11 °C Budapest

Összeomlik-e az olajpiac - mi lesz a benzinnel?

Pénzcentrum
2005. június 17. 10:00

Ismét rekordszintek közelében kereskednek a nyersolajra a határidős tőzsdéken. Az árszint és a fundamentumok mintha kezdenének azonban szétválni, egy nagy spekulatív buborék sejthető a folyamatok mögött. Az utóbbi évek energiaigényének növekedésében meghatározó szerepet játszott a délkelet-ázsiai országok, elsősorban Kína keresletének növekedése. A Morgan Stanley (MS) számításai szerint a 2001 és 2004 között bekövetkezett növekedés mintegy 37%-ért Kína volt felelős önmagában. Ami azonban figyelmeztető, hogy Kína olajimportja 2005 első öt hónapjában 1.2%-kal esett vissza.

A MS szerint több figyelmeztető jel is van a fundamentumok oldaláról, mely ellentétesen értelmezhető a piaci árfolyamok alakulásával. Egyrészt a már említett kereslet csökkenés Kína részéről. Emellett az amerikai készletek is nőttek, az első negyedévben a bővülés 6.4%-ot tett ki. Az említett adatok ellenére az első öt hónapban az árszint mintegy 46%-kal volt magasabb mint egy évvel korábban. Andy Xie, a MS elemzője szerint ez egy okkal magyarázható, rengeteg a spekulatív a pozíció a piacon. Ha azonban egyszer elindul a lavina, akkor könnyen mindent betemethet, nagy piaci összeomlás várható.

A globális gazdasági ciklus túljutott a növekedési csúcson, ugyanakkor az érdemi lassulás, az esetleges recesszió még messze lehet. A továbbra is robosztus növekedés még támaszt adhat az olajáraknak, ugyanakkor az év vége felé ez a "biztonság" egyre gyengébb lehet, az olajbuborék kipukkanhat. Xie szerint a folyamatot Kína olajimportjának érezhetőbb visszaesése okozhatja majd, melynek jelei most is érezhetők.

A BP számításai szerint a világ energiafelhasználása 2004-ben 4.3%-kal, 2003-ban 3.3%-kal, 2002-ben 3.4%-kal nőtt. 1990 és 2001 között a növekedés éves átlagban mindössze 1.9% volt. A 2001 és 2004 közötti időszakban a növekedés mintegy 52%-a származott Kína hatalmas energiaéhségének duzzadásából. Az olajat külön nézve a tendenciák hasonlók, itt a növekedés 37%-áért felel Kína.

Mi az, ami a kínai olajkeresletet fékezheti? Először is a gazdasági növekedés ütemének mérséklődése, a gazdasági ciklus változása. Feltehetően a kínai gazdaság jelentősen nem fékeződik be, de a bővülés üteme mérséklődhet a következő negyedévekben. A másik tényező más energiaforrások nagyobb mértékű és hatékonyabb kihasználása. Tavaly Kínában jelentős hiány volt elektromos energiából, ezek a kapacitások idénre felzárkózhatnak az igényekhez (alapvetően szén alapú). Ezzel párhuzamosan az olaj iránti kereslet mérséklődhet. Érdekes megemlíteni, hogy míg a kínai ipar 16.3%-kal bővült az első öt hónapban, addig az olajkereslet csökkent.

Az olajárak növekedésével egyre több energiaforrás feltárása lehet jövedelmező. Ide tartoznak bizonyos szénbányák, földgázmezők. Sok olyan található ezekből Kínában, melyeket 20-25 USD/hordó olajárnál már érdemes kiaknázni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kínai kormány egyre több kedvezménnyel és ösztönzővel igyekszik elérni az energiatakarékoskodást. Ez vonatkozik a termelésre, de a mindenapi életre is. Az energiaigény növekedését ez is fékezheti.

Érdemes még egy tényezőre felhívni a figyelmet. Az olaj ára dollárban jegyzett. A nem dollárgazdaságok számára a dollárban drágább olaj is olcsóbb lehet, tehát az ár emelkedése önmagában nem kellene, hogy keresletfékező legyen. Ha azonban megnézzük az árfolyamokat, épp ennek ellenkezője történik. A dollár erősödik, az olajár ennek ellenére mégsem csökken. Xie szerint ez is azt bizonyítja, hogy a spekulatív pozíciók mesterségesen tartják magasan az árszintet.

A globális gazdasági ciklus fordulása, a kínai gazdaság állapota, az alternatív energiaforrások kiaknázása és használata tehát meghatározó lehet a további áralakulás szempontjából. Xie szerint ha megindul a spekulatív pozíciók likvidálása, azzal a piac nem várt mélypontra süllyedhet. Az olcsóbb nyersolaj természetesen a mindennapi életben használt származékok, így a benzin árszintjét is csökkentené.


HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm