatják az intézmények működtetését. Ekkortól adja az eddig önkormányzati fenntartású intézmények vezetőinek megbízását az oktatásért felelős miniszter. Szintén ekkor lépnek hatályba a pedagógiai szakszolgálatokkal kapcsolatos változások, részleteit rendelet szabályozza majd.

Jövő év január 1-jétől érvényesek a tankötelezettség kezdetére vonatkozó szabályok is. 2013. január 1-jéig a nem állami fenntartók felülvizsgálják intézményeik alapító okiratát.

A törvény legtöbb újdonságát a 2013-2014-es tanév kezdetén vezetik be. Ekkor lép életbe az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokra vonatkozó szabályozás, a pedagógus-életpályamodell, a magasabb bérezésük és a pedagógusok új típusú munkaidő-számítása. Szintén akkortól hatályos az intézményvezetők létszámára és óraszámaira vonatozó passzus, illetve a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők létszámára vonatkozó szabályozás. Akkor változik a gazdasági, ügyviteli, műszaki, kisegítő és más alkalmazottak létszámának meghatározására vonatkozó szabály, az új finanszírozási szabályok, a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak bérét és annak járulékait a központi költségvetés finanszírozza.

A következő tanévben indulnak a köznevelési Híd-programok, és akkortól érvényesek az új csoport- és osztálylétszámok is. Akkor vezetik be az általános iskolákban felmenő rendszerben az erkölcstant és a helyette választható hittant, és jövő szeptembertől kell nyolc gyermek esetén a szülők kérésére óvodát vagy alsó tagozatot szervezni a kistelepüléseken.

A tankönyvek attól a tanévtől válnak fokozatosan ingyenessé az elsőtől a nyolcadik évfolyamig, továbbá a nemzetiségi nevelés-oktatásban és a gyógypedagógiai nevelés-oktatásban.

2014. szeptember 1-jétől kötelező hároméves kortól óvodába járni, és hatályba lépnek az ezzel kapcsolatos kivételekre vonatkozó szabályok. A törvény hatálybalépésekor működő nyelvi előkészítő évfolyamon, továbbá - a nemzetiségi nevelés-oktatás kivételével - a két tanítási nyelvű nevelés-oktatásban a 2014-2015. tanév végéig teljesíteni kell a külön jogszabályban meghatározott feltételeket.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem