11 °C Budapest

Ecostat: optimisták a nagyvállalatok - 1.5 éves mélyponton a kkv konjunktúra-index

Pénzcentrum
2005. április 29. 07:40

Az ECOSTAT "TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe" 2005 áprilisában 54 százalékra csökkent az előző havi 55 százalékról és megegyezik a mutató februári értékével. A hazai nagyvállalatok kissé meglepő módon az optimista várakozásaikat a tartósnak ígérkező világgazdasági fellendülésre és javuló versenyképességére alapozzák. A kis- és középvállalati konjunktúra-indexe áprilisban kismértékben csökkent, értéke másfél éves visszatekintésben a legalacsonyabb, 45,9 százalék (március: 47.3 százalék). A hazai vállalatok üzleti bizalmi trendje több mint fél évig alig változott. A mutató fokozatos ez évi csökkenése negatív irányú tendencia-változás kezdetét jelentheti, ami a makrogazdaságban regisztrált, várakozásoktól elmaradó teljesítményadatokkal hozható összefüggésbe. A magyar gazdasági folyamatok 2005. évi változásán érezhető a globális fejlődés lassulása, a világkereskedelem ütemmérséklődése. Az év hátralévő részében a termelés és a kivitel mérsékelt ütemű bővülésével számol az Ecostat, a kutatóintézet éves GDP-prognózisa 3.9% a tavalyi 4% után.

Az utóbbi tizenegy hónap bizalmi indexei a szektor kiegyensúlyozott gazdasági várakozásait jelzik és a reálgazdaság kedvező teljesítményét valószínűsítik. A pozitív várakozások trendvonala az utóbbi hónapokban megtörni látszik, ebből következően a növekedés folytatódik, üteme azonban várhatóan mérsékeltebb lesz az előző évinél.

A hazai multinacionális vállalatok rövid távú gazdasági várakozásait 2005 második felére optimizmus jellemzi, a cégek többsége derűlátóan értékeli mind a nemzetgazdaság, mind saját cége fejlődési esélyeit. A nagyvállalatok körében a korábbinál kedvezőbb a külföldi kereslet megítélése. Eszerint stabilitásban, illetve élénkülésben bízik a nagyvállalatok 96 százaléka, gyengébb keresleti viszonyoktól tart 4 százalékuk. A nagyvállalatok számára kedvező konjunkturális helyzet fennmaradására utal, hogy a TOP-100 kör 59 százaléka a következő fél évben stabil exportpiaci lehetőségekkel, egyharmaduk javuló értékesítéssel számol külföldön. Az áprilisi előrejelzés fél éven belül a legkedvezőbb, különösen a pesszimista válaszok aránya alacsony, 8 százalék.


A belföldi kereslet fél éven belüli élénkülésével számol a cégek 26 százaléka, szinten maradására 63 százalékuk számít. 2005 második felében változatlan belföldi értékesítési lehetőségeket feltételez a nagyvállalatok több mint a fele. Az optimista illetve pesszimista válaszok megoszlása 22-22 százalék.

Példátlanul magas beruházási aktivitás

Az export-orientált nagyvállalati kör rövid távú fejlesztési elkötelezettségét összegző mutató március-áprilisban emelkedett, a havi indexek tendenciája tíz hónapja javuló. 2005 áprilisában a hazai multinacionális vállalatok beruházási aktivitása erősödött, a fejlesztési tervekkel rendelkező cégek aránya 64 százalék. Az év első harmadában az indexek átlagértéke 62 százalék, két éves visszatekintésben példátlanul magas.

Az erősödő beruházási aktivitás összefügg a felvevő piacok bővülésével, valamint a piaci verseny élesedésével támasztott növekvő minőségi és korszerűségi igényekkel.2005-ben az európai külpiaci kereslet némi lanyhulása miatt azonban a fejlesztések üteme mérséklődhet, a vállalati beruházások szolidabb bővülésével lehet számolni, amelyek többsége a korszerűség növelését fogja szolgálni.

A nagyvállalatok előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos növekedése 4,5 százalék lesz, szemben az Ecostat 3.9%-os eves átlagos inlfációs prognózisával. A decemberre vonatkozó nagyvállalati inflációs előrejelzés év eleje óta folyamatosan csökken, áprilisban 4,2 százalék. Jelentősen csökkent a nagyvállalati kör éves értékesítési árprognózisa, az előző havi 3,6 százalék után legutóbb 2,9 százalékra korrigáltak a cégek.

Áprilisban a hazai kis- és középvállalatok fél éves gazdasági várakozásai borúlátóbbak, mint az első negyedévben voltak. A makro- és mikroszinten várhatóan szűkülő mozgásteret a reálgazdaság első negyedévi gyengélkedése, a növekedési ütemek lassulása idézi elő. Az utóbbi hónapokban a magyar gazdaság nemzetközi megítélése meglehetősen ellentmondásos.

Meghatározó külkereskedelmi partnereink fejlődési kilátásai nem túl kedvezőek, jelentős felvevőpiacaink bővülésével rövid távon nem lehet reálisan számolni. 2004-ben a reáljövedelem mérsékelt növekedése miatt a lakossági fogyasztás mindössze 2,8 százalékkal bővült. Idén a kormány egyensúly javító törekvései továbbra is szerény, a tavalyit valamivel meghaladó reáljövedelem emelkedést tesznek lehetővé, így az év egészében a fogyasztás 3,2 százalékos bővülésével számolunk. A KKV szektor belföldi piaci kilátásait az éles versenyben való helytállásuk határozza meg.


Éves csúcson a pesszimizmus

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő fél évben nemzetgazdasági szinten a feltételek és az eredmények kismértékű javulását reméli a cégek 28 százaléka, változatlanságot vár 38 százalékuk. Az ország gazdasági helyzetének romlásával több, mint egyharmaduk számol, ez egy éves visszatekintésben a legmagasabb arány.

Saját vállalkozásuk fejlődési kilátásait a korábbinál mérsékeltebb optimizmussal értékelik a cégek. E szerint vállalkozása helyzetét kismértékben javulónak tartja a vállalkozások 29 százaléka, változatlannak 42 százalékuk. A pesszimista válaszok aránya csökkent, értéke 29 százalék.

A KKV szektor visszafogottabb derűlátását támasztja alá, hogy a teljesítménynövelés lehetőségével számoló cégek aránya áprilisban több mint tíz százalékponttal 26 százalékra csökkent, éves összehasonlításban negatív rekordot ért el.

Még egy évvel a csatlakozás is aggodalmak

Egy évvel Magyarország uniós csatlakozása után piaci pozícióit megingató verseny kialakulásától a vállalatok egynegyede tart. Új tőkeerős versenytárs megjelenését működési területén a KKV-k viszonylag magas aránya, 39 százaléka valószínűsíti. Az ország uniós tagságának egy éves tapasztalatai alapján látható, hogy a csatlakozás, a hazai vállalatok szűk körét érinti kedvezően. Rövid távon a cégek többsége az új versenyhelyzet kihívásaival szembekerülve korábbi piaci pozíciói gyengülését éli meg.

A beszállítói lehetőségek megítélése év eleje óta romlik. Áprilisban a nagyvállalatokkal rövid távon kiépíthető gazdasági együttműködés lehetőségében mindössze a cégek egyötöde bizakodik. A kis- és középvállalatok előrejelzése szerint a termelési feltételekben ebben az évben pozitív változás már nem várható.

A belföldi értékesítés lehetőségének megítélése borúlátóbb. Hat hónapon belül stabil hazai piacokat feltételez a cégek 54 százaléka, gyengébb kereslettel számol 34 százalékuk. A lakossági fizetőképes kereslet kismértékű bővülését éven belül a legkevesebben várják, optimizmus a cégek egytizedét jellemzi.

A külpiaci értékesítés bővülésével a cégek 14 százaléka, változatlanságával 66 százalékuk számol. A külső piacok szűkülését egyötödük feltételezi.

A rendelkezésre álló makrogazdasági tendenciák szerint az utolsó fél évben a gazdálkodó szféra beruházási aktivitása fokozatosan gyengül. A múlt év első háromnegyedében regisztrált dinamikus fejlesztés-növekedéshez a KKV szektor a maga szerényebb lendületével hozzájárult. Túljutva a konjunktúra csúcspontján, a mérsékelten bővülő értékesítési lehetőségekre és a növekvő kihasználatlan kapacitásokra figyelemmel az új beruházások indítása egyelőre sok vállalkozásnál elveszítette időszerűségét. Áprilisban a KKV szektor beruházási szándéka gyengült, fél éven belül a cégek 41 százaléka tervezi technológiai fejlesztés indítását. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya alig változik, részesedésük 52 százalék.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm