37 °C Budapest

Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya

Pénzcentrum
2005. december 20. 14:43

2005. június végén a bruttó államadósságunk a GDP arányában már bőven a maastrichti 60%-os küszöb felett volt (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül). A Magyar Nemzeti Bank tegnap kiadott adatai szerint a 64.6%-os arányszámnál nagyobb probléma az, hogy erőteljesen emelkedik az eladósodottság a csökkenő tendencia helyett. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy a nemzetgazdaság nettó külföldi adóssága a GDP arányában egyre közelebb kerül az 1995-ben tapasztalt szinthez. Érdemes az adósságszámokat több nézőpontból is megvizsgálni. Néhány héttel ezelőtti bővebb elemzésünk az államadósságról a keretekhez képest átfogóbb képet mutatott. 2005.11.30 08:49 Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész?

A félév végi közel 65%-os eladósodottság lényegesen eltér a kormányzati propagandában, illetve célokban szereplő 57-59% körüli szinttől (2004. év végi adat). A kettő közötti különbség döntő része abból adódik, hogy az MNB nem veszi figyelembe a magánnyugdíjpénztári korrekció lehetőségét. Ez még bő egy évig lehetővé teszi az alacsonyabb hiányszámok kimutatását, de érvelésük szerint mire az euró-bevezetés valóban reálissá válik, már régen nem számolhatunk a korrekciós segítséggel. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy már negyedik éve folyamatosan emelkedik a bruttó konszolidált GDP-arányos államadósság.

Az 1995-ös helyzet felé

A nemzetgazdaság (azaz a válallatok, a háztartások és az állam) nettó külföldi adóssága 2005. júniusában nominálisan 24 milliárd eurót (1995-ben 11 mrd EUR), míg a GDP arányában 28.4%-ot tett ki, mely már igen közel van az 1995-ben mért 31.8%-os arányhoz. 5 év alatt mintegy 10%-ponttal nőtt ez az eladósodási kategória, ami igen figyelemre méltó és kedvezőtlen tendencia, melyben természetesen benne van az egyre inkább terjedő devizahitelezés hatása is.

2005. június végén a nemzetgazdaság bruttó devizaadóssága 37 milliárd eurót ért el, ami 62%-kal magasabb, mint 2002. év végén (lokális mélypont). Az igen dinamikus nominális bővülés a GDP-hez mért mutatóban is jól látszik: 2002-höz képest mintegy 10%-pontos emelkedés figyelhető meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a legutóbbi időkben erőteljesen felpörgött az állami szféra devizában való eladósodása, a folyamatok tisztábban látása érdekében ezért érdemes szétbontani a devizaeladósodást külön az államháztartásra és külön a magánszektorra. Az állam bruttó devizaadóssága a 2002-eshez képest 53%-kal 16.1 milliárd euróra ugrott idén június végére, ami a GDP-hez mérten 4%-pontos emelkedésben csapódott le.


Az alábbi ábrán látható, hogy az állami devizaadósság 2002 óta bekövetkezett növekedése ellenére a GDP-hez viszonyított arányszám még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a '90-es évekre jellemző szint. A nemzetgazdaságon belül a magánszektor devizaeladósodása még az államháztartásnál is erőteljesebben bővül.

Többek között a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban egyre intenzívebben hívja fel a figyelmet a devizahitelezés elterjedésének veszélyeire. Egy nagyobb forintgyengülés esetén a törlesztőrészletek megemelkedése a lakossági fogyasztás- és a GDP-növekedés visszaesését okozhatja, illetve esetlegesen a bankrendszer stabilitására is kihathat. Ne feledjük el, hogy míg a vállalatok export- és importügyleteiken keresztül bizonyos értelemben természetes fedezettséggel rendelkeznek a nagyobb árfolyammozgásokkal szemben, addig ez a háztartások döntő többségénél nincs így.

Egyelőre nyoma sincs annak, hogy a figyelmeztetéseknek érdemi hatása lenne a hitelfelvételi adatokra. Bízzunk benne, hogy ezúttal nem saját kárán tanul a magyar...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?