2004: négy év óta a legkedvezőbb esztendő

Pénzcentrum
2004. december 9. 12:02

A világgazdasági konjunktúra 2004 nyara körül tetőzött, azóta mérséklődött, s a jövő évben világszerte az ideinél alacsonyabb ütemű növekedés várható - áll a Kopint Datorg legfrissebb elemzésében. Az új EU-tagországokban is lassul a növekedés, jórészt a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása miatt. A tíz új tagállam GDP-je 2004-ben így is mintegy 5%-kal, 2005-ben azt megközelítő ütemben nőhet. A GDP hazánkban idén 4%-kal, jövőre 3.9%-kal bővülhet. Az államháztartás hiánya az idén a GDP 5.5%-ra rúghat, jövőre 4.8%-ra csökkenhet.

Az újonnan csatlakozott EU tagországoknál a külső egyensúlyhiány (Szlovénia kivételével) továbbra is magas, de az államháztartási egyenlegek többnyire kismértékben javulnak. A nyár vége óta ismét lassul az infláció. A magas munkanélküliség (13.6%) azonban az előző évekhez képest felgyorsult gazdasági dinamizmus mellett sem csökkent érdemben.

A magyar gazdaság a GDP és számos egyéb növekedési mutató (ipari termelés, beruházások, export) alakulását tekintve 2004 négy év óta a legkedvezőbb esztendő lehet. Az év első fele 4%-ot meghaladó GDP-bővülést, 10% feletti ipari fellendülést hozott. A későbbiekben a növekedés alábbhagyott - a belgazdasági feszültségek mellett a nemzetközi konjunktúra alakulását is tükrözve. A növekedés az év egészében is elérheti vagy megközelítheti a 4%-ot.

Az ipari termelés idén 6.5%-kal bővülhet. A beruházás kiemelkedő ütemben (10%-kal), a magánfogyasztás a 2002-2003. évinél jóval lassabban (3% alatti ütemben) nő, az előző évek dinamikus növekedése után idén stagnáló reálkeresettel összhangban.

A makrogazdasági gondok a 2003. évinél magasabb (az utóbbi hónapokban már mérséklődő) inflációban, a foglalkoztatottság újabb keletű csökkenésében, továbbá az új EU-tagországok között a legmagasabb folyó fizetésimérleg-hiányban, az államháztartási egyenleg alig érzékelhető javulásában, végül a magas kamatokban fejeződnek ki.

A fiskális politika nem volt hatékony a korábban felhalmozódott hiány csökkentésében. Számos bizonytalanságot és kockázatot tartalmaz a jövő évi költségvetés tervezete is. A makacs és nehezen kezelhető fiskális deficit nem sajátos magyar probléma - a hazai deficit mértéke és várható alakulása a drága és kockázatos finanszírozás és az eurózónához tervezett csatlakozás szigorú feltételrendszere miatt mégis felettébb aggályos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MNB túlzottan óvatos kamatcsökkentési politikája következtében a forint árfolyama az év utolsó hónapjaiban is a sáv erős széléhez közel maradt. Ez az állapot a belföldi termelők összességét sújtja. Emellett a magasan tartott kamatok által generált erőteljes tőkebeáramlás és túl erős árfolyam a befektetői magatartás esetleges hirtelen megváltozásával járhat.

A növekedés belső és külső korlátait figyelembe véve, de feltéve, hogy határozott előrelépés történik az egységes gazdaságpolitika kialakítása felé, 2005-ben a magyar gazdaságban az idei második félévi folyamatok folytatódására számít a Kopint Datorg, a GDP-nek az idén várhatóhoz hasonló ütemű növekedését (3.9%) prognosztizálják. Az ipari termelés dinamikája kevéssel csökkenhet (8%-ra). Az export feltehetően lassul. Ezt nem ellensúlyozza a háztartási fogyasztásnak az emelkedő reálkeresetek és egyéb jövedelmek bővülő jövedelmek közepette megvalósuló növekedése, s a várt dinamikus beruházási tevékenység sem. A kamatcsökkentések folytatódása és a forint valamelyes gyengülése mellett is az infláció további lassulását várják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm