4 °C Budapest

Menekülnek az amerikaiak a halott iparvárosokból

2009. március 20. 15:00

Az Egyesült Államok észak-keleti övezetéből évek óta tart a kivándorlás, a válság pedig újabb lökést adott a menekülőknek. A régióban hatalmas a munkanélküliség, ahogy a nagy ipari komplexumok egyre-másra zárnak be.

Az Egyesült Államok ipari övezetét évtizedek óta sújtják különféle válságok. Az első nagy pofon még a hetvenes években érte a területet az acélipar összeomlásakor, a mostani válságban pedig az autóipar ontja magából az elbocsátott dolgozókat. A régióból azonban egy évtizede tart a kivándorlás.

A lemez még mindig a régi: a főleg munkások által lakott területek elmaradottak, kulturálatlanok, laposak és unalmasak. Persze a helyzet nagyon sokat változott, de a rossz hírnevet nehezebb elveszíteni, mint a jót. Pittsburgh például még mindig a malomiparáról ismert a legtöbbek szemében, mintha a 10,8 milliárd dollárnyi beruházásai a technológiai és gyógyászati szektorba nem is léteznének. Pedig a városban olyan cégek találhatóak meg, mint a Bayer vagy a Flextronics. Ugyanez a helyzet Buffaloval , mely az autó- és acélipara mellett komoly bioinformatikai bázissal is büszkélkedhet, a lakosok mégis menekülnek.


Forrás: Forbes

A Forbes felmérése szerint - mely az utóbbi évtized idősorait és a múlt évhez viszonyított lakosságot is figyelembe vette - Ohio a legkevésbé kedvelt állam, a városok tízes listáján ugyanis négy is ebben az államban található. A legnagyobb arányú elvándorlás a szintén ohioi Youngstownban volt tapasztalható, amely sosem heverte ki teljesen az acélipar hanyatlását: tavaly a város becsült lakossága 5,4 százalékkal fogyatkozott meg. Dayton szintén a gyárbezárásoktól szenved: a város legnagyobb foglalkoztatója ugyanis tavaly év végéig a General Motors volt. A szintén ohioi Toledoban a munkanélküliség az ország átlag 8,1 százalékával szemben 9,8 százalék, nem csoda, ha aki tud, menekül.

Youngstown mögött a második a michigani Flint lett, mely tavaly ugyan csak 0,3 százalékkal zsugorodott, a 2000. év óta azonban 1,2 százalékkal ment össze. A harmadik a szintén Ohioban található Cleveland, mely dacára a diverzifikált gazdaságának egy év alatt 0,3, hosszabb távon pedig 2,4 százalékát veszítette el a lakosságnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?