21 °C Budapest

Most érdemes továbbtanulni, később úgyis többet kereshetsz!

Pénzcentrum
2008. augusztus 8. 16:00

Az Economist magazin érdekes összefüggésre hívja fel a figyelmet, ami az okokat végiggondolva nem is annyira meglepő, mégis talán kevesen keresetek még kapcsolatot a két tényező között. Ez pedig a gazdasági konjunktúra, és az MBA képzésre jelentkezők száma közötti összefüggés, vagyis minél inkább bajban van a gazdaság, annál többen adják a fejüket továbbtanulásra.

Úgy tűnik, a gazdaság lanyhulása idején több üzletember is arra adja a fejét, hogy munkátlan napjain tovább élesítse elméjét, és elvégezzen egy MBA programot. Erre utalnak ugyanis az oktatási intézmények jelentkezési adatai, ami rekord magasságokat ér el idén, és várakozásaik szerint jövőre sem lesz ez másként.

Az USA teljes idős képzést nyújtó business schooljainak 77 százaléka ugyanis magasabb kereslettel találta szembe magát idén. Ez persze nem csak a fent említett indokkal magyarázható, hiszen a Kínából, Indiából, és Kelet-Európából évről évre több hallgató érkezik. Létezik azonban még egy racionális érv, ami recesszió idején nagyobb keresletet indukál az MBA képzések iránt, méghozzá az alacsonyabb alternatív költség. Ez a tanulmányok idején kieső fizetés mértékét fejezi ki, ami ilyenkor feltételezhetően alacsonyabb, mintha dübörgő gazdaság idején hagynánk el a munkaerőpiacot.

Kétszámjegyű növekedést könyvelhetett el a jelentkezők számát tekintve például a London Business School, és a New York-i Egyetem MBA szaka is. Akik most kezdik el ezeket a képzéseket, feltételezhetően könnyebben elhelyezkednek majd, mint akik most fejezik be, hiszen nekik most az életben is meg kell tapasztalniuk a közgazdasági tankönyvekből már jól ismert gazdasági összefüggéseket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?