2004: négy év óta a legkedvezőbb esztendő

Pénzcentrum
2004. december 9. 12:02

A világgazdasági konjunktúra 2004 nyara körül tetőzött, azóta mérséklődött, s a jövő évben világszerte az ideinél alacsonyabb ütemű növekedés várható - áll a Kopint Datorg legfrissebb elemzésében. Az új EU-tagországokban is lassul a növekedés, jórészt a nyugat-európai konjunktúra lanyhulása miatt. A tíz új tagállam GDP-je 2004-ben így is mintegy 5%-kal, 2005-ben azt megközelítő ütemben nőhet. A GDP hazánkban idén 4%-kal, jövőre 3.9%-kal bővülhet. Az államháztartás hiánya az idén a GDP 5.5%-ra rúghat, jövőre 4.8%-ra csökkenhet.

Az újonnan csatlakozott EU tagországoknál a külső egyensúlyhiány (Szlovénia kivételével) továbbra is magas, de az államháztartási egyenlegek többnyire kismértékben javulnak. A nyár vége óta ismét lassul az infláció. A magas munkanélküliség (13.6%) azonban az előző évekhez képest felgyorsult gazdasági dinamizmus mellett sem csökkent érdemben.

A magyar gazdaság a GDP és számos egyéb növekedési mutató (ipari termelés, beruházások, export) alakulását tekintve 2004 négy év óta a legkedvezőbb esztendő lehet. Az év első fele 4%-ot meghaladó GDP-bővülést, 10% feletti ipari fellendülést hozott. A későbbiekben a növekedés alábbhagyott - a belgazdasági feszültségek mellett a nemzetközi konjunktúra alakulását is tükrözve. A növekedés az év egészében is elérheti vagy megközelítheti a 4%-ot.

Az ipari termelés idén 6.5%-kal bővülhet. A beruházás kiemelkedő ütemben (10%-kal), a magánfogyasztás a 2002-2003. évinél jóval lassabban (3% alatti ütemben) nő, az előző évek dinamikus növekedése után idén stagnáló reálkeresettel összhangban.

A makrogazdasági gondok a 2003. évinél magasabb (az utóbbi hónapokban már mérséklődő) inflációban, a foglalkoztatottság újabb keletű csökkenésében, továbbá az új EU-tagországok között a legmagasabb folyó fizetésimérleg-hiányban, az államháztartási egyenleg alig érzékelhető javulásában, végül a magas kamatokban fejeződnek ki.

A fiskális politika nem volt hatékony a korábban felhalmozódott hiány csökkentésében. Számos bizonytalanságot és kockázatot tartalmaz a jövő évi költségvetés tervezete is. A makacs és nehezen kezelhető fiskális deficit nem sajátos magyar probléma - a hazai deficit mértéke és várható alakulása a drága és kockázatos finanszírozás és az eurózónához tervezett csatlakozás szigorú feltételrendszere miatt mégis felettébb aggályos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az MNB túlzottan óvatos kamatcsökkentési politikája következtében a forint árfolyama az év utolsó hónapjaiban is a sáv erős széléhez közel maradt. Ez az állapot a belföldi termelők összességét sújtja. Emellett a magasan tartott kamatok által generált erőteljes tőkebeáramlás és túl erős árfolyam a befektetői magatartás esetleges hirtelen megváltozásával járhat.

A növekedés belső és külső korlátait figyelembe véve, de feltéve, hogy határozott előrelépés történik az egységes gazdaságpolitika kialakítása felé, 2005-ben a magyar gazdaságban az idei második félévi folyamatok folytatódására számít a Kopint Datorg, a GDP-nek az idén várhatóhoz hasonló ütemű növekedését (3.9%) prognosztizálják. Az ipari termelés dinamikája kevéssel csökkenhet (8%-ra). Az export feltehetően lassul. Ezt nem ellensúlyozza a háztartási fogyasztásnak az emelkedő reálkeresetek és egyéb jövedelmek bővülő jövedelmek közepette megvalósuló növekedése, s a várt dinamikus beruházási tevékenység sem. A kamatcsökkentések folytatódása és a forint valamelyes gyengülése mellett is az infláció további lassulását várják.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.10.02 07:55
Ez a podcast (a huszonvalamennyi darab egyike, amelyeken Vincze Ágnessel dialogizálunk mindenféléről...
hrdoktor  |  2023.10.02 06:32
Minden cég, szervezet számára felbecsülhetetlen érték, ha összejön egy jól képzett, együttműködő, el...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM