3 °C Budapest

Ecostat: optimisták a nagyvállalatok - 1.5 éves mélyponton a kkv konjunktúra-index

Pénzcentrum
2005. április 29. 07:40

Az ECOSTAT "TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe" 2005 áprilisában 54 százalékra csökkent az előző havi 55 százalékról és megegyezik a mutató februári értékével. A hazai nagyvállalatok kissé meglepő módon az optimista várakozásaikat a tartósnak ígérkező világgazdasági fellendülésre és javuló versenyképességére alapozzák. A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe áprilisban kismértékben csökkent, értéke másfél éves visszatekintésben a legalacsonyabb, 45,9 százalék (március: 47.3 százalék). A hazai vállalatok üzleti bizalmi trendje több mint fél évig alig változott. A mutató fokozatos ez évi csökkenése negatív irányú tendencia-változás kezdetét jelentheti, ami a makrogazdaságban regisztrált, várakozásoktól elmaradó teljesítményadatokkal hozható összefüggésbe. A magyar gazdasági folyamatok 2005. évi változásán érezhető a globális fejlődés lassulása, a világkereskedelem ütemmérséklődése. Az év hátralévő részében a termelés és a kivitel mérsékelt ütemű bővülésével számol az Ecostat, a kutatóintézet éves GDP-prognózisa 3.9% a tavalyi 4% után.

Az utóbbi tizenegy hónap bizalmi indexei a szektor kiegyensúlyozott gazdasági várakozásait jelzik és a reálgazdaság kedvező teljesítményét valószínűsítik. A pozitív várakozások trendvonala az utóbbi hónapokban megtörni látszik, ebből következően a növekedés folytatódik, üteme azonban várhatóan mérsékeltebb lesz az előző évinél.

A hazai multinacionális vállalatok rövid távú gazdasági várakozásait 2005 második felére optimizmus jellemzi, a cégek többsége derűlátóan értékeli mind a nemzetgazdaság, mind saját cége fejlődési esélyeit. A nagyvállalatok körében a korábbinál kedvezőbb a külföldi kereslet megítélése. Eszerint stabilitásban, illetve élénkülésben bízik a nagyvállalatok 96 százaléka, gyengébb keresleti viszonyoktól tart 4 százalékuk. A nagyvállalatok számára kedvező konjunkturális helyzet fennmaradására utal, hogy a TOP-100 kör 59 százaléka a következő fél évben stabil exportpiaci lehetőségekkel, egyharmaduk javuló értékesítéssel számol külföldön. Az áprilisi előrejelzés fél éven belül a legkedvezőbb, különösen a pesszimista válaszok aránya alacsony, 8 százalék.


A belföldi kereslet fél éven belüli élénkülésével számol a cégek 26 százaléka, szinten maradására 63 százalékuk számít. 2005 második felében változatlan belföldi értékesítési lehetőségeket feltételez a nagyvállalatok több mint a fele. Az optimista illetve pesszimista válaszok megoszlása 22-22 százalék.

Példátlanul magas beruházási aktivitás

Az export-orientált nagyvállalati kör rövid távú fejlesztési elkötelezettségét összegző mutató március-áprilisban emelkedett, a havi indexek tendenciája tíz hónapja javuló. 2005 áprilisában a hazai multinacionális vállalatok beruházási aktivitása erősödött, a fejlesztési tervekkel rendelkező cégek aránya 64 százalék. Az év első harmadában az indexek átlagértéke 62 százalék, két éves visszatekintésben példátlanul magas.

Az erősödő beruházási aktivitás összefügg a felvevő piacok bővülésével, valamint a piaci verseny élesedésével támasztott növekvő minőségi és korszerűségi igényekkel.2005-ben az európai külpiaci kereslet némi lanyhulása miatt azonban a fejlesztések üteme mérséklődhet, a vállalati beruházások szolidabb bővülésével lehet számolni, amelyek többsége a korszerűség növelését fogja szolgálni.

A nagyvállalatok előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 4,5 százalék lesz, szemben az Ecostat 3.9%-os eves átlagos inlfációs prognózisával. A decemberre vonatkozó nagyvállalati inflációs előrejelzés év eleje óta folyamatosan csökken, áprilisban 4,2 százalék. Jelentősen csökkent a nagyvállalati kör éves értékesítési árprognózisa, az előző havi 3,6 százalék után legutóbb 2,9 százalékra korrigáltak a cégek.

Áprilisban a hazai kis- és középvállalatok fél éves gazdasági várakozásai borúlátóbbak, mint az első negyedévben voltak. A makro- és mikroszinten várhatóan szűkülő mozgásteret a reálgazdaság első negyedévi gyengélkedése, a növekedési ütemek lassulása idézi elő. Az utóbbi hónapokban a magyar gazdaság nemzetközi megítélése meglehetősen ellentmondásos.

Meghatározó külkereskedelmi partnereink fejlődési kilátásai nem túl kedvezőek, jelentős felvevőpiacaink bővülésével rövid távon nem lehet reálisan számolni. 2004-ben a reáljövedelem mérsékelt növekedése miatt a lakossági fogyasztás mindössze 2,8 százalékkal bővült. Idén a kormány egyensúly javító törekvései továbbra is szerény, a tavalyit valamivel meghaladó reáljövedelem emelkedést tesznek lehetővé, így az év egészében a fogyasztás 3,2 százalékos bővülésével számolunk. A KKV szektor belföldi piaci kilátásait az éles versenyben való helytállásuk határozza meg.


Éves csúcson a pesszimizmus

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A következő fél évben nemzetgazdasági szinten a feltételek és az eredmények kismértékű javulását reméli a cégek 28 százaléka, változatlanságot vár 38 százalékuk. Az ország gazdasági helyzetének romlásával több, mint egyharmaduk számol, ez egy éves visszatekintésben a legmagasabb arány.

Saját vállalkozásuk fejlődési kilátásait a korábbinál mérsékeltebb optimizmussal értékelik a cégek. E szerint vállalkozása helyzetét kismértékben javulónak tartja a vállalkozások 29 százaléka, változatlannak 42 százalékuk. A pesszimista válaszok aránya csökkent, értéke 29 százalék.

A KKV szektor visszafogottabb derűlátását támasztja alá, hogy a teljesítménynövelés lehetőségével számoló cégek aránya áprilisban több mint tíz százalékponttal 26 százalékra csökkent, éves összehasonlításban negatív rekordot ért el.

Még egy évvel a csatlakozás is aggodalmak

Egy évvel Magyarország uniós csatlakozása után piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától a vállalatok egynegyede tart. Új tőkeerős versenytárs megjelenését működési területén a KKV-k viszonylag magas aránya, 39 százaléka valószínűsíti. Az ország uniós tagságának egy éves tapasztalatai alapján látható, hogy a csatlakozás, a hazai vállalatok szűk körét érinti kedvezően. Rövid távon a cégek többsége az új versenyhelyzet kihívásaival szembekerülve korábbi piaci pozíciói gyengülését éli meg.

A beszállítói lehetőségek megítélése év eleje óta romlik. Áprilisban a nagyvállalatokkal rövid távon kiépíthető gazdasági együttműködés lehetőségében mindössze a cégek egyötöde bizakodik. A kis- és középvállalatok előrejelzése szerint a termelési feltételekben ebben az évben pozitív változás már nem várható.

A belföldi értékesítés lehetőségének megítélése borúlátóbb. Hat hónapon belül stabil hazai piacokat feltételez a cégek 54 százaléka, gyengébb kereslettel számol 34 százalékuk. A lakossági fizetőképes kereslet kismértékű bővülését éven belül a legkevesebben várják, optimizmus a cégek egytizedét jellemzi.

A külpiaci értékesítés bővülésével a cégek 14 százaléka, változatlanságával 66 százalékuk számol. A külső piacok szűkülését egyötödük feltételezi.

A rendelkezésre álló makrogazdasági tendenciák szerint az utolsó fél évben a gazdálkodó szféra beruházási aktivitása fokozatosan gyengül. A múlt év első háromnegyedében regisztrált dinamikus fejlesztés-növekedéshez a KKV szektor a maga szerényebb lendületével hozzájárult. Túljutva a konjunktúra csúcspontján, a mérsékelten bővülő értékesítési lehetőségekre és a növekvő kihasználatlan kapacitásokra figyelemmel az új beruházások indítása egyelőre sok vállalkozásnál elveszítette időszerűségét. Áprilisban a KKV szektor beruházási szándéka gyengült, fél éven belül a cégek 41 százaléka tervezi technológiai fejlesztés indítását. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya alig változik, részesedésük 52 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is wh...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?