19 °C Budapest

2004: négy év óta a legkedvezőbb esztendő

Pénzcentrum
2004. december 9. 12:02

A világgazdasági konjunktúra 2004 nyara körül tetőzött, azóta mérséklődött, s a jövő évben világszerte az ideinél alacsonyabb ütemű növekedés várható - áll a Kopint Datorg legfrissebb elemzésében. Az új EU-tagországokban is lassul a növekedés, jórészt a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása miatt. A tíz új tagállam GDP-je 2004-ben így is mintegy 5%-kal, 2005-ben azt megközelítő ütemben nőhet. A GDP hazánkban idén 4%-kal, jövőre 3.9%-kal bővülhet. Az államháztartás hiánya az idén a GDP 5.5%-ra rúghat, jövőre 4.8%-ra csökkenhet.

Az újonnan csatlakozott EU tagországoknál a külső egyensúlyhiány (Szlovénia kivételével) továbbra is magas, de az államháztartási egyenlegek többnyire kismértékben javulnak. A nyár vége óta ismét lassul az infláció. A magas munkanélküliség (13.6%) azonban az előző évekhez képest felgyorsult gazdasági dinamizmus mellett sem csökkent érdemben.

A magyar gazdaság a GDP és számos egyéb növekedési mutató (ipari termelés, beruházások, export) alakulását tekintve 2004 négy év óta a legkedvezőbb esztendő lehet. Az év első fele 4%-ot meghaladó GDP-bővülést, 10% feletti ipari fellendülést hozott. A későbbiekben a növekedés alábbhagyott - a belgazdasági feszültségek mellett a nemzetközi konjunktúra alakulását is tükrözve. A növekedés az év egészében is elérheti vagy megközelítheti a 4%-ot.

Az ipari termelés idén 6.5%-kal bővülhet. A beruházás kiemelkedő ütemben (10%-kal), a magánfogyasztás a 2002-2003. évinél jóval lassabban (3% alatti ütemben) nő, az előző évek dinamikus növekedése után idén stagnáló reálkeresettel összhangban.

A makrogazdasági gondok a 2003. évinél magasabb (az utóbbi hónapokban már mérséklődő) inflációban, a foglalkoztatottság újabb keletű csökkenésében, továbbá az új EU-tagországok között a legmagasabb folyó fizetésimérleg-hiányban, az államháztartási egyenleg alig érzékelhető javulásában, végül a magas kamatokban fejeződnek ki.

A fiskális politika nem volt hatékony a korábban felhalmozódott hiány csökkentésében. Számos bizonytalanságot és kockázatot tartalmaz a jövő évi költségvetés tervezete is. A makacs és nehezen kezelhető fiskális deficit nem sajátos magyar probléma - a hazai deficit mértéke és várható alakulása a drága és kockázatos finanszírozás és az eurózónához tervezett csatlakozás szigorú feltételrendszere miatt mégis felettébb aggályos.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az MNB túlzottan óvatos kamatcsökkentési politikája következtében a forint árfolyama az év utolsó hónapjaiban is a sáv erős széléhez közel maradt. Ez az állapot a belföldi termelők összességét sújtja. Emellett a magasan tartott kamatok által generált erőteljes tőkebeáramlás és túl erős árfolyam a befektetői magatartás esetleges hirtelen megváltozásával járhat.

A növekedés belső és külső korlátait figyelembe véve, de feltéve, hogy határozott előrelépés történik az egységes gazdaságpolitika kialakítása felé, 2005-ben a magyar gazdaságban az idei második félévi folyamatok folytatódására számít a Kopint Datorg, a GDP-nek az idén várhatóhoz hasonló ütemű növekedését (3.9%) prognosztizálják. Az ipari termelés dinamikája kevéssel csökkenhet (8%-ra). Az export feltehetően lassul. Ezt nem ellensúlyozza a háztartási fogyasztásnak az emelkedő reálkeresetek és egyéb jövedelmek bővülő jövedelmek közepette megvalósuló növekedése, s a várt dinamikus beruházási tevékenység sem. A kamatcsökkentések folytatódása és a forint valamelyes gyengülése mellett is az infláció további lassulását várják.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?