21 °C Budapest

Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya

Pénzcentrum
2005. december 20. 14:43

2005. június végén a bruttó államadósságunk a GDP arányában már bőven a maastrichti 60%-os küszöb felett volt (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül). A Magyar Nemzeti Bank tegnap kiadott adatai szerint a 64.6%-os arányszámnál nagyobb probléma az, hogy erőteljesen emelkedik az eladósodottság a csökkenő tendencia helyett. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy a nemzetgazdaság nettó külföldi adóssága a GDP arányában egyre közelebb kerül az 1995-ben tapasztalt szinthez. Érdemes az adósságszámokat több nézőpontból is megvizsgálni. Néhány héttel ezelőtti bővebb elemzésünk az államadósságról a keretekhez képest átfogóbb képet mutatott. 2005.11.30 08:49 Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész?

A félév végi közel 65%-os eladósodottság lényegesen eltér a kormányzati propagandában, illetve célokban szereplő 57-59% körüli szinttől (2004. év végi adat). A kettő közötti különbség döntő része abból adódik, hogy az MNB nem veszi figyelembe a magánnyugdíjpénztári korrekció lehetőségét. Ez még bő egy évig lehetővé teszi az alacsonyabb hiányszámok kimutatását, de érvelésük szerint mire az euró-bevezetés valóban reálissá válik, már régen nem számolhatunk a korrekciós segítséggel. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy már negyedik éve folyamatosan emelkedik a bruttó konszolidált GDP-arányos államadósság.

Az 1995-ös helyzet felé

A nemzetgazdaság (azaz a válallatok, a háztartások és az állam) nettó külföldi adóssága 2005. júniusában nominálisan 24 milliárd eurót (1995-ben 11 mrd EUR), míg a GDP arányában 28.4%-ot tett ki, mely már igen közel van az 1995-ben mért 31.8%-os arányhoz. 5 év alatt mintegy 10%-ponttal nőtt ez az eladósodási kategória, ami igen figyelemre méltó és kedvezőtlen tendencia, melyben természetesen benne van az egyre inkább terjedő devizahitelezés hatása is.

2005. június végén a nemzetgazdaság bruttó devizaadóssága 37 milliárd eurót ért el, ami 62%-kal magasabb, mint 2002. év végén (lokális mélypont). Az igen dinamikus nominális bővülés a GDP-hez mért mutatóban is jól látszik: 2002-höz képest mintegy 10%-pontos emelkedés figyelhető meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mivel a legutóbbi időkben erőteljesen felpörgött az állami szféra devizában való eladósodása, a folyamatok tisztábban látása érdekében ezért érdemes szétbontani a devizaeladósodást külön az államháztartásra és külön a magánszektorra. Az állam bruttó devizaadóssága a 2002-eshez képest 53%-kal 16.1 milliárd euróra ugrott idén június végére, ami a GDP-hez mérten 4%-pontos emelkedésben csapódott le.


Az alábbi ábrán látható, hogy az állami devizaadósság 2002 óta bekövetkezett növekedése ellenére a GDP-hez viszonyított arányszám még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a '90-es évekre jellemző szint. A nemzetgazdaságon belül a magánszektor devizaeladósodása még az államháztartásnál is erőteljesebben bővül.

Többek között a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban egyre intenzívebben hívja fel a figyelmet a devizahitelezés elterjedésének veszélyeire. Egy nagyobb forintgyengülés esetén a törlesztőrészletek megemelkedése a lakossági fogyasztás- és a GDP-növekedés visszaesését okozhatja, illetve esetlegesen a bankrendszer stabilitására is kihathat. Ne feledjük el, hogy míg a vállalatok export- és importügyleteiken keresztül bizonyos értelemben természetes fedezettséggel rendelkeznek a nagyobb árfolyammozgásokkal szemben, addig ez a háztartások döntő többségénél nincs így.

Egyelőre nyoma sincs annak, hogy a figyelmeztetéseknek érdemi hatása lenne a hitelfelvételi adatokra. Bízzunk benne, hogy ezúttal nem saját kárán tanul a magyar...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm