A legjobb befektetés: vegyünk erdőt!

Pénzcentrum
2007. augusztus 30. 14:00

Egy erdő megvétele nem is olyan nagy dolog mint elsőre gondolnánk. Sőt, számos olyan előnye lehet, ami más befektetési formáknak nem, vagy csak sokkal kisebb mértékben. Az örökösödéi illeték elkerülése az egyik ilyen pozitívum...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amellett, hogy hasznos a környezet megóvása szempontjából, arra is jó egy ilyen befektetés, hogy megőrizzük az utódoknak szánt vagyon értékét. Nagy Britanniában fa már két éve birtokunkban van egy erdő, akkor üzleti vagyonnak számít, és adó szempontjából könnyítésre számíthatunk.

Kereskedelmi erdőnek minősül az a terület, ahonnan a fákat piacra dobjuk, és eladjuk. Vagyis az, ha egy telket veszünk néhány fával szabadidős célokra, az valószínűleg nem minősül majd öröklési illeték alól mentesnek. Attól kezdve viszont, hogy egy erdős terület kereskedelmi minősítésűnek számít, minden bevétel ami abból származik, jövedelemadó mentes, és ha esetleg még a terület értéke is növekszik, az nem tartozik a nyereségadó-fizetési kötelezettség alá.

Az elmúlt évben az erdőgazdaság a legjobban jövedelmező eszköz volt 26 százalékos megtérüléssel, a részvények 17 százalékával szemben. Az árak természetesen változnak a terület mérete, elhelyezkedése alapján, de az is megoldás lehet, hogy befektetünk egy erdő alapba.

Ez mindenképpen egy hosszú távú befektetés, ha a fák növekedésére, és kitermelésére szánt időt tekintjük. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kereskedelmi célú erdőség működését irányítani is kell, fenn kell tartani megfelelő állapotát, ki kell termelni a fákat, és azokat értékesíteni kell.

Nagy Britanniában a leginkább a lucfenyőre helyezték a hangsúlyt, ennek 35-40 év kell még megnő, és leginkább építkezéseknél használják. Ez a befektetési forma ezért nagymértékben függ az időtől. Ha viszonylag gyorsan szeretnénk adómentes bevételre szert tenni, akkor olyan területet érdemes vásárolni, ahol a fák már kitermelés előtt állnak. De ha hosszútávra tervezünk, mondjuk nyugdíj bevételeink kiegészítésére, akkor fiatal fákkal teli erdőséget érdemes venni, mert így később juthatunk megfelelő bevételhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

További előnye, hogy a brit Erdőgazdálkodási Bizottság támogatást nyújt a terület fenntartásához, a régi tölgyfa erdők megfelelő minőségének fenntartásához pedig különösen magas összegek járnak.

A faárak nyolc éven keresztül folyamatosan csökkentek a briteknél, de a tavalyi évben újra emelkedni kezdtek, bár még mindig 51 százalékkal alacsonyabbak, mint az 1995 évben elért csúcs, de ez előrevetíti a jelentős profit lehetőségét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?