31 °C Budapest

2004: négy év óta a legkedvezőbb esztendő

Pénzcentrum
2004. december 9. 12:02

A világgazdasági konjunktúra 2004 nyara körül tetőzött, azóta mérséklődött, s a jövő évben világszerte az ideinél alacsonyabb ütemű növekedés várható - áll a Kopint Datorg legfrissebb elemzésében. Az új EU-tagországokban is lassul a növekedés, jórészt a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása miatt. A tíz új tagállam GDP-je 2004-ben így is mintegy 5%-kal, 2005-ben azt megközelítő ütemben nőhet. A GDP hazánkban idén 4%-kal, jövőre 3.9%-kal bővülhet. Az államháztartás hiánya az idén a GDP 5.5%-ra rúghat, jövőre 4.8%-ra csökkenhet.

Az újonnan csatlakozott EU tagországoknál a külső egyensúlyhiány (Szlovénia kivételével) továbbra is magas, de az államháztartási egyenlegek többnyire kismértékben javulnak. A nyár vége óta ismét lassul az infláció. A magas munkanélküliség (13.6%) azonban az előző évekhez képest felgyorsult gazdasági dinamizmus mellett sem csökkent érdemben.

A magyar gazdaság a GDP és számos egyéb növekedési mutató (ipari termelés, beruházások, export) alakulását tekintve 2004 négy év óta a legkedvezőbb esztendő lehet. Az év első fele 4%-ot meghaladó GDP-bővülést, 10% feletti ipari fellendülést hozott. A későbbiekben a növekedés alábbhagyott - a belgazdasági feszültségek mellett a nemzetközi konjunktúra alakulását is tükrözve. A növekedés az év egészében is elérheti vagy megközelítheti a 4%-ot.

Az ipari termelés idén 6.5%-kal bővülhet. A beruházás kiemelkedő ütemben (10%-kal), a magánfogyasztás a 2002-2003. évinél jóval lassabban (3% alatti ütemben) nő, az előző évek dinamikus növekedése után idén stagnáló reálkeresettel összhangban.

A makrogazdasági gondok a 2003. évinél magasabb (az utóbbi hónapokban már mérséklődő) inflációban, a foglalkoztatottság újabb keletű csökkenésében, továbbá az új EU-tagországok között a legmagasabb folyó fizetésimérleg-hiányban, az államháztartási egyenleg alig érzékelhető javulásában, végül a magas kamatokban fejeződnek ki.

A fiskális politika nem volt hatékony a korábban felhalmozódott hiány csökkentésében. Számos bizonytalanságot és kockázatot tartalmaz a jövő évi költségvetés tervezete is. A makacs és nehezen kezelhető fiskális deficit nem sajátos magyar probléma - a hazai deficit mértéke és várható alakulása a drága és kockázatos finanszírozás és az eurózónához tervezett csatlakozás szigorú feltételrendszere miatt mégis felettébb aggályos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB túlzottan óvatos kamatcsökkentési politikája következtében a forint árfolyama az év utolsó hónapjaiban is a sáv erős széléhez közel maradt. Ez az állapot a belföldi termelők összességét sújtja. Emellett a magasan tartott kamatok által generált erőteljes tőkebeáramlás és túl erős árfolyam a befektetői magatartás esetleges hirtelen megváltozásával járhat.

A növekedés belső és külső korlátait figyelembe véve, de feltéve, hogy határozott előrelépés történik az egységes gazdaságpolitika kialakítása felé, 2005-ben a magyar gazdaságban az idei második félévi folyamatok folytatódására számít a Kopint Datorg, a GDP-nek az idén várhatóhoz hasonló ütemű növekedését (3.9%) prognosztizálják. Az ipari termelés dinamikája kevéssel csökkenhet (8%-ra). Az export feltehetően lassul. Ezt nem ellensúlyozza a háztartási fogyasztásnak az emelkedő reálkeresetek és egyéb jövedelmek bővülő jövedelmek közepette megvalósuló növekedése, s a várt dinamikus beruházási tevékenység sem. A kamatcsökkentések folytatódása és a forint valamelyes gyengülése mellett is az infláció további lassulását várják.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10