Igénybe vehet-e nevelőszülő családi adókedvezményt?

2011. március 18. 15:02

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a nevelőszülők is érvényesíthetik a családi adókedvezményt, amennyiben a gyermeket saját háztartásukban nevelik.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/A. - 29/B. §-okban szabályozott családi kedvezmény érvényesítéséből nem zárható ki az a magánszemély, aki nevelőszülőként saját háztartásában neveli a gondjaira bízott gyermeket akkor sem, ha a gyermeket nála elhelyező hatóság vagyonkezelői joggal is felruházta, hiszen az ilyen magánszemély a vér szerinti szülővel azonos feltételek mellett jogosult a családi pótlékra.

A kedvezményt nem érvényesítheti viszont az a magánszemély, aki a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében nevelt (tehát nem a saját háztartásában nevelt) gyermek után vagyonkezelői joggal felruházott gyámként kapja a családi pótlékot.

Természetesen abban az esetben, ha a gyám nem csak vagyonkezelői joggal van felruházva, hanem gyámi minőségében a gyermek tekintetében emellett más jogok is megilletik, akkor ezen gyermekre vonatkozóan élhet a családi kedvezménnyel.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelem és Forgalmi Adók Főosztálya, NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25