19 °C Budapest

Menekülnek az amerikaiak a halott iparvárosokból

2009. március 20. 15:00

Az Egyesült Államok észak-keleti övezetéből évek óta tart a kivándorlás, a válság pedig újabb lökést adott a menekülőknek. A régióban hatalmas a munkanélküliség, ahogy a nagy ipari komplexumok egyre-másra zárnak be.

Az Egyesült Államok ipari övezetét évtizedek óta sújtják különféle válságok. Az első nagy pofon még a hetvenes években érte a területet az acélipar összeomlásakor, a mostani válságban pedig az autóipar ontja magából az elbocsátott dolgozókat. A régióból azonban egy évtizede tart a kivándorlás.

A lemez még mindig a régi: a főleg munkások által lakott területek elmaradottak, kulturálatlanok, laposak és unalmasak. Persze a helyzet nagyon sokat változott, de a rossz hírnevet nehezebb elveszíteni, mint a jót. Pittsburgh például még mindig a malomiparáról ismert a legtöbbek szemében, mintha a 10,8 milliárd dollárnyi beruházásai a technológiai és gyógyászati szektorba nem is léteznének. Pedig a városban olyan cégek találhatóak meg, mint a Bayer vagy a Flextronics. Ugyanez a helyzet Buffaloval , mely az autó- és acélipara mellett komoly bioinformatikai bázissal is büszkélkedhet, a lakosok mégis menekülnek.


Forrás: Forbes

A Forbes felmérése szerint - mely az utóbbi évtized idősorait és a múlt évhez viszonyított lakosságot is figyelembe vette - Ohio a legkevésbé kedvelt állam, a városok tízes listáján ugyanis négy is ebben az államban található. A legnagyobb arányú elvándorlás a szintén ohioi Youngstownban volt tapasztalható, amely sosem heverte ki teljesen az acélipar hanyatlását: tavaly a város becsült lakossága 5,4 százalékkal fogyatkozott meg. Dayton szintén a gyárbezárásoktól szenved: a város legnagyobb foglalkoztatója ugyanis tavaly év végéig a General Motors volt. A szintén ohioi Toledoban a munkanélküliség az ország átlag 8,1 százalékával szemben 9,8 százalék, nem csoda, ha aki tud, menekül.

Youngstown mögött a második a michigani Flint lett, mely tavaly ugyan csak 0,3 százalékkal zsugorodott, a 2000. év óta azonban 1,2 százalékkal ment össze. A harmadik a szintén Ohioban található Cleveland, mely dacára a diverzifikált gazdaságának egy év alatt 0,3, hosszabb távon pedig 2,4 százalékát veszítette el a lakosságnak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.27 06:52
Legtöbbször vérzési rendellenességek, felfázás, folyás, hasi görcsök, fájdalmas együttlét és családt...
coachco  |  2021.09.26 18:00
Ezek az olaszok! Ezek tényleg tudnak valamit! [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.09.24 18:55
Egyből azzal kezdeném, hogy kiegészítem a címet, mert nem csak idézetekre, hanem szakmai mondásokra...
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?