Felborulhat-e idén a "komp" - mit hoz 2005 a befektetőknek? Beszélgetés Szabó Lászlóval, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatójával

Pénzcentrum
2005. március 7. 10:09

Klikk a képre!"Széllel szemben is lehet" címmel négy évvel ezelőtt olvashatták olvasóink két részes interjúnkat az azt követő évben az "Év Alapkezelő"-jének választott Szabó Lászlóval, a Concorde Alapkezelő Rt. vezérigazgatójával. A beszélgetés óta eltelt négy évben a hazai értékpapírpiacot figyelemmel követők mélységeket és magasságokat egyaránt tapasztalhattak, s maga a befektetési alap piac is hatalmas felfutáson, majd komoly visszaesésen ment keresztül. Mi történt a Concorde Alapkezelővel az elmúlt években, milyen tervei vannak a jövőre vonatkozóan, s nem utolsósorban mit vár a részvény-, kötvény- és forint piactól az idei évben Szabó László, a piac által is elismerten egyik legsikeresebb hazai intézményi befektető?




Portfolio: Milyen éve volt tavaly az alapkezelő piacnak és a Concorde Alapkezelőnek?

Szabó László: A Concorde Alapkezelő által kezelt vagyon 45 százalékos növekedés révén 2004 végére meghaladta a 70 milliárd forintot. Ezzel a nagyságrenddel nagyjából a nagy hálózattal, de csoporton belül nyugdíjpénztárral nem rendelkező banki vagyonkezelők szintjén mozgunk, amelyet jó eredménynek tartunk tekintettel arra, hogy értékesítési hálózat nélkül, egy irodából végezzük tevékenységünket. Ezt a hátrányunkat csakis jó hozamokkal tudjuk ellensúlyozni.
Több mint tíz éve végezzük a vagyonkezelést, s úgy érezzük "lassan leesik" a piacnak, hogy lelkesen és eredményesen dolgozunk. Nem túl gyors tempó, de a tendencia bíztató. Ami ennél fontosabb és talán elgondolkodtató, hogy lényegében az egyetlen jelentős méretű független vagyonkezelő cég vagyunk Magyarországon.

Speciális adottságaink - szolgáltatásainkat elsősorban professzionális intézmények számára végezzük - révén ebből csak kisebb részt képviselnek a nagyobb nyilvánosságot kapó befektetési alapok, de az ott elért 33 százalékos bővülésre is büszkék vagyunk, főleg annak a tükrében, hogy mi történt az alapok piacán. Ott ugyanis 2004 folyamán megtört az alapok nettó eszközértékének dinamikus növekedése, az állampapírpiac összeomlása negatívan hatott a leglényegesebb eszközcsoport, a kötvényalapok népszerűségére. Mivel a kötvényalapok nettó eszközértéke az év folyamán 150 milliárd forinttal csökkent, az év nagy részében alacsonyabb volt a magyarországi alapokban befektetett össztőke, mint az év elején.

P.: Mit vársz a 2005-ös évtől?

Sz.L.:
A 2005-ös évtől azt várjuk, hogy az alapok piaca jelentősen bővülni fog. Jellemzően az elmúlt hónapok teljesítménye határozza meg az alapokba beáramló pénzek mértékét. A 2004 utolsó és 2005 első hónapjai nagyon jók voltak teljesítmény tekintetében, a múltbéli hozamok pedig vonzóak a befektetők számára. A Concorde esetében az első két hónapban 20%-kal nőtt a befektetési alapokban lévő vagyon. Ez a tendencia természetesen más alapkezelőknél is megfigyelhető.

P.: Mely alap típusokban látsz piaci átlagot meghaladó eszközérték növekedést az idei év hátralévő részében?

Sz.L.:
A radikális részvénypiaci mozgások miatt nyilvánvalóan a részvényalapok nettó eszközértéke növekedik a legmarkánsabban. Részben az árfolyamnyereség miatt, részben pedig azért, mert a kimagaslóan magas hozamok "lépesmézként" vonzzák a befektetőket.
Mi ugyanakkor a hozzánk érkező ügyfeleknek folyamatosan a diverzifikáció és a több lábon állás fontosságát hangsúlyozzuk. Bár talán a jó hozamok azok, amelyek becsalogatják az irodánkba az ügyfeleket, nagyon fontosnak tartjuk elmondani, hogy függetlenül attól, hogy mit gondolnak a következő egy-két hónaptól, egy hosszú távú és kiegyensúlyozott befektetési politikát kellene követniük. Alapcsaládunk kész arra, hogy általuk az adott befektető számára optimalizált befektetési portfoliót ki lehessen alakítani.

P.: Segítitek-e az ügyfeleiteket valamilyen módon az egyes alapjaitok közötti eligazodásban, mikor, milyen arányban váltsanak az egyes alaptípusok között?

Sz.L.:
Nem hiszek abban, hogy a befektetők tökéletes időzítéssel tudnak ugrálni a különböző befektetési instrumentumok között. Ha megnézzük az alapokba áramló pénz általános tendenciáit, az tűnik ki a számokból, hogy amikor olcsó egy adott befektetési eszköz, az ilyen típusú alap befektetési jegyeit a befektetők inkább eladják (lásd olcsó kötvényalapok eladása 2004-ben), és amikor egy instrumentum felértékelődik és visszamenőlegesen jó hozamokat mutat, akkor megnő az iránta való kereslet. Ez azt mutatja, hogy az átlagos befektető inkább a már jó piaci teljesítményt nyújtó, így egy kicsit megdráguló alapokat favorizálja. Ez a hosszú évek óta a világ sok országában egyértelműen megfigyelhető tendencia azt bizonyítja, hogy a befektetőknek az időzítési képessége "nem mondható kivételesen jónak". Ha elfogadjuk a hosszú évek statisztikáiból adódó igazságot, akkor a mi megközelítésünk a helyes, amikor próbálunk az ügyfeleinkkel minél többet beszélni egy befektetési portfolió kialakításának szükségességéről. Sokkal inkább olyan diverzifikált portfoliót ajánlunk nekik, ami az ő hosszú távú kockázatviselő képességükkel konform, s nem arra biztatjuk, hogy próbálja meg kitalálni melyik eszközcsoport fog a legjobban teljesíteni a következő három hónapban. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a mi ügyfeleink (és általában az alapokat vásároló befektetők) nem tőzsdei spekulánsok, azaz kis kockázat mellett a piacot kevésbé szorosan követve próbálnak meg hosszútávon érdemleges reálhozamot elérni.

P.: A befektetések diverzifikációjáról beszélve mi a véleményed a földrajzi diverzifikációról. Milyen lehetőséget tudtok kínálni azoknak a befektetőknek, akik nem kizárólag magyar értékpapírokban akarják tartani megtakarításaikat?

Sz.L.:
Van egy nemzetközi alapunk, amely egy world index alapján fektet be, tehát a világ részvénytőzsdéinek a kapitalizációja alapján van súlyozva. Általa elég könnyen és olcsón követhető a világ részvénypiacain devizában elérhető átlagos hozam. De a vagyonkezelt ügyfeleink részére nem csak saját termékeket veszünk, hanem lehetőségünk van bármilyen más befektetési eszköz megvételére. Néha szoktunk ezzel is élni. Köthetünk határidős vagy opciós ügyleteket a magyar tőzsdén éppúgy, mint a kinti tőzsdéken. Erre mind a szerződéses lehetőségeink, mind a tárgyi és szellemi infrastruktúra adott. Az elmúlt években ugyanakkor nem preferáltuk ezeket a befektetéseket, mert bíztunk a forint erejében és a hihetetlenül magas magyar reálkamatszint kihagyhatatlan volt. Lassan - vagy talán nem is annyira lassan - ez a helyzet változik. Összetettebb, színesebb portfoliókat látok magam előtt a következő években.

P.: Milyen összeget kell betenni egy ügyfélnek a Concorde alapokba ahhoz, hogy segítsétek a befektetési döntésében?

Sz.L.:
Bárkinek, aki megkérdezi a véleményünket, segítünk. Nem szoktuk megkérdezni, hogy éppen mennyi pénzt fizetett be a pénztárba 5 perccel korábban.

P.: A befektetési alapok menedzselésén túl foglalkoztok-e privát vagyonkezeléssel?

Sz.L.:
Ügyfeleinknek két típusú szolgáltatást nyújtunk. Egyrészt akár 10 Ft-tal is lehet Concorde-os alapok befektetési jegyeit vásárolni, másrészt az 50 millió Ft feletti összeggel rendelkező ügyfelek választhatnak egy ún. magán portfoliókezelési szolgáltatást. Természetesen ez utóbbihoz egy sokkal-sokkal alaposabb ügyfélkiszolgálás tartozik, mintha valaki csak megveszi az alapok befektetési jegyeit, de az alapcsaládunk segítségével, illetve a privát portfoliókezelés esetében minden egyéb instrumentum segítségével könnyedén ki tudunk keverni bármilyen igénynek megfelelő portfoliót. A portfoliókezelésnél fontosnak tartom megjegyezni, hogy a szerződés sikerdíj központú. Ha nincs jó hozam, nincs többletköltség a sima alapvásárláshoz képest.

P.: Milyen csatornákon keresztül vásárolhatnak az érdeklődő befektetők alapjaitok befektetési jegyeiből?

Sz.L.:
Az alapok a Concorde budapesti és szegedi fiókjában, ezenkívül két kereskedelmi bank privát banki hálózatában hozzáférhetők. Emellett a Concorde Direct-en keresztül interneten keresztül is vásárolhatóak befektetési jegyeink.



P.: Hogyan látod a forint és a magyar kötvénypiac kilátásait?

Sz.L.:
Két dolog nagyon erősen védte a forintot az elmúlt egy évben. Az egyik a nagy kamatkülönbség a fejlett piacok kötvényeihez képest, ahol a befektetők negatív reálkamatokkal szembesültek. A másik, hogy a legtöbb ember nagyon pesszimista volt a forinttal kapcsolatban. A forintot sokan shortolták, a legtöbb nemzetközi elemző szélsőségesen pesszimista volt a forint kilátásait illetően. Aki akart, 2004 első felében eladott, így "üres volt a komp". Bangladeshben havonta borulnak fel kompok, de arról még nem hallottam, hogy egy üres komp felborult volna. Míg 250-255 körül mindenki nagyon pesszimista volt a forinttal kapcsolatban, most a sáv széléhez közelítve egyre több az optimista nyilatkozat a közép-európai tőkebeáramlás tapasztalatai nyomán. A komp lassan telik meg az utasokkal, így jobban oda kell figyelni, mert mostantól bármi történhet. A devizapiac pedig nem kevésbé veszélyes, mint a Gangesz.

P.: Hogyan tud egy átlagos magyar befektető felkészülni egy esetleges forintgyengülésre? Milyen javaslatod, ajánlatod van az ettől tartó befektetők számára?

Sz.L.:
A befektetési alapcsaládok ma már nagyon kiterjedtek. Ha az ember egy nemzetközi diverzifikációt meg akar oldani, akkor ezt könnyen és olcsón meg tudja valósítani - nem kell bonyolult és drága instrumentumokat vásárolnia. A nemzetközi kötvény és részvény alapok segítségével nagyon könnyen tudja megosztani a deviza kockázatokat. Ugyanakkor mindenkinek azt is át kell gondolnia, hogy miben számol. Egy jövedelmét Magyarországon megkereső, 99%-ban forintban költő ember számára egy 4-5%-os euróval szembeni forintgyengülés nem feltétlenül jelent problémát, hiszen az inflációban egy ilyen limitált változás nem fog drasztikus emelkedést okozni. Számára a forintnak csak egy elképesztően nagy arányú gyengülése jelent kockázatot, hiszen az az infláción és a kamatokon keresztül ténylegesen gondot okozhat. Mérsékelt gyengülés esetén tehát az euró nem sokban tér el az az új zélandi dollártól. Ugyanakkor míg senkinek nem jut eszébe új zélandi dollárban kifejezni a hozamát, az euróval valahogyan másképpen vagyunk.

Természetesen más a helyzete azoknak, akiknek jelentős devizahitelük van. Nekik tényleges nyitott pozíciójuk van, kockázatot vállaltak a deviza ügyletek megnyitásával, ezért sokkal jobban oda kell figyelniük e kockázat kezelésére.

P.: Milyen javaslatod van a devizahitel, vagy devizalízing szerződéssel rendelkezők számára?

Sz.L.:
Azt gondolom, hogy a deviza instrumentumoknak a vonzereje a kamatkülönbözet jelentős csökkenésével és a forint sávszélhez való nagyon erős közelítésével most már jóval kevésbé vonzó, mint volt egy évvel ezelőtt. Nem csodálkoznék azon, ha - amennyiben erre a szerződések lehetőséget adnak - a devizahitelt felvevő tudatos pénzügyi gondolkodók lépnének, és a devizahiteleiket átváltanák forint alapú hitelre, besöpörve a devizahitelen az árfolyamnyereséget, élvezve az eddig fennálló alacsony kamatokat. Hiszen mindig egy potenciális nyereséget kell összehasonlítani a fennálló kockázatokkal. A forint további erősödésének nagyon kicsi a tere, a kamatkülönbözet csökkent - tehát keveset lehet rajta keresni, és nagy kockázatot kell felvállalni érte. Ez a dolog sokkal kevésbé vonzó, mint volt kb. egy éve.

P.: Hogyan látod a kötvény- és részvénypiaci kilátásokat?

Sz.L.:
Az első és legfontosabb: ha mind a három fontos piacot megfigyeljük, mindhármon a forint eszközök erőteljes felértékelődését tapasztalhatjuk. Nem mondhatjuk azt, hogy a részvénypiac emelkedik, vagy a forintpiac emelkedik, vagy a kötvénypiac drágul. Mindhárom piac markáns nyereséget könyvelhetett el az év eleje óta, mivel egy nagyon masszív tőkebeáramlás van a régióban. Nem csak a forinteszközök drágulnak, hanem ugyanezek a részpiacok a környező országokban - Lengyelország, Szlovákia, Csehország - szintén hasonló nyomás alatt vannak. Ezeknek a közép-európai országoknak minden pénzügyi piaca a beáramló tőke nyomása alatt áll, s nem nagyon tudnak ezzel mit kezdeni. A csehek hiába vágták le 2,5%-ról 2,25-re egy pár hete a jegybanki alapkamatot, nem tudtak gyengülni. A szlovákok hiába vágták le 4%-ról a kamatokat 3%-ra, tovább folytatódott a korona erősödése. Lengyelországban hiába mondott le a gazdasági miniszter, azóta jelentős zloty erősödés volt. Ez a nagyon durva, "mindent veszünk" típusú dolog azt láttatja, hogy rövid távon a fundamentumoknak nincs túl nagy szerepe... Nehéz okosnak lenni, hiszen azt kellene eltalálni, hogy ez a tőkebeáramlás meddig tart, és mikor ér véget. Jelenleg speciális tényezők mozgatják a piacokat, így hagyományos, logikus, racionális befektetői magatartással nem biztos, hogy nagy rövid távú sikereket lehet most elérni.

P.: A már az EU-hoz csatlakozott országokba beáramló tőke mellett a következő célpontok az EU-hoz a következő körben csatlakozó román, bolgár, esetleg horvát piac lehetnek. Látod-e esélyét egy hasonló konvergencia sztori megismétlődésének ezekben az országokban a következő években?

Sz.L.:
A tőkebeáramlás, amit a közép-európai fejlettebb országok piacán megtapasztalhattunk, ugyanúgy érinti ezeket a kevésbé fejlett piacokat is. Minél kevésbé likvid egy piac, az egységnyi tőke annál nagyobb árfolyammozgást okoz az adott piacon. Ez a szabály jól fellelhető a bolgár, horvát és román tőzsdénél is. Az, ami bejött néhány nyugat-európai országnál - a konvergencia sztori - láthatóan most már másodszor bejött a közép-kelet európai országokban, s sokak szerint ez függvényszerűen működik az elkövetkezőkben is. Ha megnézzük a román lejt, a román kötvényeket és a román equity piacot, akkor ugyanazt tapasztaljuk, mint a magyaron, csak nagyobb volatilitással. Ugyanaz a tendencia van, amiről az előbb beszéltem. Mindent vesznek válogatás nélkül, nincs kockázat csak lehetőség.

P.: Hogyan látod a hazai intézményi vagyonkezelési piacon a Concorde pozícióját?

Sz.L.:
Az intézményi vagyonkezelést a 90-es évek közepén kezdtük el építeni, amikor a legtöbb nyugdíjpénztárnak már megvolt a vagyonkezelője, kvázi nulláról kellett felépítenünk az üzletünket, hálózat és különösebb kapcsolatok nélkül. Amire hagyatkozhattunk: az ügyfelek jó kiszolgálása meg a jó hozamok. Az 1997-98-as időszak vízválasztó volt ebben a tekintetben, hiszen akkor nagyon sok pénztár megégette magát. Azok a pénztárak, akik már akkor velünk dolgoztak, nagyon szépen átvészelték ezt a kritikus időszakot. Ez a renoménkat jelentősen megdobta, és egyre több pénztár mert kísérleti jelleggel szerződést kötni velünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a pénztárak 99%-a, aki egyszer nekünk bizalmat szavazott, mind a mai napig ügyfelünk. A pici portfoliók, amiket kísérleti jelleggel megkaptunk, mára gyakran a legnagyobb portfoliókká váltak az adott pénztár vagyonán belül. Ott, ahol versenypiac van, ahol az intézmények versenyeztetik a vagyonkezelőket, mi az egyik piacvezetőnek tekintjük önmagunkat. Mivel nincs saját nyugdíjpénztárunk, így minden megbízásunkat versenyeztetés útján nyerjük el. Jól teljesítettünk az elmúlt években, de tudjuk azt, hogy a következő években is nagyon jól kell teljesíteni, mert ez az egyetlen módja annak, hogy továbbra is élvezzük az ügyfeleink bizalmát.

P.: Milyen céljaitok vannak 2005-2006 év végére? Nagyságrendileg mekkora kezelt vagyon növekedéssel számolsz az üzleti terveidben?

Sz.L.:
Terveink szerint a következő két évben meg fogjuk haladni a 100 milliárd forintos kezelt vagyont. Alapjainkat tovább bővítjük, új érdekes, speciális alapok is be fognak kerülni a kínálatba.
Ezek mellett évek óta készülünk arra, hogy a magyarországi piacon elért befektetési sikereinket a nemzetközi piacokon is kamatoztassuk.
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem