34 °C Budapest

A külkereskedelem-statisztika 2004. évi tapasztalatairól és a 2005. év főbb változásairól

Pénzcentrum
2005. március 4. 16:28

A külkereskedelem-statisztika 2004. évi tapasztalatairól és a 2005. év főbb változásairól tartott ma tájékoztatót Kelecsényiné Gáspár Katalin a KSH főosztályvezetője. Kelecsényiné részletesen beszélt a csatlakozással kapcsolatos tavalyi átállás problémáiról, az adatgyűjtés és a becslések rendszerének javulásáról, a publikációs gyakorlat változásairól.

Számos komoly kihívással volt kénytelen tavaly szembenézni a KSH a külkereskedelmi statisztikák készítése folyamán. Ezek közé tartozott az ÁFA szabályok megváltozása, a regisztrációs adó módosulása, a Vámunióba történő belépés illetve a vámrendszer egyéb módosulásai. A csatlakozás után a vámáru-nyilvántartás új rendszere technikai problémák miatt nem indult el, a regisztrációk manuális formában történtek. Ez a KSH munkáját is megnehezítette, jelentős volt az adatvesztés.

A külkereskedelmi statisztikák készítésénél a hivatal erősen támaszkodik az ÁFA bevallás adataira. Mivel az ÁFA bevallás rendszere májustól érdemben változott, ezért a KSH is módosítani volt kénytelen korábbi gyakorlatán. Az új bevallási rend eddigi formája a KSH főosztályvezetője szerint a korábbinál kevésbé informatív, emiatt az idei év egyik nagy kihívása lesz, hogy ez változzon. A statisztikai követelményeket csak részben vette figyelembe az új bizonylati rend.

A vámunióba történő belépés kapcsán számos intézményi változás történt az ÁFA bevallási rend módosulásán túl is. Több vámhivatalt bezártak, aminek nem várt következményei lettek. A bezárások miatt többször előfordult, hogy már exportengedéllyel rendelkező vállalatok lebonyolították a kivitelt, ugyanakkor a kivitelt igazoló okmánnyal a hivatalok bezárása miatt már probléma volt, az a statisztikákba így nem tudott bekerülni. Emiatt fordulhatott elő, hogy a tényleges folyamatokat az átállás időszakában sok esetben nem lehetett rekonstruálni, melyet a KSH szakértői becsléssel próbált korrigálni. Ehhez az iparstatisztikai adatokat és egyéb vállalati felméréseket hívták segítségül. Kelecsényiné elmondta, hogy a KSH becslése szerint ebből következően 35 mrd Ft-nyi export eshetett ki a márciusi adatokból.

A májusi csatlakozás körül nemcsak az exportdinamika visszaesését, de az import indokolatlannak tűnő meglódulását is tapasztalni lehetett. A behozatal egyrészt az ún. taktikai vásárlásokkal magyarázható, mely az adminisztratív rendszerrel kapcsolatos bizalmatlanságokkal, illetve a módosuló vámkontingensekkel állt összefüggésben. A KSH adatai szerint pl. jelentősen nőtt a színesfém import Ukrajnából a csatlakozás előtt.

Másik oldalról a Csatlakozási Okmány rendelkezik a csatlakozás időpontjában valamely felfüggesztő jellegű eljárás (vámraktározás, ideiglenes behozatal, aktív feldolgozás stb.) alatt álló közösségi áruk vámkezeléséről, a megkezdett vámeljárások lezárásával, úgynevezett technikai EV (vámáru-nyilatkozat) alkalmazásával. A statisztika ezt az árumennyiséget a nemzetközi ajánlások alapján, a közösségen belüli importban veszi számba. E tételek adatforrása nem az uniós forgalom megfigyelésére kialakított Intrastat-adatgyűjtés, hanem a vám által kiállított bizonylatok (ún. technikai EV-k). A KSH eddig közzétett külkereskedelmi termékforgalmi adataiban a vámadatok feldolgozásával (az említett technikai EV-ken) jelentett teljes forgalom is szerepelt. 2004. május-november között a csatlakozással összefüggésben az importban elszámolt átmeneti tételek értéke 295.5 milliárd forint volt.

Az adatok felülvizsgálatát az tette szükségessé, hogy a technikai EV-k nem tartalmaztak elegendő információt a statisztikai számbavétel körébe tartozó ügyletek megkülönböztetésére. A forgalomba nem tartozó adatoktól megtisztított állomány előállítása csak külön vállalati adatgyűjtésen alapuló statisztikai szakértői becsléssel vált lehetségessé. Az utólagosan elvégzett vállalati adatgyűjtés során a KSH felmérte e forgalom tartalmát és összetételét.

Ennek alapján az alábbiakat állapította meg a KSH:

  • Az adatokban 109.2 milliárd forint értékben (37%) szerepelt olyan importforgalom, mely vagy ideiglenes jellegű, tehát az alkalmazott módszertan szerint nem kell számba venni (pl. vásárokra, kiállításokra stb. a visszaszállítás igényével szállított termékek) vagy már korábban - a tényleges behozatal idején - szerepelt a statisztikában, mint aktív feldolgozásra (bérmunkára) szánt anyag. Ezeket a tételeket törölték a forgalomból.

  • 81.3 milliárd értékű forgalom a vámáru-nyilatkozatok hibás kitöltése miatt, tévesen került az átmeneti tételek közé (ázsiai származású és feladású árukat szisztematikusan európai uniós beszerzésnek tüntettek fel). Ez a tétel a behozatal értékét nem, csak annak relációs szerkezetét módosítja.

  • Az átmeneti tételek közül 105.0 milliárd forint értékű termelési és fogyasztási célú behozatal számbavételét továbbra is indokoltnak tartotta a hivatal, a vállalati megkérdezések visszaigazolták, hogy azok elszámolása az előírásoknak megfelelő volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kelecsényiné szerint az idei év egyik nagy kihívása, hogy az Intrastat és az Extrastat rendszert együtt és konzisztensen kezeljék. Célszerű lenne módosítani azokat a bizonylatokat, melyek alapján a KSH az összesített statisztikákat készíti. Amint említettük az ÁFA bevallások fontos inputot jelentenek a KSH külkereskedelmi statisztikáinak becsléseihez. Míg a statisztika azonban a tényleges árumozgásra koncentrál, addig az adó típusú megközelítés a számlamozgásokat tekinti elsődlegesnek. A KSH változtatni kíván becslési modelljén is, és a szakértői becsléseknek a közgazdaságilag értelmezhető információnyerés céljából nagyobb szerepet kíván adni.

Publikációs rend

A KSH első becslését a külkereskedelmi statisztikákra a tárgyidőszak után 40 nappal adja. Ilyenkor az adatok kb. 50%-os feldolgozottságot mutatnak, a maradékot a hivatal becsli. A részletesebb közzététel a tárgyidőszak után 63 nappal következik. Termékszintű adatokat a KSH ilyen gyorsasággal eddig nem becsült, erre ma került sor először. A 2004-es végleges adatok 2005 szeptember 1-jén lesznek ismertek.

Néhány magyarázat:
2004. május 1-től a korábbi vámnyilvántartás helyett egy statisztikai adatgyűjtésen alapuló rendszert kell a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által kijelölt szervezeteknek megvalósítani.

Az Intrastat rendszer (ezt a Központi Statisztikai Hivatal felügyeli) az EU belső piacán megvalósuló áruforgalom regisztrálását célzó statisztikai megfigyelési rendszer. Az egységes belső piac létrejöttével megszűnik a lehetősége annak, hogy az egyes tagállamok közötti kereskedelem alakulását a vámstatisztikák alapján kövessék. A megoldást az Intrastat rendszer bevezetése jelenti, amely statisztikai bejelentési kötelezettséget ír elő a résztvevő vállalatoknak.

A vámunióban a külkereskedelmi statisztika másik része az ún. Extrastat. A Közösségen kívüli országokkal folytatott kereskedelem figyelésére - a jelenlegivel azonos szisztéma alapján- a vámbizonylatok adatain alapuló Extrastat jelentés a mérvadó. A folyamat statisztikai nyomon követéséhez ezután is a VPOP szolgáltatja az adatokat a KSH-nak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem