14 °C Budapest

Az MSZP-sek szerint is elfogadhatatlan a tandíj!

Pénzcentrum
2006. június 28. 10:40

A megkérdezettek 58 százaléka számít változásra az oktatás területén a következő 4 éves ciklusban: 31 százalékuk javulásra, 27 százalékuk romlásra. A felnőtt magyarok 62 százaléka azonban elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási tandíj bevezetését, és az ún. ausztrál modellt, vagyis a tandíj utólagos megfizetését is 57 százalék ellenzi - derül ki a Marketing Centrum még májusban készült felméréséből.A magyarok 58 százaléka változásokra számít az oktatás területén a következő 4 éves ciklusban. A változás irányáról azonban megoszlanak a vélemények: 31 százalék javulásra, 27 százalék pedig romlásra számít. Ez persze pártállásfüggő: míg a szocialista párt támogatóinak 49 százaléka számít javulásra, és csak 9 százalékuk romlásra, addig a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak csupán 19 százaléka számít javulásra és 41 százalékuk romlásra.

A felnőtt magyarok 62 százaléka szerint nem elfogadható a tandíj bevezetése a felsőoktatásban, 27 százalékuk szerint ez elviselhető, de "csupán" 11 százalékuk javasolná ezt a kormánynak, és ebben pártszimpátia és életkor szerint sincs jelentős különbség. Iskolázottság szerint viszont jelentősek a különbségek: az érettségi nélküliek kétharmada számára elfogadhatatlan a tandíjemelés, a diplomások körében viszont "csak" 49 százalék ez az arány, vagyis pont azok ellenzik jobban a tandíj bevezetését, akiket ez kevésbé érinthet. A fővárosiak nagyon másképpen viszonyulnak a tandíjhoz, mint a vidékiek. Minden ötödik budapesti kifejezetten javasolja a kormánynak a tandíj bevezetését, vidéken azonban csak tízből egy ember javasolja ezt, kétharmaduk számára pedig elfogadhatatlan ez az intézkedés. Végül a legérdekesebb hír talán az, hogy a tandíj bevezetéséről nem különbözik az emberek véleménye, aszerint, hogy van-e 18 évesnél fiatalabb gyermekük vagy sem.

Az interjúalanyokkal ismertettük az utólagos tandíjfizetés az ún. ausztrál modell koncepcióját is. A megkérdezettek 57 százaléka még ebben a formájában sem támogatná a tandíjfizetést, de az ellenállás mértéke azért csökkent. A két nagy párt híveinek többsége még így sem támogatja a képzési költségekhez való hozzájárulást, a két kisebb parlamenti párt támogatói körében azonban többségben vannak a támogatók. Az azonnali tandíj megítélésénél nincs számottevő életkori különbség, az utólagos hozzájárulás viszont sokkal elfogadottabb az idősebbek, mint a 18-29 évesek körében. Végül az is figyelemre méltó, hogy a diplomások 51 százaléka elfogadhatónak tartja az utólagos finanszírozást, míg az érettségizettek és az érettségivel nem rendelkezők körében ez az arány csak 36, illetve 35 százalék.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?