21 °C Budapest

Kirobbanó Magyarország? - Brüsszel visszafogottabban látja

Pénzcentrum
2005. december 21. 14:53

Kirobbanó helyett csupán mérsékelt fejlődést lát a magyar gazdasággal kapcsolatban a legfrissebb adatok alapján az Eurostat, az unió statisztikai hivatala, amennyiben a tegnap közzétett 2004-es, egy főre jutó vásárlóerő-paritásos GDP-növekedési adatokat nézzük uniós, illetve régiós szinten. 2003-ról 2004-re 59.6%-ról 60.4%-ra, azaz 0.8%-ponttal nőtt az uniós átlaghoz viszonyított egy főre jutó

GDP-arányunk. Ez a 10 új EU-tag között a második legkisebb bővülés. Szlovákia ennek csak a felét (0.4%-pontot) produkálta, míg Málta 2.3%-pontos visszaesést. A 10 új EU-tag között az uniós átlaghoz képest a magyar fejlettségi szint az ötödik, Csehország után, de Szlovákia előtt vagyunk.


Az egy főre jutó vásárlóerőparitásos (PPP) GDP-adat a tagállamok fejlettségi szintjének megfelelő összehasonlítására ad lehetőséget, mivel kiszűri az egyes országok közötti eltérő árszintek torzító hatását. A 25 tagállam átlagos fejlettségi szintjét 100-nak véve a magyar 60.4%-os arány hátulról a hatodiknak felel meg.


Amennyiben a 10 új EU-tag között vizsgálódunk, láthatjuk, hogy a középmezőnyben "foglalunk helyet", de minden évben enyhe fejlődés megfigyelhető.


Hasznosabb, ha nem csak az előző évhez viszonyítjuk a fejlődési sebességet, hanem pl. az 5 évvel ezelőttihez (1999). Az ez alapján készített rangsorból látható, hogy toronymagasan Észtország mutatta a legnagyobb fejlődést (+12.5%-pont), de meg kell jegyezni, hogy a balti országok után a magyar 8.4%-pontos növekedés a negyedik legjobb.





12 éves távlatból vizsgálva

Érdemes a külön a visegrádi országokat alaposabban is szemügyre vennünk. 1995-től áll rendelkezésre adatsor, melyből az látszik, hogy hazánk mutatja a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt (közel folyamatos fejlődés). A többi országban a '90-es évek végén, illetve a 2000-es évek elején kisebb-nagyobb megtorpanás mutatkozott.

Az Eurostat a 2005-2007-es időszakra becsléseket is adott, ezeket a piros vonalat követően tüntettük fel. Látható, mint a négy ország vonatkozásában folytatódhat a felzárkózás a következő két évben is, de eltérő sebességben. A hivatal előrejelzése szerint 2007-ben Csehország már az uniós átlag 76.2%-át érheti el, míg Magyarország a 64.6%-át. Szlovákia 58.6%-ra jöhet fel, míg Lengyelország csak minimális fejlődést mutathat és az uniós átlag alig felét érheti el (52.6%).



Kik a leggazdagabbak?

Végül érdemes arra is egy pillantást vetni, hogy hogyan haladtak a már úgy is leggazdagabbnak számító tagállamok a fejlődési folyamatban. Luxemburg a kis területe ellenére toronymagasan vezet, de az igen elterjedt ingázás (szomszédos országokból való átjárás) miatt ez az adat erősen torzítja a képet. Hollandia, Dánia és Belgium inkább stagnált a 2002-2004 közötti időszakban, míg Írország és Ausztria enyhén tovább távolodott az uniós átlagtól - felfelé.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem