Összeomlik-e az olajpiac - mi lesz a benzinnel?

Pénzcentrum
2005. június 17. 10:00

Ismét rekordszintek közelében kereskednek a nyersolajra a határidős tőzsdéken. Az árszint és a fundamentumok mintha kezdenének azonban szétválni, egy nagy spekulatív buborék sejthető a folyamatok mögött. Az utóbbi évek energiaigényének növekedésében meghatározó szerepet játszott a délkelet-ázsiai országok, elsősorban Kína keresletének növekedése. A Morgan Stanley (MS) számításai szerint a 2001 és 2004 között bekövetkezett növekedés mintegy 37%-ért Kína volt felelős önmagában. Ami azonban figyelmeztető, hogy Kína olajimportja 2005 első öt hónapjában 1.2%-kal esett vissza.

A MS szerint több figyelmeztető jel is van a fundamentumok oldaláról, mely ellentétesen értelmezhető a piaci árfolyamok alakulásával. Egyrészt a már említett kereslet csökkenés Kína részéről. Emellett az amerikai készletek is nőttek, az első negyedévben a bővülés 6.4%-ot tett ki. Az említett adatok ellenére az első öt hónapban az árszint mintegy 46%-kal volt magasabb mint egy évvel korábban. Andy Xie, a MS elemzője szerint ez egy okkal magyarázható, rengeteg a spekulatív a pozíció a piacon. Ha azonban egyszer elindul a lavina, akkor könnyen mindent betemethet, nagy piaci összeomlás várható.

A globális gazdasági ciklus túljutott a növekedési csúcson, ugyanakkor az érdemi lassulás, az esetleges recesszió még messze lehet. A továbbra is robosztus növekedés még támaszt adhat az olajáraknak, ugyanakkor az év vége felé ez a "biztonság" egyre gyengébb lehet, az olajbuborék kipukkanhat. Xie szerint a folyamatot Kína olajimportjának érezhetőbb visszaesése okozhatja majd, melynek jelei most is érezhetők.

A BP számításai szerint a világ energiafelhasználása 2004-ben 4.3%-kal, 2003-ban 3.3%-kal, 2002-ben 3.4%-kal nőtt. 1990 és 2001 között a növekedés éves átlagban mindössze 1.9% volt. A 2001 és 2004 közötti időszakban a növekedés mintegy 52%-a származott Kína hatalmas energiaéhségének duzzadásából. Az olajat külön nézve a tendenciák hasonlók, itt a növekedés 37%-áért felel Kína.

Mi az, ami a kínai olajkeresletet fékezheti? Először is a gazdasági növekedés ütemének mérséklődése, a gazdasági ciklus változása. Feltehetően a kínai gazdaság jelentősen nem fékeződik be, de a bővülés üteme mérséklődhet a következő negyedévekben. A másik tényező más energiaforrások nagyobb mértékű és hatékonyabb kihasználása. Tavaly Kínában jelentős hiány volt elektromos energiából, ezek a kapacitások idénre felzárkózhatnak az igényekhez (alapvetően szén alapú). Ezzel párhuzamosan az olaj iránti kereslet mérséklődhet. Érdekes megemlíteni, hogy míg a kínai ipar 16.3%-kal bővült az első öt hónapban, addig az olajkereslet csökkent.

Az olajárak növekedésével egyre több energiaforrás feltárása lehet jövedelmező. Ide tartoznak bizonyos szénbányák, földgázmezők. Sok olyan található ezekből Kínában, melyeket 20-25 USD/hordó olajárnál már érdemes kiaknázni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kínai kormány egyre több kedvezménnyel és ösztönzővel igyekszik elérni az energiatakarékoskodást. Ez vonatkozik a termelésre, de a mindenapi életre is. Az energiaigény növekedését ez is fékezheti.

Érdemes még egy tényezőre felhívni a figyelmet. Az olaj ára dollárban jegyzett. A nem dollárgazdaságok számára a dollárban drágább olaj is olcsóbb lehet, tehát az ár emelkedése önmagában nem kellene, hogy keresletfékező legyen. Ha azonban megnézzük az árfolyamokat, épp ennek ellenkezője történik. A dollár erősödik, az olajár ennek ellenére mégsem csökken. Xie szerint ez is azt bizonyítja, hogy a spekulatív pozíciók mesterségesen tartják magasan az árszintet.

A globális gazdasági ciklus fordulása, a kínai gazdaság állapota, az alternatív energiaforrások kiaknázása és használata tehát meghatározó lehet a további áralakulás szempontjából. Xie szerint ha megindul a spekulatív pozíciók likvidálása, azzal a piac nem várt mélypontra süllyedhet. Az olcsóbb nyersolaj természetesen a mindennapi életben használt származékok, így a benzin árszintjét is csökkentené.


HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?