31 °C Budapest

Az MSZP-sek szerint is elfogadhatatlan a tandíj!

Pénzcentrum
2006. június 28. 10:40

A megkérdezettek 58 százaléka számít változásra az oktatás területén a következő 4 éves ciklusban: 31 százalékuk javulásra, 27 százalékuk romlásra. A felnőtt magyarok 62 százaléka azonban elfogadhatatlannak tartja a felsőoktatási tandíj bevezetését, és az ún. ausztrál modellt, vagyis a tandíj utólagos megfizetését is 57 százalék ellenzi - derül ki a Marketing Centrum még májusban készült felméréséből.A magyarok 58 százaléka változásokra számít az oktatás területén a következő 4 éves ciklusban. A változás irányáról azonban megoszlanak a vélemények: 31 százalék javulásra, 27 százalék pedig romlásra számít. Ez persze pártállásfüggő: míg a szocialista párt támogatóinak 49 százaléka számít javulásra, és csak 9 százalékuk romlásra, addig a legnagyobb ellenzéki párt támogatóinak csupán 19 százaléka számít javulásra és 41 százalékuk romlásra.

A felnőtt magyarok 62 százaléka szerint nem elfogadható a tandíj bevezetése a felsőoktatásban, 27 százalékuk szerint ez elviselhető, de "csupán" 11 százalékuk javasolná ezt a kormánynak, és ebben pártszimpátia és életkor szerint sincs jelentős különbség. Iskolázottság szerint viszont jelentősek a különbségek: az érettségi nélküliek kétharmada számára elfogadhatatlan a tandíjemelés, a diplomások körében viszont "csak" 49 százalék ez az arány, vagyis pont azok ellenzik jobban a tandíj bevezetését, akiket ez kevésbé érinthet. A fővárosiak nagyon másképpen viszonyulnak a tandíjhoz, mint a vidékiek. Minden ötödik budapesti kifejezetten javasolja a kormánynak a tandíj bevezetését, vidéken azonban csak tízből egy ember javasolja ezt, kétharmaduk számára pedig elfogadhatatlan ez az intézkedés. Végül a legérdekesebb hír talán az, hogy a tandíj bevezetéséről nem különbözik az emberek véleménye, aszerint, hogy van-e 18 évesnél fiatalabb gyermekük vagy sem.

Az interjúalanyokkal ismertettük az utólagos tandíjfizetés az ún. ausztrál modell koncepcióját is. A megkérdezettek 57 százaléka még ebben a formájában sem támogatná a tandíjfizetést, de az ellenállás mértéke azért csökkent. A két nagy párt híveinek többsége még így sem támogatja a képzési költségekhez való hozzájárulást, a két kisebb parlamenti párt támogatói körében azonban többségben vannak a támogatók. Az azonnali tandíj megítélésénél nincs számottevő életkori különbség, az utólagos hozzájárulás viszont sokkal elfogadottabb az idősebbek, mint a 18-29 évesek körében. Végül az is figyelemre méltó, hogy a diplomások 51 százaléka elfogadhatónak tartja az utólagos finanszírozást, míg az érettségizettek és az érettségivel nem rendelkezők körében ez az arány csak 36, illetve 35 százalék.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?