Eladósodó Magyarország - 1995-öshöz közelít a nettó külföldi teher aránya

Pénzcentrum
2005. december 20. 14:43

2005. június végén a bruttó államadósságunk a GDP arányában már bőven a maastrichti 60%-os küszöb felett volt (magánnyugdíjpénztári korrekció nélkül). A Magyar Nemzeti Bank tegnap kiadott adatai szerint a 64.6%-os arányszámnál nagyobb probléma az, hogy erőteljesen emelkedik az eladósodottság a csökkenő tendencia helyett. Az adatok arra is rávilágítanak, hogy a nemzetgazdaság nettó külföldi adóssága a GDP arányában egyre közelebb kerül az 1995-ben tapasztalt szinthez. Érdemes az adósságszámokat több nézőpontból is megvizsgálni. Néhány héttel ezelőtti bővebb elemzésünk az államadósságról a keretekhez képest átfogóbb képet mutatott. 2005.11.30 08:49 Ha ez így megy tovább... - államcsőd lesz vagy csak pánikkeltés az egész?

A félév végi közel 65%-os eladósodottság lényegesen eltér a kormányzati propagandában, illetve célokban szereplő 57-59% körüli szinttől (2004. év végi adat). A kettő közötti különbség döntő része abból adódik, hogy az MNB nem veszi figyelembe a magánnyugdíjpénztári korrekció lehetőségét. Ez még bő egy évig lehetővé teszi az alacsonyabb hiányszámok kimutatását, de érvelésük szerint mire az euró-bevezetés valóban reálissá válik, már régen nem számolhatunk a korrekciós segítséggel. Az alábbi ábrán jól látszik, hogy már negyedik éve folyamatosan emelkedik a bruttó konszolidált GDP-arányos államadósság.

Az 1995-ös helyzet felé

A nemzetgazdaság (azaz a válallatok, a háztartások és az állam) nettó külföldi adóssága 2005. júniusában nominálisan 24 milliárd eurót (1995-ben 11 mrd EUR), míg a GDP arányában 28.4%-ot tett ki, mely már igen közel van az 1995-ben mért 31.8%-os arányhoz. 5 év alatt mintegy 10%-ponttal nőtt ez az eladósodási kategória, ami igen figyelemre méltó és kedvezőtlen tendencia, melyben természetesen benne van az egyre inkább terjedő devizahitelezés hatása is.

2005. június végén a nemzetgazdaság bruttó devizaadóssága 37 milliárd eurót ért el, ami 62%-kal magasabb, mint 2002. év végén (lokális mélypont). Az igen dinamikus nominális bővülés a GDP-hez mért mutatóban is jól látszik: 2002-höz képest mintegy 10%-pontos emelkedés figyelhető meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a legutóbbi időkben erőteljesen felpörgött az állami szféra devizában való eladósodása, a folyamatok tisztábban látása érdekében ezért érdemes szétbontani a devizaeladósodást külön az államháztartásra és külön a magánszektorra. Az állam bruttó devizaadóssága a 2002-eshez képest 53%-kal 16.1 milliárd euróra ugrott idén június végére, ami a GDP-hez mérten 4%-pontos emelkedésben csapódott le.


Az alábbi ábrán látható, hogy az állami devizaadósság 2002 óta bekövetkezett növekedése ellenére a GDP-hez viszonyított arányszám még mindig lényegesen alacsonyabb, mint a '90-es évekre jellemző szint. A nemzetgazdaságon belül a magánszektor devizaeladósodása még az államháztartásnál is erőteljesebben bővül.

Többek között a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt időszakban egyre intenzívebben hívja fel a figyelmet a devizahitelezés elterjedésének veszélyeire. Egy nagyobb forintgyengülés esetén a törlesztőrészletek megemelkedése a lakossági fogyasztás- és a GDP-növekedés visszaesését okozhatja, illetve esetlegesen a bankrendszer stabilitására is kihathat. Ne feledjük el, hogy míg a vállalatok export- és importügyleteiken keresztül bizonyos értelemben természetes fedezettséggel rendelkeznek a nagyobb árfolyammozgásokkal szemben, addig ez a háztartások döntő többségénél nincs így.

Egyelőre nyoma sincs annak, hogy a figyelmeztetéseknek érdemi hatása lenne a hitelfelvételi adatokra. Bízzunk benne, hogy ezúttal nem saját kárán tanul a magyar...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem