Bilek Péter: A folyó fizetési mérleg alakulása és működőtőke-áramlás a délkelet-európai országokban

Pénzcentrum
2004. május 3. 10:37

A Vélemény alapvetően Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Bulgáriával, Horvátországgal, Macedóniával, Romániával, illetve Szerbia-Montenegróval foglalkozik. E hét ország nem nevezhető egységes, homogén közösségnek, a gazdasági fejlettség tekintetében igen nagy eltérések vannak: Horvátország GDP-je magasan a többi ország fölött van, és inkább hasonlítható a most csatlakozó országokéhoz, mint a

többi délkelet-európai országéhoz. Míg ugyanis a horvát egy főre jutó GDP - vásárlóerőparitás-standardon - meghaladja a 9000 eurót, addig mondjuk Albániáé vagy Bosznia-Hercegovináé a 4000 dollárt sem éri el. Amennyiben a nominális értékeket vesszük alapul, a különbség még nagyobb (ezen értékek rendre 5380 dollár, illetve 1650 és 1460 dollár 2002-ben). Ez utóbbi két ország a legszegényebbek közé tartozik Európában.

Az utóbbi időszakban a stabilitási problémák csökkentek a térségben, de még mindig magasabb a kockázat, mint mondjuk a közép-kelet-európai országokban. Ennek ellenére pozitív folyamatként értékelhető, hogy az Európai Uniós csatlakozás több ország esetében is látható célként jelent meg, hiszen Bulgária és Románia már évekkel ezelőtt megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat és lassan ezek a tárgyalások is lezárulnak, Horvátország tavaly kérte felvételét az Unióba, és idén tavasszal jelenik meg a hivatalos álláspont evvel kapcsolatban, míg Macedónia néhány hete jelentette be, hogy csatlakozni kíván az Európai Unióhoz. Ez utóbbi két ország esetében már érvényben van a Stabilitási és Társulási Megállapodás, amely egyben azt is jelenti, hogy ezek az országok - az EU által is deklaráltan - potenciális tagjelöltek.

A pozitív irányú változásokat a külföldi befektetők is egyre inkább érzékelik. Ahogy azt a későbbiekben látni fogjuk, a térségbe irányuló külföldi közvetlen tőkebefektetések értéke évről évre dinamikusan növekszik. Míg a korábbiakban csupán egy-két célország volt, ma már ez a csoport szélesebb körűvé vált.

Ami pedig szintén kedvező folyamatként értékelhető - Magyarország szempontjából -, hogy a hazai vállalatok egyre nagyobb számban fektetnek be ebbe a régióba. Ez azért kedvező Magyarország számára, mert egyrészt ez a térség egy olyan 50 milliós piaccal rendelkezik, amelynek vásárlóereje várhatóan az északi, illetve a nyugati szomszédtérséghez képest gyorsabban fog bővülni, másrészt pedig az alacsony (abszolút) költségek - munkaerő, társasági adó - segíthetik a hazai vállalatok hatékonyságnövekedését is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

E Vélemény célja az, hogy megvizsgálja, hogyan alakult az elmúlt időszakban a folyó fizetési mérleg, illetve a közvetlen külföldi működőtőke-áramlás ebben a térségben. Előbbi vizsgálata azért lehet fontos, mert ezek az országok fontos kereskedelemi partnerei Magyarországnak, gyakorlatilag ezen országok közül minddel aktív hazánk külkereskedelemi mérlege. Ugyanakkor lényeges azt is látni, hogy milyen eltérések vannak e térség és mondjuk a már sokszor említett közép-kelet-európai térség - és benne Magyarország - között e tekintetben.
A közvetlen külföldi tőkebefektetések alakulásának elemzése szintén érdekes lehet, hiszen egyrészt ez a térség nevezhető hazánk "érdekszférájának", másrészt pedig ez az a térség, ahova fokozatosan áttelepülhetnek azok a vállalatok, amelyek az "éllovas" átalakuló országokat elhagyják a költségelőnyök miatt.

A teljes anyagot elérheti itt.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?